• BIST 8714.69
  • Altın 3017.587
  • Dolar 34.2879
  • Euro 36.9787
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 11 °C
  • Tunceli 10 °C

GOLE ÇETUDA İKİNCİ BÜYÜK BAHAR ŞENLİĞİ

Fikri TAŞ

Bahar yeni bir doğuştur, bin bir çiçeğin açtığı mevsimdir. En çok şenliklerin, bayramların yaşandığı mevsimdir. 1 Mayısların, 23 Nisanların,19 Mayısların kutlandığı yaşandığı mevsimlerdir.


   Günler öncesi hazırlıkları yapılan 19 Mayıs Gençliğin Bayramı, bütün yurtta olduğu gibi ilimizde, Tunceli’de de coşkuyla, törenlerle kutlandı. Tunceli stadyumu bir kez daha bin bir gencin süslediği çiçek tarlasına dönmüştü adeta. Amacı, geleceğimiz olan gençlere sporu sevdirmek olan bayram, gençlerimizin sergilediği sportif gösterilerle amacına uygun kutlanmıştı.
   GOLE ÇETU’DA ikinci baharı sayılacak tarihi bir ilki daha yaşadı. Her gün ziyaretçileri ile dolup taşan, şehrin tek  yeşil alanı, bu kez bir fuara ev sahipliği yaptı. GOLE ÇETU’DA düzenlenen fuar aynı zamanda Tunceli Tarihinin de bir ilki oldu.
   Yaşadığımız ilde fuarlar düzenlenmediğinden büyük kentlerde, ülkelerde düzenlenen hatta uluslararası olan fuarları hep gazetelerden okur, televizyon kanallarından, resimlerden izlerdik.
  İlk fuarı 70’li yıllarda İstanbul Taksim de Etap Marmara Otelinde izlemiştim. Elektronik cihazların sergilendiği fuara, hayatımıza giren yeni elektronik cihazları, renkli televizyonları görmek için gitmiştim. İlk kez gördüğüm SONY renkli televizyonu hoşuma gitmiş. Hemen siparişini vermiştim. Yıllarca bize hizmet eden kumandasız renkli televizyonumuzla hep övünmüştük.
  İlk kez ilimizde GOLE ÇETU’DA kurulan METEF (mesleki teknik eğitim fuarı) fuarı çok anlamlı çok zengindi. Gençlerimizin, çocuklarımızın ağırlıklı olarak da bayanlarımızın sergiledikleri emekleri, eserleri şenlik havasındaki duruşları görülmeye, yaşanmaya değerdi.
  Sayın Valimizin, Emniyet Müdürünün, Cumhuriyet Başsavcısının, Kurum Müdürlerinin, Sanayi Ticaret Odası ile Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlarının sonradan Milletvekili Kamer Genç’in katıldığı fuar, yağmurun yağmadığı rahat bir ortamda sergilenen ürünler, eserler, gönlünce gezilerek görüldü.
    Açılışta konuşan, organizasyonun başındaki yetkili Milli Eğitim Müdürü meslek eğitiminin önemini vurgulayarak; ‘Çağımızın en büyük zenginlik kaynağının yetişmiş insan olduğunu, bununda ancak meslek eğitimi ile sağlanacağını bildiğimizden, mesleki eğitime ağırlık vermekteyiz. Milenyum (bin yıl) tiyatrosunda oyuncu olmak istiyorsak kurallarına göre oynamalıyız.’ diyerek, meslek eğitimine önem vereceklerinin altını çizdi.
***
    Aynı açılışta konuşan Sayın Valimiz GOLE ÇETU’DA ikinci açılışımızı gerçekleştiriyoruz diye başladığı, konuşmasında; ‘İl çapında yetişmiş insan yetiştirmeyen istihdam için devlete yük olan genel liselerimizin sayısı 61 iken, yetişmiş insan yetiştirecek meslek liselerimizin sayısı 39’dur. Biz bunu değiştirip, meslek liselerimizin sayısını artırıp, genel liselerimizin sayısını azalmaya çalışacağız.’ dedi. Modern atölyeleri ile bir kampüs büyüklüğünde kurulacak yeni meslek lisesinin de müjdesini de veren, Sayın Valimiz, ‘Meslek eğitimi bir dünya gerçeğidir. Kimse bunu görmemezlikten gelemez.’ diyerek, meslek eğitiminin önemine dikkat çekti.
   Parkın her köşesinde bir şenliğin yaşandığı fuarda en çok mutlu olanlardan biri fuarın gerçekleşmesinde büyük payı olan NAMIK KEMAL ENDÜSTRİ MESLEK LİSENİNİN Müdürüydü. Yüzü hep gülen müdür. Gülmeyi, mutluluk duymayı gururlanmayı, başaran herkes gibi hak etmişti.
   GOLE ÇETU Parkına serpilmiş standartların her biri uzun uzun, inceden inceye, görülmeye izlenmeye değerdi. Her biri küçük bir üretim atölyesinin ürettiği ürünlerin sergilendiği stant gibiydi. Kadınlarımızın el emeği göz nuru ürünlerinin ağırlıklı olduğu fuarda, İlk kez icat edilen heyecan veren ürünler, icatlarda vardı. Endüstri Meslek Lisemizin öğrencilerinin icat ettiği, Kalorifer kazanında birikip, kazanların patlamasına yol açan, zararlı zehirli gazdan elektrik üreten buluş bunlardan biriydi. Geçen yıla kadar bir çivinin çakılmadığı Endüstri Meslek Lisemizde başarılı bir yönetimin yönetiminde elektrik üreten buluşlara imza atılmıştı. Pazarlanacak mobilyalar üretilmişti. Bütün bunlar kısa bir sürede, fuarda görücüye çıkmıştı.
    Sergilenen karakalem resim tabloları bir ressamın kaleminden çıkmış eserler kadar kaliteliydiler. Munzur Gözelerini gözler önüne seren resim tablosu. Çekilmiş bir fotoğraf tablosu gibiydi.
    Bayanların, adım başı ziyaretçilere ikram ettikleri, Kamer Genç’in ikram karşılığında,
50 TL. bıraktığı, standa kendi elleriyle yaptıkları yiyecekler, 5 yıldızlı otellerin menüsündeki yiyeceklerden daha lezzetliydi.
   Motor parçalarının sergilendiği standı uzun uzun inceleyen parçalar üzerinde izleyenlere bilgi veren Cumhuriyet Başsavcımız, Endüstri Meslek Lisesi mezunu olduğunu söylerken meslek okullarının önemini anlatan güzel bir örnekti.
   Vali beyin, başındaki yazması ile yöresel kıyafetleri içindeki yaşlı bir bayanla, onları sevindiren hatıra resmi çektirmesi göze çarpan karelerdendi.
   Fuar, bir ilkti. Fuar bir büyük şenlikti. Fuar üretenlerin, bulanların, sevinçlerini paylaştığı buluştuğu görücüye çıktığı bir fuardı.
   Çok güzeldi.
***
   KILIÇDAROĞLU DERSİMDEYDİ.
   Dersimli olmaktan gurur duyduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu büyük bir coşku ile karşılandığı Tunceli’de, yaptığı konuşmada hemen her ilde açıkladığı projeleri tekrarladı. Geçen geldiğinde af açıklaması gibi, önemli açıklamalar yapacağını bekleyenler bu kez yanıldılar. Atatürk gibi DENİZ GEZMİŞİNDE Emperyalizme karşı ulusal bağımsızlığı savunduğu için idam edildiğini söylediği konuşması en çok alkış alanıydı. Bir önceki gelişindeki kadar kalabalığın olmadığı izleyenler tarafından dile getirilen mitinge, büyük ölçüde ilçelerden, köylerden, çevre illerden katılımlar olmuştu.
   İkinci KILIÇDAROĞLU rüzgârı memleketinde yine şiddetli esmişti. Hemşerileri onunla gurur duymuşlardı.

Bu yazı toplam 608 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim