• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 19 °C
  • Tunceli 24 °C

GOLE ÇETU'DA

Fikri TAŞ

Baraj canavarı şehrimizi sulara boğarken, Tunceli Halkının kutsal bildiği, mekânları da sulara boğdu. GOLE ÇETU şehrimizin içindeki, Dersim Doğasını süsleyen zenginleştiren, Basra körfezine kadar geçtikleri her yere can veren iki akarsuyun Munzur'la  Pülümür Sularının şehrin içinde birleştiği kutsal sayılan mekândır. Bu mekân, Gole ÇETU, Hızır'ın mekânı anlamında HIZIR'IN EVİ olarak kutsak sayılmıştır.


       Özellikle Bahar Aylarında suların coştuğu mevsimde Çarşamba günleri, GOLE ÇETU ziyaretçileriyle dolar taşar. Çoğunluğu kadınlardan çocuklardan olan ziyaretçiler mum yakarak, Niyaz (tereyağından yapılmış gömbe adı verilen ekmek) dağıtarak, Kurbanlar keserek dileklerde bulunurlar.
      Baraj canavarının sulara boğduğu HIZIR'ın Mekânı, Sayın Valimizin çabası sonucunda baraj canavarının basamayacağı daha yüksek bir alana alınarak, yeniden ziyarete açılacak şekilde düzenlendi. Bitişinde adını kutsal mekândan alan bir parkta düzenlenerek halkın hizmetine açıldı. Şehrimizin en çok ziyaret edilen özelliklede çocukların oynayarak büyük bir keyif aldığı park, şehrin en güzel mekânı oldu.
     Baraj canavarı basmadan önce Tunceli Halkının park ve yeşil alanlar olarak yararlandıkları alanlarda, GOLE ÇETUNUN köprünün üstündeki alanlarda da benzer mekânların, parkların yapılması bizim Tunceli Halkının en büyük dileği beklentisidir. Sayın Valimiz, GOLE ÇETU benzeri bu parkların da yapımına onay vermesi, Proje olarak ele alınmasını sağlaması, Tunceli Halkı için büyük bir müjdeli haber olacaktır.
   Tunceli'de ilk kez büyük bir katılımla yapılan HIDIRELLEZ törenleri, Hızır'ın Mekânı GOLE ÇETUDA yapıldı. Törenler için Valilik ve Cem Evinin destek verdiği hazırlıklar. Üniversitemizin Rektörlüğü tarafından yapıldı. Sayın Valimizin, Üniversite Rektörümüzün, kurum müdürlerinin, yetkililerin, çok sayıda halkın, katıldığı şenlikte Mumlar yakıldı, dilekler tutuldu. Üniversite Rektörlüğünün hazırladığı, ünlü Munzur yufkasına sarılı haşlama etten ve helvadan oluşan lokma dağıtıldı. Cem evi dedeleri günün anlam ve önemini anlatan konuşmalar yaparak, dualar okudular. Üniversitemizin Rektörü mutlu bir yüz ifadesiyle şenliği düzenlemekten duyduğu sevinci ifade derken, sevindirici haberlerde verdi. Üniversite kampüs ihalesinin haziran ayında yapılacağının kesinleşmesi, yoksul aileler için 1000 adet sosyal konutun yapımı için devlet katında girişimlerde bulunduğu haberleri birer müjdeli haberlerdi.
     Şenliğe eşiyle, çocukları ile katılan, Sayın Valimizde eseri sayılan GOLE ÇETUDA, gerçekleşen şenlikten mutluydu. Oda mum yakıp dileklerde bulundu. Umarız kendisi, ailesi için dilediği dileklerin yanında, Tunceli için güzel, projelerin gerçekleşmesi için dilediği dilekleri de gerçekleşir. GOLE ÇETU benzeri eserlerine yeni eserleri katılır.
    TRT ŞEŞ'İN sürekli çekim yaptığı, Ünlü âşıkların katılıp, sazları ile çalıp söylediği, atıştığı şenlik, yağmur yağmadan güneşli bir havada şenlik havasında bir ilk olarak mutlu bir şekilde sona erdi.
    Kutsal mekânda bende mum yaktım. HIZIR BABADAN öncelikli sağlık dileklerinin yanında, Tunceli için, bütün ülke için, BARIŞ istedim. Umarım dileklerim gerçekleşir.
   BİLİM ŞENLİĞİDE,
   Hıdırellez Şenlikleri kadar, önemli, görülmeye, paylaşılmaya değer bir başka ilk, Namık Kemal Endüstri lisesinin halı sahasında düzenlenen BİLİM ŞENLİĞİYDİ. Valilik, Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen BİLİM ŞENLİĞİ, İlköğretim çağındaki çocukların yaratıcıklarının sergilendiği şenliğin ötesinde, bir başarı bayramı idi. Bilime katkı için, yaratıcılıklarını, icatlarını, buluşlarını, sergilemek için şenliğe katılmışlardı. İlçelerden, köylerden gelmişlerdi. İnsan yaşamını kolaylaştıracak buluşlara imza atmışlardı. Geleceğin mucitleri olmak için yola çıkmışlardı.
    Onlarla, eserleriyle, tanışmak beni onlar kadar heyecanlandırmıştı. Güneş enerjisi ile çalışan fırın icat etmişlerdi. Yeraltındaki hümük asitle erken çimlenmeyi bulmuşlardı. Vitaminlerin, meyvelerin kabuğunda gizlendiklerini keşfetmişlerdi. Şimdiye kadar keşfedilmeyen matematik işlemlerini keşf etmişlerdi.
  Aynı şenlikte Hazal Çöl çayır harika resim tablosu ile, kitapların arasında bilime giden kapıyı aralamıştı. Sedal Berlin 'KİTAP CAHALETE ZARARLIDIR.' Resim tablosu ile kitap okuyarak cehalete zarar verelim çağrısında bulunmuştu. Alican Menteş'in, doğan güneşin aydınlattığı denizde dalgaları üstündeki kızın seyrettiği oltayla balık avı tablosu da bir başka görülmeye değerdi.
    Benim İlçemden şenliğe katılan BULGURCULAR İlköğretim öğrencilerinin özel siyah giysileri içinde sergiledikleri TEKTONİK dans gösterisi ayrıca şenliği süsleyen güzel bir gösteriydi. Profesyonel dansçılara inat, rahattılar.
    Sayın Valimizin, şenliği organize eden görevlilerinden biri olan eşiyle katıldığı şenlik Milli Eğitim Müdürünü de sevindirmişti. Geleceğin mucitlerinin başarısın da onlarında payı vardı. Sevinmelerinde, övünmelerinde küçük mucitler kadar onlarda haklıydılar.
    Hıdrellez Şenliğine katılan Milli Eğitim Müdürünün, GOLE ÇETU parkında Bilim şenliği benzeri, METEF (mesleki teknik eğitim fuarı) Fuarını açacakları açıklaması beni görmeden heyecanlandırdı. O fuarda da çocuklarımızın başarısı, yaratıcılığı sergilenecek. Hasret kaldığımız, özlemini duyduğumuz başarılara tanık olacağız.
    Çalışmaları ile şenliğe katılan, bütün çocukların valilik tarafından ödüllendirildiği, Bilim şenliği, Geçen yıl Sayın Valimizin Eşinin, bütün il çapında kitap okumayı teşvik etmek için düzenlediği 'EN ÇOK KİTAP OKUYANLARIN' yarıştığı ödüllendirildiği etkinlik benzeri yararlı, teşvik edici bir organizasyon olmuştur.
   Teşvik edici, yönlendirici projelerin devamı toplumun, hepimizin beklentisi olacaktır.
    Çağda olmanın, çağı yakalamanın çabasıdır. Budur işte.

Bu yazı toplam 1311 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim