• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C
  • Tunceli 22 °C

E-HACİZ

Fikri TAŞ

            “VERGİ DAİRESİ ESNAFIN ELİNİ KOLUNU BAĞLAMIŞ” Başlıklı yazımızı okuyan okurlarımızdan, esnaftan, banka müdürlerinden yoğun tepkiler aldık. Uygulamadan hemen herkes, özelliklede esnaflar, iş adamları bankalar büyük zarar görmekteymiş.
     Esnafın, iş adamlarının, vatandaşın, elini kolunu bağlayan, acımasızın adı
‘E-HACİZ’miş. Diğer adı ile ‘ELEKTRONİK OTOMATİK HACİZ’miş. 
    Bankadan sinirli çıkan yakın arkadaşıma merhaba dedim duymadı. Önüne sağına soluna bakmadan yürüdü gitti. Merak ettim telefonla aradım. Sinirli sinirli sanki suçlusu benmişim gibi bağırdı çağırdı. Oda benim teminat almak için gittiğim bankadan eli boş döndüğüm gibi oda eli boş dönmüş.
E-HACİZ (elektronik haciz) onunda elini kolunu bağlamış. Banka, ‘haciz var. işlem yapamayız.’ demiş.
    Banka Müdürüne gittim. Müdüre, ‘Nedir bu haciz engelleri. Esnaf çok şikâyetçi, bunda sizin bir payınız var mı?’ dedim. Banka Müdürü, iki elini kaldırarak, ‘haşa’ dedi. ‘Bizde esnaf kadar zarar görmekteyiz. Güvendiğimiz, sürekli müşterilerimizin bile haklı taleplerini yerine getiremiyoruz. E-HACİZ engeli nedeni ile işlem yapamayacağımızı söylediğimizde, müşterimiz bize, ‘siz, icra dairesi misiniz? Yoksa icra dairesine mi çalışıyorsunuz diyerek, tepki gösteriyorlar. Tanıdığımız bir müşterimiz bize başvurduğunda acaba E-HACİZ engeli var mı? diye korkuyla işlemine bakıyoruz. 1(bir) TL alacaklarına bile otomatik E-HACİZ’i koyuyorlar. Bize danışılmadan en küçük bir alacağa bile otomatik haciz konulmasından dolayı çok sıkıntı çekmekteyiz. Sanki suçlusu bizmişiz gibi müşterinin bakış açısı bizi çok üzmektedir. Bu uygulama esnafın ticaretini engellediği gibi, biz bankalara da büyük zarar vermektedir. Haciz edilecek esnaftan haciz yolu ile alacağın alınması yasal yol iken, bankalar yolu ile elini kolunu bağlamak hukuk Devletine yakışır bir işlem değildir.’ diyen Banka Müdürünün bu haklı, yerinde, değerlendirmesine bende, katıldım.
    Banka Müdürüne, ‘Esnafın şikâyetleri üzerine, Defterdarlığın konuyu, şikâyetleri, bakanlığa ileteceğini,’ söylediğimde, ‘bizden, herhangi bir görüş istenirse bunu memnuniyetle yaparız.’ dedi.
   Vergi dairelerinin yaptığını SSK, yeni adı ile SGK’da (Sağlık Güvenlik Kurumu) yapmaktadır. Geciken prim alacakları için o kurumda, yasal icra işlemleri yapmadan hemen otomatik hacize sarılmakta esnafın, iş adamının, tapu dairelerinde tapu işlemlerini yapmak isteyen vatandaşın elini kolunu bağlamaktadır.
   Bu uygulamalar, bir hukuk devletine yakışan uygulamalar değildir. Devlet bugüne kadar alacaklarını hangi yasal yollarla almışsa, o yasal yollarla almasını sürdürmelidir. Önemli miktarda alacakları için, bazı kurumlar bilgilendirilir. Ama sadece bilgilendirilir. ‘Elini kolunu bağlayın.’ denmez.
   Bankalarda ortaklaşa alacakları kararlarla, Elektronik E-HACİZİ sadece bilgilendirme olarak kabul edip görmeli, ona göre işlem yapmalı, Haciz miktarı bankanın çıkarlarına zarar vermiyorsa elini kolunu bağlayan işleme başvurmamalıdırlar. Alacaklı kurumda, insan haklarına, hukuka uygun sadece bilgilendirme adı altında bu işleme başvurmalıdır.
   Bu işlem Hukuk’a İnsan Haklarına dayalı bir işlem değildir. Bu adeta ZORA dayalı bir işlemdir.
   Devlet baba, büyüklüğünü yapmalı. Buna tenezzül etmemelidir.
 
   


Bu yazı toplam 1201 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim