• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • Tunceli 17 °C

DOĞAYI KORUMAK

Fikri TAŞ


  DERSİM Doğası, endemik( başka bir yerde benzeri bulunmayan) türleri ile zengin bir doğadır. Endemik bitki türlerinin yanında, nesli tükenmekte olan hayvan türler ininde, bulunduğu bir coğrafyadır. Coğrafyamızı mesken edinmiş, Vaşak, nesli azalan, başka coğrafyalarda nadiren bulunan bir türdür. Sarp, bitki türüyle zengin coğrafyamızda, yaşayan dağ keçileri, Coğrafyamızı adeta mesken tutmuşlardır. Hemen her yerde, sürüler halinde, karşınıza çıkarlar. Eskisi gibi korkmazlarda, oto yollarda, yiyecek ararlar. İnsanlarla buluşurlar. Eskisi gibi korkup kaçmazlar. Oto yolda seyrederken yalnız dağ keçileri karşınıza çıkmaz, her coğrafyada bulunmayan, yaban hayatının, simgelerinden kurtlar, ayılar, yaban domuzu, yolunuza, karşınıza çıkarlar. Tilkiler evinizin önüne kadar bile gelirler, yiyecek isterler, doğanın süsü, zenginliği, Kınalı keklikleri, sürüler halinde görürsünüz. Dağların, zirvesini mesken tutmuş, UR kekliği, başka bir coğrafyada yoktur.  Munzur un ürünü, kırmızı renkli alabalık, Coğrafyamızın, zenginliği, endemik türüdür.  Amerikalar, geçmişte, İncirlik üstünden gelip Ovacık gözelerinde, Alabalık avlar. Götürürlermiş. Aynalı sazan balığı, akarsularımızı süsleyen bir başka zenginliğimizdir.
   Eskiden, hafta içi, hafta sonu, tüfeği olan herkes dağ keçisi, avlamaya çıkarlardı. Yılbaşına, yakın günlerde, avcılar ordusu, bütün DERSİM Coğrafyasını işgal ederlerdi. Coğrafyamız, savaş alanına benzerdi. Yılbaşı mezeleri için dağ keçisi avlarlardı. Kışın, et ihtiyacını karşılamak için dağ keçisi avlarlardı. Çevre illerden gelirlerdi. Dağ keçisi, kınalı keklik, katlederlerdi. Bir iki adetle yetinmezlerdi. Katledebildikleri kadar katlederlerdi. Doğamızı koruyan ekipler, sorumlular yoktu. Çemişgezek feribotunda jandarmaların yaptığı bir kontrolde çuvallar içinde, katledilmiş, Yüzlerce kınalı keklik çıkmıştı. Elazığ pavyonlarında meze yapılmak için katledilmişlerdi. Çeşitli uzak illerde oturan Tuncelilerden, yılbaşına yakın bir zamanda gelip Tunceli’de, dağ keçilerini katlederek yılbaşında ihtiyaç duydukları et ihtiyacını karşılarlardı.
    Gençlik yıllarımda, benimde seyirci kaldığım bu katliamlara, gazetecilik mesleğimde, seyirci kalamazdım. Muhabirlik yaptığım zamanlarda, haber yapardım. Sonrasında, köşemde, devamlı dile getirirdim. Görevlileri göreve çağırırdım.
   Son yıllarda, sıkı denetimlerle, doğa katliamları giderek azaldı. Sayın Valimizin, bizzat duyarlılığı, emirleri ile tümden yasaklanmış, oldu. Doğamız, güvence altına alınmış oldu. Sosyal medyadan edindiğimiz bilgiler, bizi çok sevindirdi. Dronlarla doğayı kontrol altında tutmak, gözetlemek, kaçak avcılara, caydırıcı olacak ağır cezaların yazılması. Doğamızı, doğa katillerinden koruyacaktır. Artık, kimse, doğamızda, katliam yapmaya, cesaret, edemeyecektir.
    Doğayı korumakla görevli yetkililerden, isteğimiz, aynı duyarlılıkları, sularımızdaki balıkların, katliam boyutunda avlanmalarında da, göstermelerini. Sularımızı, korumalarıdır. Doğamız, akarsularımız, onlara emanettir.
    Sayın Valimize, doğayı korumakla görevli yetkililerimize, duyarlılıklarından, dolayı,
   Teşekkür, ediyorum.
   

Bu yazı toplam 4039 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim