• BIST 10895.25
  • Altın 2506.967
  • Dolar 32.1861
  • Euro 34.95
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 24 °C
  • Tunceli 23 °C

CEM EVİ

Fikri TAŞ


       Cem Evleri,Alevi inancında, Allahın rahmetine kavuşanların, sonsuzluğa uğurlandığı, cenaze namazının kılındığı, helalleşmenin, son defa vedalaşmanın yapıldığı, kutsal bir mekândır.
    Tunceli Cem Evi, Alevi inancının başkentinde, ilgi çeken hemen herkesin buluştuğu kutsal bir mekândır. İki nehrin buluştuğu, kutsal HIZIR ziyaretin, bulunduğu, ortak mekânda, geniş bir alana kurulmuş, hemen herkesin görmek istediği bir mekândır. 
    Özellikle bu yaz, ilimiz, TUNCELİ, çokça ziyaretçi ağırlayan turistik bir kent oldu. Yurt içinden olduğu kadar yurt dışından da çokça ziyaretçisi oldu.  SEYİT RIZA ve parkı, ünlü tarih mekânı DERSİM MÜZESİ, Munzur Vadisi, ünlü gözeler, çokça ziyaret edilen mekânlar oldu. Ziyaretçiler, merak ettikleri kutsal mekânımız CEM Evini de ziyaret etmeden gitmediler. Cem evinin hemen her gün ziyaretçisi oldu.
      Ziyaretçilerin içinde her inançtan, insanlar olmalıydı. Açık, modern giyinenlerin yanında, türbanlı başı sarıklı muhafazakâr ziyaretçilerde vardı, birlikte topluca ziyaretlerini yapıyorlardı.
    Tarihi, doğal bir mekân olmayan Cem Evi, bir inanç mekânı olarak merak edilip ziyaret ediliyordu. Geniş bir alana kapsayan iki nehre tepeden bakan Cem Evindeki özen, düzen, ziyaretçilerin büyük ölçüde iğlisini çekiyordu. Bu ziyaretlerle, Alevi inancı, cem Evleri hakkındaki, gerçek olmayan, yanlış düşünceler, büyük ölçüde gideriliyordu.
    Cem evi yapılmadan önce,Cem Evinin yeri, tepe ve kayalıktı. O dönemde, tarihte, Mazlum ASLAN Tunceli belediye Başkanıydı. Başkanlık seçimlerine girerken seçildiğinde Cem Evi yapacağını vaat etmişti. Hacı Bektaşi Veli Derneğinin temsilcileri gelip başkandan Cem Evi yapılması talebinde bulununca, Belediye Başkanı, yer konusunu ilin Valisi Atıl ÜZELĞÜNLE görüşür. Şimdiki yer Vali Beyin önerisiyle uygun görülür. Karayollarının yeri olan mekân, Vali Beyin isteği doğrultusun Mazgirtli olan Karayolları Elazığ Bölge Müdürü nünde onayı ile Cem Evine tahsis edilir. Kayalıklarla kaplı olan alanda yapılan büyük bir çalışmayla bu günkü Cem Evini alanı inşaata hazır hale getirilir. İki katlı yapılan Cem Evinin açılışına Bölge Valisi Ünal ERKAN, tahsisinde, yapımında büyük payı olan Vali Atıl ÜZELGEN, çok sayıda davetli katılır.
    Sonrasında, Cem Evinin hizmet alanı giderek büyütülür. Hayırseverler tarafından, öncelikle ihtiyaç duyulan, Naaş yıkama yeri, Morg yapılarak hizmete sokulur. Misafir kabul yerleri, cem ibadetinin yapılacağı yerler, hayır yemeğinin verileceği yemekhane mutfak, yapılarak hizmete sokulur.
     Cenaze namazının kılındığı, vedalaşmanın yapıldığı geniş, açık alanın üstü, eski Milletvekilimiz Gürsel EROL tarafından kapatılarak, cenaze merasimine katılanların, güneşten, yağışlardan, korunması sağlandı.. 
    Cem Evi Tunceli Halkının, ortaklaşa sahip olduğu, bir araya geldiği önemli kutsal bir mekândır. Bugünkü konumuna gelmesinde çok insanın payı vardır. Tunceli Halkı olarak onlara minnet borçluyuz.
   Devlet katında, Cumhurbaşkanı, bakanlar, Diyanet işleri başkanları tarafından ziyaret edilen, çokça, ziyaretçisi olan kutsal bir mekândır. 
   Cem evini yöneten dernek yetkilileri, derneğe kayıtlı üyeler tarafından seçilen cem evi görevlileridir. İddialara göre, Dernek yönetiminin uzun yıllar değişmeyişi, kamuoyunda, bazı yorumlara, kuşkulara şikâyetlere yol açmaktadır. İddialara göre derneğe kayıtlı üyelerin çoğunluğu hatta hemen hepsine yakını, üç ilçenin nüfusuna kayıtlı üyelermiş. İl merkez nüfusuna kayıtlı üyelerin derneğe üye başvuruları, Cem evi yönetimi tarafından kabul edilmemekteymiş. Bu iddiaları ileri sürenler, bunun demokratik kurallara, adil, seçimlere uymadığını vurgulamaktadırlar.
    Cem Evi Kutsal Mekânımız, DERSİM Halkının önemli saygın, ortak, bir değeridir. Kutsalıdır. Orada bir araya geldiğimiz, birbirimize haklarımızı helal ettiğimiz, cenazelerimizi, sonsuzluğa uğurladığımız kutsal bir mekânımızdır.
   Sevgisine Doyamadığımız, oğlumuz GÜRAYI, O, kutsal mekânda, DERSİM Halkıyla birlikte sonsuzluğa uğurlamıştık.
    Şehrin renkli yüzlerinden ÇLİNTON Celali trafik kazasında kaybettik.Allah rahmet etsin.
 
     
     

Bu yazı toplam 2716 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim