• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C
  • Tunceli 22 °C

‘ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ’NDE

Fikri TAŞ

    10 OCAK Dünya Çalışan Gazeteciler Günüdür. 1961 yılında o günün çalışan gazetecilerinin,  gazetecileri biraraya getiren, örgütlü kılan basın emekçilerinin haklarının, sorunlarının konuşulup, tartışılacağı bir gün olarak kabul edilmesi isteği düzenlenen 212 sayılı yasa ile 10 Ocak,  ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ OLARAK kabul edilmiştir.
     Kamu görevi yapan gazeteciler, denildiği gibi halkın gözüdür, kulağıdır. Halkın, kamuoyunun duyamadığını, göremediğini duymalarını, görmelerini sağlar. Dünyada, ülkesinde bulunduğu kentte, olup bitenleri haber yaparak, kamuoyunu bilgilendirir. Haberdar ederler.
    Bunu yaparken de, zaman zaman çok ağır koşullarda çalışmak zorunda kalırlar. Zaman zamanda, hayatını ortaya koyarlar. Ölümle burun buruna gelir. Hatta hayatını kaybederler. Van’da haber için hayatını kaybeden Deniz Gözlü CEM gibi. Haber için hayatını kaybeden, basın şehitleri olarak anılan, gazeteciler gibi.
   Haberini yaptığı bazı kurumların, kişilerin hedefi olurlar. Saldırılara uğrarlar. Haklarında açılan davalarda koşturup dururlar. Haklarında açılan tazminat davalarında haksızca tazminat ödemeye mahkûm edilirler. Tıpkı benim gibi. Devletin parasını haksızca zimmetine geçirdiği iddia edilen birini yazdığım için, haksızca tazminat ödemeye mahkûm edilmem gibi.
   Basın; demokrasilerde, hukuk devletlerinde değer verilen önemli bir güçtür. Basın özgürlüğü, demokrasilerin önemli bir ayağıdır. Basın özgürlüğü ile temel hak ve özgürlükler güvencede olur.
   Basın özgürlüğünün olmadığı yönetimler, Demokrasi ile yönetilmeyen yönetimlerdir. Temel hak ve özgürlüklerin olmadığı despot yönetimlerdir.
   Ülkemiz demokrasi ile yönetildiği halde, dünya sıralamasında en çok gazetecilerin tutuklandığı, haklarında soruşturma açıldığı ülkelerin başında gelmektedir. Bu ülkemiz adına, hukuk devletimiz adına, üzücü, hoş olmayan bir görüntüdür, tablodur.
   DÜNYA ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜNDE Sayın Valimiz, Üniversitemizin Rektörü, Cumhuriyet Başsavcısı, bizleri gazetecileri, yalnız bırakmadılar. Gazeteci dernek üyelerimizin toplandığı gazete yerinde, bizleri gazetecileri ziyarete ederek onurlandırdılar. Sayın Valimiz, günün anlamı ile ilgili güzel şeyler söyledi. Açıklamalarda bulundu. ‘Çağdaş demokrasilerin
vazgeçilmez unsuru olan basın, iletişim çağının en önemli mesleklerinden biridir. Tarafsız, objektif, doğru kişi haklarına saygılı habercilik, halkın gözüdür, kulağıdır. Bu önemli görevi ifade eden basın mensuplarının çalışma koşullarını, iyileştirmek hepimizin görevi olmalıdır. İlimizin sosyal, kültürel, ekonomik gelişmesine katkılar sağlayan YEREL BASINIMIZLA, zor şartlar altında, görevini sorumluluk içinde yerine getirmeye çalışan tüm basın mensuplarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutluyorum.’ diyerek, günümüze verdikleri önemi ifade ettiler.
   Basını, emekçi gazetecileri önemseyen dostları onları, günlerinde yalnız bırakmadılar. Telefonla doğrudan gelerek kutlayan dostlarımız, bizlere şevk verdiler.
   Gazeteciler halkın, kamuoyunun temsilcileridirler, Onlar için görev yaparlar. Bir öğretmen gibi toplumu, bilgilendirir, aydınlatırlar.
   Onlar, aydınlatma, bilgilendirme emekçileridir.
   Onları, günlerinde yalnız bırakmayanlara teşekkür ediyor.
   Bende onları günlerinde kutluyorum.


*******

    Dersimli Hasan, rumuzlu okurumun isteği üzerine, Sayın Rektörümüzden Kampüs inşaatının ne zaman biteceğini sordum. Dershanelerin, büroların, spor komplekslerinin içinde olduğu önemli 60 bin metre karelik kısmının 20 ayda biteceğini, kalan bölümlerinde, bölüm bölüm ihale edilerek verilen süreleri içinde biteceği bilgisini aldım.

Bu yazı toplam 1314 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim