• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 26 °C
  • Ankara 24 °C
  • Tunceli 32 °C

BİZDE TUNCELİDE

Fikri TAŞ

  Gazete yerimde tanıdık bir arkadaşla sohbet ediyorduk. Kapıdan içeri tanımadığım, kısa boylu biri girdi.’Buyurun.’Dedim.’ Gazete var mı? .’dedi.’ Hangi gazete.’ dedim. ‘Sabah, Hürriyet, Milliyet.’dedi. Kalktım. Gazeteleri alıp verirken bir baktım.’Bu tanıdık biri, Ünlü gazeteci yazar Yavuz DONAT olmalı. ‘Yavuz Bey, siz misiniz? ‘dedim. Gülümseyerek,’ Evet, Benim.’ dedi.
   Gazetelerin, bu günkü cep telefonları kadar, toplumun önemli bir ihtiyacı, haber kaynağı, olduğu, iğneden ipliğe, beyaz eşyaya kadar bedava, promosyon, verdiği, insanların, ellerinden düşürmediği,90 lı yıllarda, Yavuz DONAT Bey şimdiki yerimizde, misafirimiz olmuştu.
   Sabah Gazetesi, bu günkü gibi taraflı olmadığı, tarafsız yayın yaptığı, okuyucusu bol olduğu, ünlü CİNER gurubundan, trajı büyük, ünlü bir gazeteydi. Yavuz DONAT’TA, Sabah Gazetesinde, günün olaylarını, siyasi gelişmelerini, yorumlayan, ünlü bir köşe yazarı, gazeteciydi. Tunceli’de yaşadıklarını, gördüklerini köşesinde, yalın bir şekilde övgüyle dile getirmişti.
   Oturmasını, ikramda bulunmamızı ısrarla istememe rağmen,’ Araba yolda beni bekliyor. Hemen gitmem lazım.’ dedi. Koluna girdim. Arabaya kadar sohbet ederek götürdüm. Sayın DONAT, ‘Gördüğüm, Tunceli’nin sokakları, caddeleri pırıl, pırıl, Turistik Yerlerde, illerde bile bu temizliği görememiştim.’ dedi. Bu ifadesi, beni şaşırtmış. Çok da sevindirmişti. Yeni belediye yönetiminin sokaklarda, caddelerde, ana yollarda, park ve bahçelerde, sürekli, yaptıkları temizlik çalışmaları Sayın Donatın, gözlemlerini doğrulamaktaydı. Seçildiği bir iki hafta sonrası Sayın Belediye Başkanını aramıştım. Atatürk mahallesinde işçileriyle birlikte sahadaydı. Kendiside çalışmalara, katılmıştı. Sosyal Medyadan aldığımız bir haber, şehir halkı için çok önemli sevindirici bir haberdi. Dağlarımızın eteklerinden çıkan, şehrimizin içme suları, şehir halkımızın, yaşamsal değerlerinden biridir. Onun temizliği güvenirliği, halkın önemli bir beklentisidir. Aldığımız habere göre, Moğultay Mahallesinin içme sularının geldiği su depoları, bu gün yıkanıp, dezenfekte edilecektir. Günümüzün hayat pahalılığında, paralı, hazır içme sularının, yerine, evin musluğundan, akan, temiz, güvenilir, içme suyu, halkın yegane, tercihi olacaktır
    İlimiz, Tunceli’de, turistik illerden biri olmuştur. Geçen yıl, yaşanan enflasyona, hayat pahalılığına, yeni atlatılmış bulaşıcı, Coronaya rağmen, Tunceli, turistik kentini, 2 milyon kişi, ziyaret etmişti. Evden gazete yerime giderken yolum, Seyit RIZADAN, geçer. Hemen her gün Seyit RIZANIN, etrafını turistlerin, ziyaretçilerin, sardığını, ünlü müzemizin kapısında da ziyaretçileri, görürüm. Bu manzara, beni her gün, mutlu eder.
   Sayın Yavuz DONATIN, gözlemlediği, Tunceli, doğası, insanı sokakları,ile hep pırıl, pırıl, pak,güzel, Bir Tunceli olarak kalacaktır.

+ + + + +
    DERSİM MÜZESİNDE MÜZELER HAFTASI
     Milletlerarası Müzeler Konseyince, Dünya Kültür Mirasının, korunması, tanıtılması için 18 Mayıs tarihi, MÜZELER GÜNÜ, olarak ilan edilmiştir. Bir hafta sürecek etkinliklerle, müzeler, müzelerde sergilen tarihi eserler, tanıtılacaktır.
  1938 yılında DERSİM tartalasında, Almanlar tarafından yapılmış. 5000 metre kare alan üzerinde kurulu,80 yaşındaki bir tarihi binada, yer alan DERSİM Müzesi, kısa sürede ünlenerek, Tunceli’nin ünlü bir tarihi, turistik bir ziyaret yeri, mekânı olmuştur.
   Yakın bir zamanda kurulup, açılan DERSİM MÜZESİ, kısa zamanda katıldığı uluslararası yarışmalarda, birinci seçilerek, 2 yıl üst üste Avrupa’da ülkemizi temsil etmiştir.
  İl Kültür Ve Turizm, Müdürlüğünün düzenlediği Müzeler Haftası, tarihi, zengin eserleriyle, ünlü, müzemizde de, kutlandı. Kutlamaya, Programa, katılan Sayın Vali Yardımcısı, Okan YENİDÜNYA, yaptığı konuşmasında, müzemizin önemini vurgulamışlar. Müzemizin, sergilediği zengin tarihi ünlü eserleriyle değil, aynı zamanda topluma sağladığı eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları ile de, önemli bir görev, rol, üstlendiğini, yöremizin, binlerce yıllık geçmişini, farklı medeniyetlerin izlerini, eşsiz kültürel mirasımızı, barındırdığını ifade etmişlerdir. Sayın Vali Yardımcısı,’Müzeler sadece geçmişe dair birer vitrin değil, aynı zamanda kimliğimizi, şekillendiren önemli eğitim merkezleridir. Toplumun ortak mirasıdırlar. Hepimizin sahip çıkması gereken değerlerdir.’Demişlerdi.
    Programı düzenleyen İl Kültür Turizm Müdürü, Sayın İsmet Hakan Ulaş oğlu, yaptığı konuşmada, ‘Üç yıl önce, kurulan bir müze olmasına rağmen, Avrupa ödülünü alarak bize başarı getirdi.Bize, Tunceli’nin tarihinde bulunmayan bir kazı başlattığı için,pek çok alanda ,bazı ilkeleri bize yaşattığı için, müzeye, müze Müdürümüze, personeline, başarılarından dolayı teşekkür ederiz.’demişler.
   Müzemiz, tarihi eserleriyle, kendi tarihi ile ülke çapında, hatta dünya çapında, ünlenmiş, gurur duyabileceğimiz, ünlü bir müzemizdir. İlgi odağı tarihi bir yapıdır.
   Müzemizin ünlenmesinde, zenginleşmesinde kurucu Müze Müdürünün, büyük emeği, payı vardır. Ne kadar tebrik, teşekkür etsek, azdır.

Bu yazı toplam 2107 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim