• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C
  • Tunceli 22 °C

AVRUPALILAR KÜLTÜR ALIŞVERİŞİ İÇİN TUNCELİ’DEYDİ

Fikri TAŞ

    Bizim Tunceli Milli Eğitim Müdürlüğü ile 4 Avrupa ülkesinin Milli Eğitim Kurumları bir araya gelerek karşılıklı kültür alışverişinde bulunmak için KÜLTÜRLER ARASI ANLAYIŞ ARENASI PROJESİNİ kurmuşlar. Projeye göre beş ülkenin eğitimcileri, belirli aralıklarla bir birlerine gidip gelerek, birbirlerinin kültürlerini yaşadıkları ülkelerde, ortamlarda, gözlemleyerek tanıyacak, kültürler arası kaynaşma sağlanarak, kültürler arası ön yargılar yıkılacak. Gezilen ülkelerin kültürleri hakkında bilgi sahibi olunacakmış. Bu alışverişte ağırlıklı olarak ülkelerin eğitim sistemi, kurumları, sosyal yaşamı, tarihi yerleri, inançları, aile yaşamı, görülmek gözlenmek istenilen kültür alışverişi kapsamında olacakmış.
  TÜRKİYE dâhil, FRANSA, İTALYA, İSVEÇ, NORVEÇ ülkelerinin Eğitim kurumları bir araya gelerek böyle güzel, yararlı bir projeyi hayata geçirmişler.
  Projenin mimarı, gerçekleşmesini sağlayan Tunceli Milli Eğitim Müdürlüğünden seçilen guruplar aralıklarla Avrupa’daki proje kapsamındaki ülkelere giderek, dostluk kurdukları ülkeleri gezip kültür alışverişinde bulunmuşlar. Gezdikleri ülkelerden yeni bilgiler, güzel izlenimlerle dönen bizimkiler, projenin çok yararlı olduğunu, yaşadıklarını, edindikleri izlenimlerini, övgüyle, heyecanla anlatmışlar.
   Projeye ortak olan ülkelerden seçilmiş gruplarda, bizim ülkemizi görmek, merak ettikleri kültürümüzle tanışmak, kültür alışverişinde bulunmak için Ülkemize, Tunceli’ye gelmişler.
   Kapsamlı bir programla misafirlerini ağırlayan, misafir eden Milli Eğitim Müdürlüğü, misafirlerin istekleri üzerine onları bir aileye misafir etmeyi, aile yaşamını, düzenini tanıtmayı, tanıştırmayı programına almış.
   Milli Eğitim Müdürümüzün tavsiyesi üzerine projeden sorumlu göreviler, bana gelerek, yardımcı olmamı istediler.16 kişiden oluşan misafirleri, evine misafir edecek bir aile bulmamı istediler. Misafirleri evimde misafir edebileceğimi söyledim. Belirlediğimiz gün ve saatte, Anadolu Öğretmen Lisesi ziyaretinden dönen misafirler, programı organize eden, yöneten, Milli Eğitim Müdürlüğü, ARGE’de görevli OLCAY EKİNCİ’nin rehberliğinde geldiler. Beraberlerinde tercümanlık yapan İngilizce Öğretmeni Seval Hoca’da vardı.
     Evin kapısına dayanmadan Olcay Hocaya, ‘Bunlar evlerinde ayakkabı çıkarmazlar. Bizde de ayakkabı ile eve girilmez, nasıl olacak.’ dedim. ‘Hayır; çıkaracaklar.’dedi. Dediği gibi oldu. Misafirler, tereddüt etmeden ayakkabılarını çıkarıp haneye girdiler. Tamda beklediğimiz gibi renkli bir gruptu. Sarışın Avrupalıların yanında, Siyahî SOMALİ’li, türbanlı, ÇEÇEN’de vardı. Deniz’in en çok ilgisini Somalili misafir çekmişti. Gözlerini ondan korkarak ayırmayan Deniz, ‘Yüzünü boyamış büyük baba.’ dedi. Önce korkarak uzaktan bakan Deniz, onların sıcak bakışlarından cesaret alarak kucaklarına almalarına, resim çekmelerine izin verdi.
   Tercümanımız Seval Hoca Hanım, güzel İngilizcesiyle, sıcak, sempatik tavırları, anlatımı ile çok rahat iletişim kurmamızı sağlamıştı. Onlar sordu. Biz sorduk. Projenin amacına uygun kültür alışverişinde bulunduk. Oturduğumuz evi merak edip gezen misafirler, hanımın, çayın yanında hazırladığı ikramları lezzetli bulup, bol bol resimlerini çektiler.
   Akşam düzenlenecek cem ibadetini Cem Evinde izlemek için Oteline dönmek isteyen misafirler, ‘Thank you very much’ deyip, ayrılırken birlikte bol bol resim çektiler. Ayakkabılarını yerlere oturarak giydiler.
   Kültür alışverişinde bulunan kültürümüzü tanımak için gelen misafirlerimizi, mihmandarları organizatör, OLCAY Hoca Hanım, az sayıda olan tarihi eserlerimizi tanıtmak için alıp Mazgirt İlçemize götürmüş. Urartular döneminden kalmış kaleyi, Selçuklular döneminden kalma camiyi, Akyonlu Hükümdarı Uzun Hasanın Kız kardeşi için yaptırdığı ELTİ HATUN Türbesini, Çoban Baba Türbesini, tanıtıp görmelerini sağlamış. Oradan Pertek İlçemize götürdüğü misafirlere, Pertek Kalesini, ilgi odağı Turistik tesisimiz sayılacak Termal Tesislerini gezdirmiş, tanıtmış.
   Bütün bir gün gezi sonrası döndükleri ŞAROĞLU otelinde Milli Eğitim Müdürlüğünün kendileri için verdikleri akşam yemeğine katılmışlar. Yemekte, Vali Bey’e yapılan alışık olmadıkları farklı muameleyi, ilgiyi çevresindekileri şaşkınlıkla izlemişler.
   Cem Evinde ilgiyle hayranlıkla izledikleri, bol bol kamerayla çekim yaptıkları Cem ibadeti sonrası, mum yakıp dileklerde bulunmuşlar.
   Ayrılırken, etraflara rast gele gelişigüzel atılmış pet şişeleri ve çevre kirliliğine, olmaz anlamında başını sallayıp, yadırgadıklarını, kültür eksikliği olarak gördüklerini, ifade eden kültür elçisi misafirlerimiz, yinede çok memnun kaldıklarını, değişik güzel bir hafta geçirdiklerini, ifade etmişler. Ezberledikleri yarım Türkçeleri ile,
   ‘Teşkür ederiz.Çok guzal.’demişler.
    Kültür elçisi misafirlerimizin gelmesini kültür projesi ile sağlayan Milli Eğitim Müdürünü, ziyaretlerini organize eden, gezdiren onları en iyi şekilde ağırlayan, OLCAY Hoca Hanımı, çok iyi İngilizcesiyle onlara tercümanlık yapan, iletişim kurmamızı sağlayan, SEVAL Hoca Hanımı tebrik ediyorum. Kültür alışverişinde ülkemizi, ilimizi karlı çıkardılar.
    Bizi dünyaya ön yargıları yıkarak tanıttılar. 
 

Fikri TAŞ


Bu yazı toplam 1837 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim