• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 22 °C
  • Tunceli 29 °C

ACIYI, SEVİNCİ, ORTAKLAŞA PAYLAŞAN BİR KENTTE YAŞANAN BURUK SEVİNÇ

Fikri TAŞ

   Günümüzde giderek artan nüfus, büyüyen yayılan şehirler, günlük yaşamın zorlukları, insanlığın, yaşananları, ortaklaşa yeterince paylaşamadığı bugünün dünyasında, acıyı, sevinci, ortaklaşa paylaşan kentleri bulmak oldukça zordur.

  DERSİM, dünyada çok az bulunan, hatta bulunmayan,  oldukça nadir kentlerden biridir. Hatta beklide benzeri olmayan tek kenttir.
  O,kent, DERSİM kenti, acıyı, sevinci ortaklaşa paylaşan, insanlığın yüceldiği bir kenttir.
  O,kentte, o kentin insanları, kültürlü, aydın, çağdaş, dünyada örneği az görülen toplumsal bir güzelliğin örneğidirler. O kentin insanları, acılı günlerde bir araya geldikleri gibi sevinçli günlerde de bir araya gelirler.
  Dünyanın dört bir yanına yayılmış Dersimliler, yeni bir birlikteliği, yuva kurmayı, çoğunlukla sevinçlerin paylaşıldığı Dersimde yaparlar. Düğün davetiyeleri yalnızca yakınlara, özel tanıdık kişilere verilmez. Çantaya doldurulur. Tanıdık, tanımadık herkese verilir.
  Davetiyeyi alan,’Tanıdık değildir.’gitmem demez. Her Dersimli, bu törende bulunmanın toplumsal ortak sevincini paylaşmak olduğunu bilir. Yeni bir ailenin kurulmasında, mutlu günlerinde mutluluklarını paylaşmanın Dersimlilerin ortak toplumsal değerlerde buluşması olduğunu bilir. 
  Dersimde her düğün Dersimlilerin ortak düğünü, ortak sevinci olur. Yeni yuvayı kuran aile ekonomik sıkıntı çekmez. Dersimliler buna izin vermez. Düğünde takılan takılarla yeni ailenin gereksinimleri, düğün masrafları karşılanır. Yaşamlarına ekonomik sıkıntı içinde girmelerine izin verilmez.
   Dünyanın dört bir yanına dağılmış Dersimliler, nerede olurlarsa olsunlar. Sonsuza dek dönemeyecekleri son yolculuklarına anavatanları, olan Dersimden çıkarlar.
  Dersim, sevinçlerin ortaklaşa paylaşıldığı kent olduğu gibi, acılarında ortaklaşa paylaşıldığı bir kenttir. Hayata veda eden Dersimli, son kez Dersimde, Dersimlilerle bir araya gelir. Hızırın mekânının yanı başındaki Cem evinde son yolculuğu için mola verir.
   Tanısın tanımasın, haberi olan Dersimliler, cem evine koşar. Acılı ailenin yanında, ebediyete intikal eden Dersimliyi birlikte yolcu ederler. Acılarına ortak olurlar. Acılı aileyi yalnız bırakmazlar.
   Komşuları, acılı aileyi hiç yalnız bırakmazlar. Acı, onlarınmış gibi komşusu ile paylaşırlar. Acıyı hafifletmek için hep yanlarında olurlar.
   Ailece yaşadığımız tarifi imkânsız büyük acımızda, bütün bu insani değerleri bir kez daha yaşayarak, Dersim Halkı ile paylaştık. 
   Acımızı paylaşmak için yurdun muhtelif illerinden, yurt dışından gelen dostlarımız, yakınlarımız, dünyada ender olan bu kentle, insan sevgisi dolu insanları ile, tanışmanın heyecanını, şaşkınlığını yaşadılar. Dışarıdan, basından korkulu bir il olarak algıladıkları ilin korkulu bir il olmadığını, insani değerlerle dolu korkusuz bir il olduğunu gördüler. 
   Doğası, insanı ile dünyada ender bir il olan, kaybettiğim SEVGİLİ OĞLUMUN tutkusu, adeta mekânı olan MUNZUR VADİSİNİ, sulara boğmak isteyen baraj projelerinden biri daha, Munzur Vadisinin hemen Tunceli çıkışında, KEMERE BEL mevkiinde, benimde aralarında olduğum başvuru üzerine idare mahkemesi tarafından iptal edildi.
  Daha öncede Yine Munzur Vadisinde yapılmak istenilen KONAKTEPE-1,KONAKTEPE-2 BARAJ projeleri yine bizlerin başvurusu üzerine iptal edilmişti.
 Yine MUNZUR Vadisi KEKLİK TEPE ‘adı altında yapılmak istenen baraj projesinin iptali için başvurumuz henüz sonuçlanmadı. Umarız o, projede, başvurumuz üzerine iptal edilir. Munzur Vadisi bir bütün olarak, şimdilik baraj tehlikesinden kurtulmuş, uzaklaşmış olur.
  Bu haber DERSİM Halkı için beklenen sevindirici bir haber oldu. Benim içinde sevindirici bir haber olmalıydı.
  Bu sevinçli haberi, kaybettiğimle, Munzur Vadisinin aşığı ile paylaşamadım. Onunla paylaşamadığım sevinç,
  Benim için buruktu. Eksikti.
      
  
        Fikri TAŞ
*Sitemizde yayınlanan köşe yazılarının sorumluluğu yazarlarına aittir.
Bu yazı toplam 1565 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim