• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C
  • Tunceli 22 °C

10 ADIMLIK ÇARŞIDA

Fikri TAŞ


   10 adımlık mesafesi olduğu için 10 ADIMLIK ÇARŞI adını koymuştum.
   Tarihi eser yapılan kışla binası kadar tarihidir. DAR SOKAKLA aynı yaştalar.
   1955 Yılında yatılı okul sınavlarına girmek için üstü açık kamyonun kasasında ilk kez geldiğim TUNCELİ’DE, kamyon bizi 10 Adımlık Çarşının yanı başında indirmişti. Şimdiki pastanenin yerinde ASİM AĞANIN oteli vardı. Otelin alt katı kahveydi. Gece gelmiştik. Kahve açıktı. Kahvede oturmuş çay içmiştik.
   Son yıllarda, şehirde büyük yapılanma, değişiklikler yaşandı. Değişiklerin henüz girmediği yerlerden birileri de DAR SOKAKLA,10 ADIMLIK ÇARŞI oldu.
   İş yerime gidip gelirken hep o güzergâhtan, DAR SOKAKTAN,10 ADIMLIK ÇARŞIDAN, gidip gelmeyi tercih ederim.
   Oradan geçerken, geçmişi, yeniyi, yaşarım. Doğada hissederim kendimi. Doğanın renkleri gözlerimi kamaştırırken, doğa kokusunu alırım.
   Başka bir doğada bulunmayan, besin değeri ilaç kadar şifalı, olan endemik türler, GULİKLER, IŞKINLAR, KENGERLER, DAĞ SARMISAĞI, KONKOR, ÇARÇUR MANTARI, daha ismini hatırlayamadığım, Munzur Vadisinden, dağlarından gelmiş şifalı bitkiler, orada alıcısını, sevenlerini, beklerler.
   Pazarlayanlar, onlar kadar özeldirler. Köylüdürler, doğadan gelmişlerdir. Sıcaktırlar. Mütevazıdirler. Yoksuldurlar. Aklaşama kadar 10 Adımlık çarşının adeta bekçileri olurlar.
    Başka kentlerde yaşayan dostlarım,  ararlar. IŞKIN, GULİK, DAĞ SARMISAĞI,  göndermemi isterler. Koşarak 10 ADIMLIK ÇARŞIYA giderim. Yerinde, doğalından alırım. DERSİMİN güzelliğini doğa zenginliğini tanıtacak ürünleri, başka illere göndermek tanıtmak beni mutlu eder. Sevindirir.
    Sabahleyin iş yerime giderken,10 ADIMLIK ÇARŞIDAKİ özel adamlardan biri,’Hocam, bu kengerleri Ovacık tan, Munzur dağlarının eteklerinden getirdim. Tadına bakmadan sizi bırakmam .’Dedi. Topraktan yeni çıkmış, üstündeki çalıları, alınmış kengerler, yeşil bir gül yumağı gibilerdi.
  Güney Doğu Gazeteciler cemiyetinin üyesi olduğumuzdan, Yapılan kurul toplantılarına katılmak için Diyarbakır’a giderdik. Beş yıldızlı otellerde ağırlanırdık. İçki sofralarında, katılanların hemen hepsinin ilk tercihi, Kengerden yapılmış meze olurdu. Tadına doyamazdık. Gelirken de kocaman bir torba Kenger, alır, öyle gelirdik.
   Diyarbakır’ın kengeri kadar, bizim Munzur dağlarının eteklerindeki kengerlerde, o derece şifalı lezzetli kengerlerdir.
   Bütün bunların adresi,10 ADIMLIK ÇARŞIDADIR,
   O çarşı, DERSİMİN bir başka yüzü, tarihi eseridir.
 

Bu yazı toplam 880 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim