• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C
  • Tunceli 16 °C

Twitter'ın Trend Topic'i 10 Milyon TL'lik Ceza ile Kendisi Oldu

NİSAN DOĞAN

Gündem en iyi nereden takip edilir desek kuşkusuz çoğumuz Twitter cevabını verecek. Bugün Twitter’ın popüler hashtagleri arasında hem kendisi hem de sosyal medya platformlarının diğer devleri Facebook, Instagram, Periscope, Youtube ve Tiktok var. Konu ise Türkiye’ de yürürlüğe giren “Sosyal Medya Yasası”na aykırılık sebebi ile haklarında uygulanan 10 milyon TL’lik idari para cezaları. Güncel kuru ve bu platformların kar oranlarını düşünecek olursak her ne kadar onlar için devede kulak olsa da biz Türkiye’de ikamet edenler için oldukça heybetli bir ceza uygulanmış durumda.

Sosyal medya yasası ne diyordu?
Twitter, Facebook, Instagram gibi sosyal ağ platformlarını birer sosyal ağ sağlayıcı olarak nitelendiriyor ve bir takım yükümlülükler getiriyor ve bu yükümlülükleri 1 Ekim 2020 tarihine kadar yerine getirmelerini istiyordu. En öne çıkan başlık ise Türkiye’ de günlük bir milyondan fazla erişim alan yurtdışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcıların Türkiye’de temsilcilik bulundurmalarını zorunlu kılması idi. Bunun dışında kişilik haklarına ve özel hayata ihlal olarak itelendirilen durumlara ilişkin başvurulara 48 saat içerisinde cevap verme, Türk kullanıcıların verilerini Türkiye’ de bulundurma yükümlülüğü, hakim veya mahkeme kararı ile aykırılığı tespit edilen içeriklerin 24 saat içerisinde kaldırılması veya bu içeriklere erişimin engellenmesi yükümlülüklerinin yerine getirilmesi birer zorunluluk olarak platformların karşısına çıkıyor.
Peki neden bu cezalar uygulandı?
Sosyal Medya Yasası dediğimiz yasa gereği Türkiye’ de bir temsilcilik bulundurmaları gerekmekteydi. Ancak kendilerine yasa ile uyumlu hale gelmek üzere verilen 30 günlük süre sona ermesine rağmen kanuna riayet etmediler ve Türkiye’ de bir temsilcilik açmadılar. Kanun’un bu şekilde ihlal edilmesi sonrasında haklarında 10 milyon TL'lik idari para cezası uygulandı.

Peki kanunu ihlal etmeye devam ederlerse ne olacak?
Sosyal medya platformları hakkında verilen cezanın kendilerine ulaşmasından itibaren tekrar 30 günlük süreleri var  ve bu süre içerisinde temsilcilik açmaları gerekmekte. Bu süreyi tekrar ihlal etmeleri halinde haklarında uygulanacak olan idari para cezası miktarı 30 milyon TL’ ye çıkıyor. Bununla da bitmiyor. 30 milyonluk cezanın ardından hala yasaya aykırı hareket edilmesi halinde Türkiye’deki şirketlerin bu platformlara reklam vermesi engelleniyor. Platformlar hâlâ direnmeye devam ederse dördüncü aşamaya geçiliyor ve internet bant genişlikleri yüzde elli oranında daraltılıyor. Tüm bunlara rağmen yasaya uymamaları halinde Sulh hakimine başvurarak internet bant genişliklerinin yüzde doksana kadar düşürülmesi talep edilebiliyor.  

Türkiye’ de ki kullanıcı sayıları oldukça yüksek olan bu platformlar Türkiye’ de faaliyetlerine kaldıkları yerden devam edebilmek için yasal yükümlülükleri yerine mi getirecek yoksa ağır yaptırımlarla karşı karşıya kalmayı göze mi alacak? Sosyal medyanın büyük oyuncularının olmadığı bir Türkiye ya da Türk insanının rutinlerinin olmadığı bir Instagram  çok da eğlenceli olmasa gerek. Bir yandan bu platformlar ile işbirliği halinde olan şirketlerimizin pazarlama ve reklam politikalarını da unutmamak gerek.  

Bu yazı toplam 21663 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim