• BIST 8725.28
  • Altın 2240.17
  • Dolar 32.3354
  • Euro 35.1415
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 5 °C
  • Tunceli 9 °C

SÖMÜRGECİ MADENCİLİK

SÖNMEZ AYDIN

7 - 8 Ekim tarihinde  Dersim Sanat Sokağında TMMOB tarafından "SÖMÜRGECİ MADENCİLİK "konulu bir çalıştay, bunun takibinde 8 Ekim Pazar günü  saat 13.30’da tüm sivil toplum örgütlerinin destek vereceği "BİZ KAZANACAĞIZ" şiarı ile bir doğa yürüyüşü gerçekleşecek.

Peki, sivil toplum örgütleri, çalıştay ve doğa yürüyüşünü  yapmaya neden  gerek duydu ?

Halihazırda  Dersim’de 145 maden projesi varken şimdi de 60 kilometre uzunluğundaki Munzur Dağlarının tamamı maden sahası ilan edildi. Dersim’de ağırlıklı olarak altın, bakır madeni  üzerinden sömürgeci  madencilik  faaliyeti  yürütülecek.  Peki  sömürgeci madencilik nedir?

Sömürgeci madencilik: Madenin hızlı bir şekilde topraktan  çıkarılıp  yabancı şirketler aracılığıyla ülke dışına taşınmasıdır. Bu da geride büyük bir tahribat, sürdürülemez bir yaşam alanının bırakılması ve ülke zenginliklerinin uluslararası şirketlere peşkeş çekilmesi anlamına gelmektedir.

Bu ülkenin madene ihtiyacı yok mu? Madenler çıkarılmasın mı? Maden işlemeciliği bulunduğu bölgenin zenginleşmesine ve refah düzeyinin artmasına neden olur. Biz neden zenginleşmeyelim ? Sorularını  soranlara  Dersim TMMOB başkanı Uğur BEYCAN şu şekilde cevap vermiş:

"Madenler ihtiyaç, medeniyetlerin gelişimine katkıda bulunmuş, enerjiden inşaat alanına, kozmetiğe, çocuk bezine kadar kullanılan bir meta. Bu metayı  doğru şekilde topraktan alıp kamuya aktarma noktasında toplumun ortak çıkarlarını esas alarak ve madencilik faaliyetlerinin bütün teknik detaylarına uyarak oradaki canlı yaşamına zarar vermeden kamusal bir planlama ve denetleme esaslı yürütülmelidir.  Çünkü maden çıkarıldığı anda tüketilen ve yerine koyamayacağımız bir meta . Haliyle madenler çıkarılırken gelecek  nesillerin ihtiyacı da dikkate  alınmalıdır. Sömürgeci madencilik faaliyetinde bulunan uluslararası şirketler girdikleri alanlara daha çok yerel firmalar vasıtasıyla  girer, bunlar da yerel halkı zenginleşme ve refah düzeylerinin artacağı vaadi ile ikna etmeye çalışırlar. Şunu bilelimki en zegin maden yatakları Afrika ve Asya 'da olmasına rağmen en fakir ülkekeler yine Afrika ve Asya ülkelerdir." 

Sorulara verilen cevaplardan  anlaşıldığı gibi karşı çıkılan kamusal denetimle yapılan madencilik değil, sömürgeci madencilik .

Sömürgeci madencilik anlayışı Türkiye’nin en büyük ikinci milli parkı olan Munzur Milli Parkındaki canlı ve endemik  yaşamı tehlikeye sokacak . Bunu da Erzincan İliç bölgesinde faaliyet gösteren maden ocağından kaynaklı ölümcül ve sakat doğumların yaşanmasından, hayvan ölümlerinde ciddi artışların olmasından ve yine kaz dağlarında yürütülen madencilik faliyetinden dolayı verimsiz toprak ve yaşanılmaz bir alan ortaya çıkmasından anlıyoruz .

Sömürgeci madencilik nedir?

Kamu denetimli madencilik nasıl yapılır?

Madenlerin Dersim ve çevresinde doğaya ekolojik insana vereceği zarar nedir?

Madencilik faaliyetinden dolayı bölge insanının refah düzeyinin artıp atmayacağına  dönük merak ettiğimiz tüm cevaplar bu konunun  uzmanlarının çalıştayda vereceği cevaplarda saklı.  Sorularımıza yanıt bulmak için 7 - 8 Ekim tarihinde yapılacak çalıştaya ve doğa yürüyüşüne katılalım.

Dersim’in doğasını ve ekolojisini korumak amacı ile çalıştay ve doğa yürüyüşünü düzenleyen emek veren herkese şimdiden teşekkürler.

PSİKOLOJİK DANIŞMAN

SÖNMEZ AYDIN

Bu yazı toplam 24430 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim