• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C
  • Tunceli 20 °C

Tunceli Maltepe Tanıtım Günleri'nin Ardından...

SÖNMEZ AYDIN

19 Kasım günü Ticaret ve Sanayi Odası meclisi seçimleri yapıldı. Yeni seçilmiş  yönetim olarak görevi devraldık. Görevi devralmamız üzerine Dersim Dernekleri Federasyonu'ndan 2. Tunceli Tanıtım Günlerine katılım daveti aldık. Yeni olmamızdan kaynaklı yönetim kurulu olarak katılıp katılmama noktasında tereddüt yaşadık. Yaptığımız değerlendirme sonucunda  katılıp gözlemleyip deneyim kazanarak bir sonraki düzenlenecek olan Tunceli Tanıtım Günlerine Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası olarak daha güçlü katılmak için Maltepe Tunceli tanıtım günlerinde yer almaya meclis olarak karar verdik.

Maltepe tanıtım alanı 4 alandan oluşuyordu.

Birinci alan kültür alanında ; ilçe dernekleri, belediyelerimiz, inanç kurumlarımız, sivil toplum örgütü temsilcileri, yazarlar ,ressamlar yer alıyordu. 

İkinci alan yöresel ürünlerin tanıtımının yapıldığı, üçüncü alan yöresel yemeklerin  tanıtımının ve satışının yapıldığı ve dördüncü alan  ise (etkinlik alanı) Dersimli sanatçıların şarkılarını türkülerini söylediği, binlerce Dersimlinin omuz omuza halay çektiği, şarkılarda sanatçılara eşlik ettiği kendi dilimizden tiyatro oyunlarının sergilendiği alandı.

Biz, Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası olarak kültür çadırında yerimizi aldık. Birçok hemşehrimiz standımızı ziyaret etti. Dersim ekonomisini güçlendirmek için ne yapılabileceği konusunda fikir alışverişinde bulunduk. ilk günkü açılışta Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası olarak kürsüde konuşma fırsatı bulduk. Dersim’in en önemli sorunu olan “göç” konusuna değinip, bunun en büyük sebeplerinden biri olan işsizlik sorununu aşmanın yolunun da üretimin güçlendirilmesi gerektiğine vurgu yapıp iş insanlarımızı yatırıma çağırdık. 

Dört gün süren etkinlikte yaptığımız sohbetler sonucunda hemşehrilerimiz, 2.'si düzenlenen Tunceli Tanıtım Günlerinin 1. düzenlenen Tunceli Tanıtım Günlerinden çok daha sitemli ve düzenli olduğunu ama yöresel ürünlerin ve yöresel yemeklerin tanıtımının yapıldığı stantlarda eksikliklerin hâlâ devam ettiğini dile getirdiler. DEDEF Başkanı Özkan TECER ile yaptığımız  görüşmede düşüncelerini "Yapılan her  etkinlik kendi tecrübesini bir sonrakine aktarıyor. İnanıyoruz ki üçüncüsü düzenlenecek olan tanıtım günlerinde sorunlar daha aza inecektir. ” şeklinde ifade etti.

Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası olarak dört gün süren etkinlikte gördüğümüz güzellikleri anlatmakla başlamak istiyorum:

Yerelde siyasetten güçlü olan siyasi partilerin Maltepe tanıtım günlerine katılım sağlamaları, il belediye başkanımız ve ilçe belediye başkanlarımızın tanıtım günlerinde olmaları, ilçe derneklerimizin ve DEDEF’in uyum içinde çalışması, ilçe derneklerinin gelen misafirleri karşılaşmaları ve yöresel yemeklerimizi sunmaları, etkinlik alanındaki sunumların düzenli ve sistemli olması şeklinde ifade edebilirim.

Etkinlikteki eksiklikleri şu şekilde  sıralandırabiliriz: İlk olarak yöresel ürünlerin tanıtıldığı  stantlarda  Dersim yerel üretici sayısının az olması, dışarıdan çağırılan üreticilerin Dersim üreticisi gibi kendilerini tanıtmaları bunun Dersim ürünlerinin marka değerini düşürmesi.

ikinci eksiklik ise;

Yemek reyonunda Zembul Kafe dışında Dersim yemek kültürünü tanıtanın olmayışı...

Kültür çadırında yerel basının ve Dersim’i çektikleri  resimleri ile tanıtan fotoğrafçılık sanatı ile uğraşanların olmayışı.

Yerelde faaliyet gösteren inanç merkezlerimizin olmaması, Alevi inancının tanıtımının eksik bırakılması.

 Ve bizler bu eksikliklerin giderilmesi için Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası olarak önerilerimizi şu şekilde sıralamak istiyoruz:  

*Tunceli tanıtım günleri hazırlıklarına en az dört ay önce başlanmalı.

*Tanıtım günlerini organize edecek içerisinde DEDEF, ilçe dernekleri, il ve ilçe belediyeleri, Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf Sanatkarlar, yerelde  faaliyet gösteren inanç derneklerimiz , üretici  kooperatiflerimiz birliklerimizin yer aldığı tanıtım günleri platformu oluşturulmalı. Kararlar  buradan alınmalı ve görev dağılımı yapılmalı.

*Yerel üreticilerin ürünleri İstanbul’a taşınmalı.

*Yemek reyonunun  Dersim’i tanıtan yemeklerden oluşması sağlanmalı.

*Alevilik inancını tanıtan etkinliklere ağırlık verilmesi.

İçerisinde güzellikleri ve eksiklikleri barındıran 2.Tunceli Tanıtım Günlerinin düzenlenmesine  emek veren  DEDEF’e, ilçe derneklerimize, İstanbul Büyükşehir Belediyesine, Maltepe Belediyesine ,sivil toplum örgütü temsilcilerine, sanatçılarımıza, katılım gösteren Dersim halkına ve dostlarına Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası meclisi adına teşekkür ederiz.

Sorunların aza indiği  3.Tunceli Tanıtım günlerinde görüşmek üzere.

TSO Başkan Yardımcısı
Sönmez Aydın

Bu yazı toplam 20806 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim