• BIST 9887.85
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C
  • Tunceli 29 °C

Metaverse Phobia

Doç. Dr. Mehmet Şakiroğlu

 

Metaverse psikolojisi hakkında neler söylenebilir? Artırılmış gerçeklik cihazları vasıtasıyla çevrimiçi 3 boyutlu sanal ortamlardaki yaşam fikri bize nasıl geliyor?

Metaverse, Matrix, Web 3, Blockchain… Bu kavramlar kişilerin çoğunda merak uyandırıp onları heyecanlandırırken, kimisi garip bir tedirginlik yaşamakta.

Bu tedirginlik hızla gelişen teknoloji ve yeni dünya düzenine ayak uyduramama ihtimali ile ilgili.

Bu tedirginliğin çeşitli formları var:

Çocuklarımla aramdaki jenerasyon farkı iyice açılacak

Her şey o kadar hızlı gelişiyor ki asla yetişemeyeceğim

Sibernetik isyan sonucu robotlar insanları yok edecek

Diğer evren çok keyifli olduğu için bu dünya değerini kaybedecek

Metaverse yüzünden önem verdiğimiz manevi değerleri kaybedeceğiz

Bu cümleler tanıdık geliyorsa siz de metaverse phobiadan muzdarip olabilirsiniz. Yüzyıllardır en değerlimiz olan bedenimiz belki de avatarımızla ya da giyilen teknolojiler ile değerini yitirebilir. Beden yaşlanıp esnekliğini ve estetik çekiciliğini kaybederken, avatarınız teknolojideki ilerleme sayesinde her geçen gün daha da çekici hale gelebilir. İşte bir endişe verici durum daha.

“Ya metaversede zaman geçirmeye başlayan çocuklarım bizim hayatımızı sıkıcı bulmaya başlar ve gittikçe bizden uzaklaşırsa?”

Sırf çocuklarınla iletişimini koruyabilmek için metaverse dünyasını öğrenmek zorunda kalmak seni endişelendirir miydi? İlgini çekmeyen bir şeyi sırf yeni düzene ayak uydurmak için öğrenmek zorunda kalmak ve hatta bunu pek de becerememek.

Peki metaversedeki ahlak kuralları bana uyacak mı? Ya aldatma ve boşanmalar artarsa. Bunlar da işte pek de temeli olmayan endişeler. Ahlakın evrensel normları mekan ve zamandan bağımsız olmalı. Ayrıca değerlerimiz bu denli kırılgansa pek de değerli olmasa gerek.

Metaverse’ün sunduğu alternatif dünyalar ya doğamızın ve içindeki elemanların zarar görmesine neden olursa? Zeytin ağaçları, köpekler, kirpiler, begonviller. Onlar bu yeni teknolojileri asla kullanamayacağı için nasıl ayak uydurabilirler ki? Yine çok da gerçekçi bir endişe değil. İnsanların elini ayağını çekeceği bir doğanın bundan şikayet edeceğini hiç sanmıyorum.

Mateverse ile ilgili çeşitli endişeler ve kaygı vermesi muhtemel argümanlara değindiğim yazımı sonlandırırken, araştırma ekibimizle bu konuda yakın zamanda değerli çalışmaları size ulaştıracağımız sözünü de vereyim. Sevgiyle kalın.

Bu yazı toplam 25787 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim