• BIST 9524.59
  • Altın 2489.882
  • Dolar 32.5225
  • Euro 34.7073
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • Tunceli 15 °C

KATI ATIK

SÖNMEZ AYDIN

 

Katı atık projesi, Dersim ve ilçelerinde  mevcut vahşi çöp alanlarının yarattığı her türlü ekolojik tahribat dahil; hava, su, toprak ve görüntü kirliliğine son vererek  toplum sağlığını olumlu şekilde etkileyecek  bir projedir.

Peki, bu proje kimin projesidir? Bu proje HDP belediyesinin öncülüğünde ilçe belediyelerinin dahil olduğu yaklaşık 12 yıl önce başlatılan bir projedir. Bu projenin altında kent ile ilgili söz söyleme hakkına sahip tüm siyasi yapıların imzası vardır.

O dönem belediye yönetimlerinde HDP, CHP, SMF'den seçilmiş başkanlar; belediye meclislerinde ise EMEP ve ESP'den temsilciler  vardı. Hatta bu başkanların  birçoğu bugün hâlâ görevde.  O gün projenin altına imza atanlar bugün siyasi sorumluluk almaktan  kaçınıyorlar.  Bölgede yaşayan insanlarımızın projeye itirazları olmasaydı bugün belki de bu proje bizimdir kavgasına tanık olacaktık.

Elli bin ağaç kesileceği, kötü koku nedeni ile yerleşim yerleri olan köylerinde oturamayacakları, kaynak sularının kirleneceği gibi iddialarından  ötürü  bölge insanı  projenin yerinin değişmesini  istemektedir.

Bölge insanının projenin yerinin değişmesi gerektiği talebine projede imzası olanların tavrı ise "yer değişikliği dikkate alınsın" şeklinde. Peki, sormazlar mı zamanında neden dikkate almadınız? Siyasi partilerin tavrı net olmak zorundadır. İhale aşamasına gelmiş bir projede yer değişikliğini  istemek projenin yürütücülerinde çok da kabul görmez. Bu tamamen pragmatist bir yaklaşım. Ne şiş yansın ne de kebap yani ne bölge insanını karşıma alayım ne de proje iptal edilsin.

Bu konuda en net tavrı siyasi kaygı taşımayan  TMMOB aldı. Bu proje doğrudur ve uygulanmalıdır. TMMOB projenin uygulanabilir olduğunu;

- En zehirli sular olarak bilinen vahşi depolama sahalarının Munzur ve Pülümür Çaylarının eko sitemlerine verdikleri zararın önüne geçecek olması,

-  Yeraltı ve yüzey sularının zehirli çöp suları ile etkileşiminin kesilecek olması,

-  Yaban hayvanlarının çöp ile temasının kesilmesi,

-  Geri dönüşüm ve geri kazanımla yılda 12 bin boylu ve nitelikli ağacın kesilmekten kurtulması,

-  Çok sık aralıklarla yanan hava kirliliğine neden olan çöp yangınlarının önüne geçilmesi,

-  İddia edilen tüm olumsuzlukların mühendislik müdahalesi ile ortadan kaldırılabilir olması,

Şeklinde açıklıyor. ..

Siyasi partilerin bu kentin sorunlarının çözümüne dönük elbette söyleyecekleri sözleri olmalıdır. Ama bu konu daha çok teknik mühendislik alanının konusudur. TMMOB'un bu konudaki açıklamaları değerlidir. Doğayı ekoloji korumak amaçlı Gezi Parkı eyleminde  yer almış, her birinin 18 yıl  ceza aldığı bir kurumun yöneticilerinin  doğayı ve ekolojiyi bizim kadar savunacaklarından kimsenin şüphesi olmamalı.

Mevcut belediye yönetimi  bir an önce siyasi  ve icracı sorumluluğu alıp bu projeye güvenmeli ve inanmalıdır. Açık ve net bu projenin arkasında durmalıdır. Köylülerimizin kaygılarını aza indirmeli, ikna etmelidir. Bunun için  bölge insanını alanında yetkin topluma güven veren akademisyenlerle buluşturmalı (Beyza Üstün) farklı bölgelerdeki Katı atık tesislerine geziler düzenlemeli , 4 bin ağaç yerine 40 bin ağaç dikilecek sözü vermeli, bölge insanını  kaygılarını ortadan kaldırılmalıdır...

Bu proje 12 yılık bir sürecin ürünüdür, iptali bu kentin 12 yılına daha sebep olacaktır. Hep birlikte doğamızı korumak adına siyasi kaygılarımızdan arınarak gelecek nesillere temiz bir Dersim bırakmak ümidiyle.

Sönmez Aydın
Psikolojik Danışman

Bu yazı toplam 15704 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim