• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 19 °C
  • Tunceli 20 °C

Gençler hakemlik kursuna yönlendirilmelidir

KENAN KANDİL

Öncelikle belirtmeliyim ki, hakemlik mesleği, geleceği ve kariyeri olan bir meslek olması sebebiyle yıllarca ihmal edip görmezden gelindi. Bu mesleği,Dersimli gençlerle doldurmalıyız.

Kariyeri ve geleceği olan bu meslek, elde ettikleri kazançları göz önünde bulundurulduğunda popülaritesi yüksek olan meslekler arasındadır. Spor dünyasının en prestijli ve gözdesi olan hakemlik mesleği, şartları oluşturan kişilerin kolaylıkla yapabileceği meslekler arasındadır.

Her geçen gün spora artan ilginin olması sebebiyle, hakemlerin ekonomik şartlarında da artışlar yaşanıyor olması, bu mesleğe de her geçen gün ilgiyi bir o kadar artırıyor.

Hakemlerin aldıkları ücretler konusunda Alfa Haber Ajansından edindiğim bilgileri göz önünde bulundurduğumuzda FİFA kokartlı hakemlerimizden Cüneyt Çakır’ın  20219 – 2020 sezonunda 26 kez ”VAR” hakemi olduğu masa başında 114.400 TL, Süper Lig hakemlerimizin ise her süper Lig müsabakasında 3.300 TL'nin yanı sıra müsabakaların uzaklıklarına göre 450 TL ile 985 TL arasında harcırahlar almaktadırlar.

Bölgesel Amatör Lig (BAL) da görev alan hakemlerimiz 2021 tarihi itibarıyla maç başı aldıkları ücretler göz önünde bulundurulduğunda orta hakem 400 TL alırken yardımcı yan hakemler 200 TL  4. Hakem ise 200 TL gibi bir ücret almaktadırlar.

2021 tarihi itibarıyla U Liglerinde görev alan hakemlere gelindiğinde orta hakem 95 TL gibi ücret alırken, yardımcı yan hakemler ise 70 TL, 4. Hakem ise 90 TL gibi ücretler almaktadırlar.

Geleceğin 2. mesleği olan hakemlik mesleği, özellikle üniversite ve benzeri okullarda okuyan öğrenciler için, hakemlik mesleğini kazanan gençlere önemli derecede katkılar sağladığı gibi kariyer de sağlamaktadır.

Artı avantajı ve kariyeri olan bu mesleğe gençlerimizi yönlendirerek hakem olmaları konusunda yönlendirilerek Dersim’in yetersiz hakem alt yapısını doldurmalıyız.

İlçelerimizi göz önünde bulundurduğumuzda okullar arası futbol müsabakasını yönetecek hakemlerimiz yoklar.

İşte bu bağlamda kısa adı TFFGHD olan Türkiye Faal Futbol Hakemleri Gözlemcileri Derneğinin açmış olduğu artıları ve avantajları olan bu mesleğe Dersimli gençlerimizi yönlendirerek takipçisi olmalıyız.

16 Aralık 2022 ile 4 Ocak 2023 tarihleri arasında yapılacak başvurularla geleceğin hakem adaylarını arıyor başlıklı haberim konusunda Spor İl Müdürlüğü 16 – 29 yaş arası gençleri hakemliğe yönlendirecek çalışmalar başlatmalıdır.

Özellikle 16 yaş ve üzeri Dersimli gençlerin Lise ve dengi okullarda okuması sebebiyle Spor İl ve ilçe Müdürlükleriile İl ve ilçe Milli Eğitim Müdürlükleri okullarda ortak çalışmalar yürüterek gençleri futbol hakemlik kursuna gelmesini sağlayacak olanakları oluşturmalıdırlar.

Spor anlamında yetersiz alt yapıya sahip olan Dersim, hakemlik kadrosu bağlamında da yeterli alt yapısı olmayan bir ilimizdir.

Türkiye Faal Futbol Hakemleri Gözlemcileri Derneğinin (TFFGHD) açmış olduğu hakemlik de, eksik alt yapılarımızdan birisidir. Bu bağlamda Dersim’in yetersiz alt yapılarından biri olan hakemlik kursunu Dersimli gençlerle doldurularak, geleceğe hazırlamalıyız.

Dersim’de açılan hakemlik kursunu sadece şehrimizin merkezindeki gençlerle ile sınırlı kalmadan ilçelerimizdeki gençleri de sürece dahil edecek olanaklar sağlanmalıdır.

İlimizin Valisi Sayın Mehmet Ali Özkan’ın hakemlik kursunu mercek altına alıp, konuya ilişkin kurumları takibine alarak, sonuç alacak önlemleri mutlaka almalıdır.

Dersimli gençlerimizin kesinlikle hakemlik kursuna gitmesi gerekiyor.

Bu yöndeki ilgili kurumların kursa yönelik çalışmaları ile Dersimli gençlerin sayı bakımından kursa katılımını mercek altına alıp, gazetemiz adına takipçisi olacağız.

KENAN KANDİL

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu yazı toplam 21225 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim