• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C
  • Tunceli 22 °C

Ekoloji örgütleri yangınlara dikkat çekmek için Dersim'e geldi

Ekoloji örgütleri yangınlara dikkat çekmek için Dersim'e geldi
34 ekoloji örgütü, orman yangılarına dikkat çekmek ve yerel ekoloji örgütlerine destek vermek için Dersim’e geldi.

Dersim’de devam eden yangınlara dikkat etmek için de 34 ekoloji örgütü ilimize gelerek Seyit Rıza Meydanı’nda orman yangılarına dikkat çekmek için açıklama yaptı ve ‘Kaz Dağları’ndan Dersim’e’ adlı eseri seslendirdi.

Dersim’in Ovacık ilçesine bağlı Otlubahçe köyü kırsalında başlayan yangın 3 gündür devam ediyor. Bölge sarp olduğu için sadece 2 yangın söndürme helikopteriyle havadan müdahale yapılıyor ve güvenlik gerekçe sunularak sivillerin yangını söndürme işlemi gerçekleştirmesine izin verilmiyor.

Nerede bir talan, nerede bir ekolojik yıkım varsa orada olmaya çalıştıklarını söyleyen Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Süheyla Doğan, “Bizler orman yangınlarının sermayenin yol açtığı ekonomik kriz olduğunu ama bu bölgelerde başka gerekçelerle de yapıldığını biliyoruz. Aynı zamanda yangınları söndürmede devletin içinde bulunduğu acizliği de biliyoruz. O yüzden çevre örgütleri olarak başımızın çaresine bakmaya karar verdik. Dersim’de ormanların söndürülmeyişine dikkat çekerek Türkiye’de gündem olmasını sağlamak istiyoruz” dedi.

Mezopotamya Ekoloji Birliğinden Vahap Işıklı, ülkenin neresinde olursa olsun yangınlara sessiz kalınmayacağını belirterek “Ülkenin bir tarafı rant için yakılırken Kürdistan coğrafyasında orman yangınları sürüyor. Orman yangınlarının sebebinin altında güvenlik meselesi çıkıyor ve halkın orman yangınlarına müdahalesine engel olunuyor” diye konuştu.

Munzur Çevre Derneği’nden Ali Yıldız ise, “Anayasaya göre ormanları yakmak suçtur hiçbir gerekçe ormanları yakmayı haklı gösteremez. Dersim’de yıllardan beri köylerimiz, ormanlarımız yakılmakta bu bir insanlık suçtur. Her yıl haziran ayından başlayıp ekim ayının sonuna kadar ormanlarımız yakılmakta ve yaşam alanlarımız tahrip edilmektedir” şeklinde konuştu.

Evrensel

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim