• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C
  • Tunceli 13 °C

Dersim Araştırmaları Merkezi: İliç'te siyanür sızdıran şirket gözünü Dersim'e dikti

Dersim Araştırmaları Merkezi: İliç'te siyanür sızdıran şirket gözünü Dersim'e dikti
"Altın arama çalışmalarını, Erzincan İliç’te Fırat’a siyanür akıtan Kanada merkezli SSR Mining ve Çalık Grubu’na bağlı Lidya Madencilik ortaklığındaki Anagold Madencilik yapacak."

Dersim Araştırmaları Merkezi (DAM), Erzincan İliç’teki siyanür sızıntısı skandalının faili olan şirketin Dersim'de altın arama çalışmalarına başlamasının an meselesi olduğunu duyurdu.

İlk etapta Cevizlidere (Merxo), Otlu Bahçe (Xezku) ve Yazı Ören (Velolar) köylerinin pilot bölge seçildiğini aktaran DAM, "2019 yılında Dersim bölgesinde 43 bin 500 hektar alanda maden ruhsatı verilmişti. Cevizlidere köyü birinci, Karayonca köyü ikinci, Karaoğlan köyü üçüncü, Doludibek köyü dördüncü ve merkeze bağlı Geyiksuyu köyü Sin mezrası beşinci ruhsat sahası olarak belirlenmişti" bilgilerini aktardı.

"Altın arama çalışmalarını, Erzincan İliç’te Fırat’a siyanür akıtan Kanada merkezli SSR Mining ve Çalık Grubu’na bağlı Lidya Madencilik ortaklığındaki Anagold Madencilik yapacak" diyen DAM, Ovacık köyleri arasında mekik dokuyan Çalık Grubu görevlilerinin köylüleri arazilerini şirkete kiralama konusunda ikna çabalarının sürdüğünü belirtti.

DAM, "Edindiğimiz bilgilere göre şirketin epey yol aldığını söylemek mümkün. Maden bölgesinde bulunan arazilerin kiralama veya satın alma uğraşları ise henüz bitmiş değil. Sorularımızı yanıtlayan köylüler, arazilerini asla satmayacaklarını söylese de ikircikli bir tavır şu an hüküm sürüyor. İkili ilişki üzerinden süren ikna yöntemi komşular arası kuşkuya ve güvensizliğe neden olmuş durumda" dedi.

“DEVLET ARKAMIZDA” DİYORLAR

DAM'ın aktardığı iddialara göre şirket görevlileri, madencilik faaliyeti sürdüren şirketler, devlet desteğini arkalarına aldıklarını, karakolların da bölgeye girişlerde kendilerine güvence verdiklerini söyleyerek halkı üstü kapalı tehdit ediyor.

"BU ŞİRKETLERE KAPINIZI AÇMAYIN"

DAM, Dersim halkına şu çağrıyı yaptı:

“Bu şirketler Dersim’i Erzincan İliç’e çevirmek istiyorlar. Girdikleri her bölgeyi tarumar eden bu doğa katili şirketlere Dersim halkı yol vermemelidir. Karadeniz’den Ege’ye Trakya’dan Doğu Anadolu’ya yaptıkları doğa tahribatları ile bilinen bu şirketlere hiçbir koşulda halkımız kapısını açmamalıdır. 'Bakır, krom çıkarıyoruz' sözlerine itibar etmemelidir. Yersiz yurtsuz kalmak istemiyorsanız tavır alın köylerinizi açgözlü şirketlerin eline bırakmayın. Dersim halkı ve kurumları buna müsaade etmemeli. Her karış toprağı bedeninden bir parça görüp madencilik faaliyetine yol vermemelidir. Madencilerin her teklifi kefeninize atılan birer ilmiktir. Doğanıza, kutsal nehirlerinize, ziyaretlerinize sahip çıkın onları siyanürle zehirlemeyin ve topraksız kalmayın!”

HABER MERKEZİ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim