• BIST 8761.79
  • Altın 2240.049
  • Dolar 32.3318
  • Euro 35.1683
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 5 °C
  • Tunceli 9 °C

AABF'den 3 Ekim çağrısı

AABF'den 3 Ekim çağrısı
Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu ve Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanı Hüseyin Mat, 3 Ekim’de Dersim’de yapacakları toplantıya katılım çağrısı yaptı.

“DERSİM’E YENİ BİR CEMEVİ YAPILMALI”

Bütün asimilasyon politikalarına rağmen Dersim’in direnmeye devam edeceğini kaydeden Mat, bu asimilasyon politikalarına ilişkin çözüm önerilerini ise şöyle sıraladı:

“Yakılan her ağacın yerine yeni fidanların ekilmesi, Dersim merkezinde yeni bir cemevinin yapımı, Dersim’de daha güçlü bir Alevi hareketinin oluşturulması kaçınılmazdır.”

Dersim’de uygulanan asimilasyon politikalarına tepki vererek, protesto ederek bu sürecin yürütülmeyeceğini kaydeden Mat, Dersimlilere seslenerek bu konuda öncülük yapmalarını istedi.

“DERSİM TERTELESİ KERBELA’NIN DEVAMIDIR”

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu’nun (AABF) 3 Mart 2012 tarihinde yaptığı kongresinde aldığı kararları hatırlatan Mat, şöyle sıraladı:

“* 1937-38 Dersim Tertelesi sadece bir defaya mahsus yaşanmış bir katliam değildir; tek millet tek inanç yaratma amacıyla, Dersim halkının etnik ve inançsal kimliğine karşı yapılan, yaşam tarzını bütünüyle ortadan kaldırmayı hedefleyen, başlangıç yılları onlarca yıl geriye giden uzun bir siyasi kampanyanın en üst noktasıdır. 1937-38 yıllarında yapılanlar Dersim Kızılbaş Alevilerine yönelik bir soykırımdır ve Kerbela‘nın devamıdır.

* 4 Mayıs Dersim Tertelesi’nde hayatını kaybedenler için anma günüdür. Yine 2017 genel kurulumuzda; gençlik örgütlenmelerimiz BDAS, BDAJ ve Dersim Jugend tarafından “#AnerkennungfürDersim” adıyla yürütülen ve 1937-38 yıllarında Dersim’de yaşananların Alman Parlamentosu tarafından soykırım olarak tanınması amacıyla bașlatılan imza kampanyasına (Petition) tam destek verilmesi oy birliği ile karar altına alındı.”

“TOPLANTIYA HERKES DAVETLİDİR”

Dersim’de çözüm bekleyen sorunlara ilişkin 3 Ekim’de yapılacak toplantıya katılım çağrısı yapan Mat, yapılacak çalışmaların toplantıda belirleneceğini belirterek, “Dersim kurum temsilcileri, bireyleri, aktivistleri, akademisyenleri, sanatçıları, inanç önderleri ve siyasetçileri ile kısaca katkı sunabilecek herkes ile bir araya gelmek istiyoruz. Bu çağrımızın ulaştığı her canımız davetlidir ve kendisinden bu daveti çevresindeki bu konuyla ilgilenebilecek olan, bizlerin davet etmeyi unuttuğu veya tanımadığımız kișilere iletmesini rica ederiz”  dedi.

Bu çalışmayı, AABF GYK Üyesi, Dersim çalışmaları sorumlusu Togay Işıklı’nın yapacağını belirten Mat, “[email protected]” adresinden bilgi alınacağını kaydetti.

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim