• BIST 10643.58
  • Altın 2504.005
  • Dolar 32.1989
  • Euro 34.8984
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • Tunceli 10 °C

Sosyal projelerde var olan bir Dersimspor, Dersim'e yakışır

KENAN KANDİL

Toplumsal duyarlılığı artırmak ve geliştirmek adına spor müsabakaları önemli bir yer tutmaktadır. Çevrimizde olup bitenleri gerek spor sahalarında müsabakaya çıkan futbolcular aracılığıyla gerekse de tribünlerinde tezahürat yapan taraftarlar aracılığıyla iletişim kurarak gündem yaratılmaktadır.

Ülkemizde yaşanan kadına yönelik şiddet ve taciz, çocuğa yönelik şiddet ve taciz, sokak hayvanlarına yönelik şiddet ve katliamlar, doğayı yok eden barajlar ile madencilik çalışmaları sonucunda ortaya çıkan ekolojik ve çevresel tahribatlar vs. örneklerle birlikte her yıl Dersim’de avcılık bir spor dalıymış gibi hayvan katliamı yapılmak istenmektedir. Her yıl olduğu gibi bu yılda avcılık bir spor dalıymış gibi gerek yurt içinde gerekse de yurt dışında Dersim’e gelen avcılar nedeniyle Türkiye’nin ve dünyanın gündemine gelmektedir.

Çevresel duyarlılığı ve hassasiyeti yüksek olan Dersim halkı, avcılık sporu adı altında hayvan katliamlarına izin vermemektedir. Dersimspor, gerek takım olarak sahada, gerekse de taraftarlar olarak tribünlerde Dersim’de "AVCILIK BİR SPOR DEĞİL, KATLİAMDIR" şeklinde barışçıl ve farkındalık yaratacak etkinlikler yapmalıdırlar.

Dersimspor’a ve taraftarına yakışan budur. Geçmiş dönemlerde güzel örnekler sergileyen Dersimsporlu taraftarlar, Dersim'de planlanan 14 baraj ve Hidro Elektrik Santrali'nin (HES) yapımı, Dersim halkının büyük tepkisine, Dersimspor’lu taraftarlarda tüm müsabakalarda "MUNZUR ÖZGÜRDÜR, ÖZGÜR AKACAK" şeklinde toplumsal duyarlılığı artırmak adına hukuki mücadeleye destek vermesi sonucunda durdurulmuştu.

Toplumsal duyarlılığı artırmak bağlamında dünyada güzel örnekler sergileyen takımlar, sahaya ilgili sorunları dile getiren forma ve pankartlarla çıkarak, dünya gündemine taşımışlardır.

İşte o örneklerden birini sergileyen Rus Zenit takımı, sokak köpeklerine yönelik olarak toplumsal duyarlılığı yükseltme adına Zenit’li futbolcular, sahaya tek başlarına değil, barınaklardan getirilen köpeklerle çıkarak farkındalık yaratmışlardır. Diğer örneklerden biri ise, Türkiye'nin rakibi olan Norveç milli takımı futbolcular maçtan önce, 2022 yılında Katar'da düzenlenecek FIFA Dünya Kupası için yapılan stadyumların inşaatlarında çalışan göçmen işçilere yönelik insan hakları ihlallerini pankartlarla protesto etti. Bir diğer örnek ise, Norveç'ten sora Almanya Milli Futbol Takımı oyuncuları da İzlanda'yla yapılan maç öncesi Katar yönetimini protesto etti. Almanya'nın 3-0 kazandığı maç öncesi, "İNSAN HAKLARI" yazısının her bir harfinin bulunduğu tişörtler giyen futbolcular, 2022 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak olan Katar'daki insan hakları ihlallerine tepki gösterdi.

 Toplumsal duyarlığı artırmak bağlamında Dersim’de gündem olan ve halkın tepkisini çeken avcılık katliamına yönelik olarak Dersimsporlu futbolcular ile taraftarları "AVCILIK BİR SPOR DEĞİL, KATLİAMDIR" şeklinde halkın tepkisine ses vermelidir.

Bu yazı toplam 3275 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim