• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C
  • Tunceli 22 °C

MUNZURDA KATLİAM

Fikri TAŞ
  Bütün doğaseverlerin hem fikir olduğu, MUNZURDA katliamın durmadığı, herkesin, çevrecilerin gözü önünde sürüp gittiğidir.
DERSİM Doğasını katletmek için yapılmak istenen barajların engellenmesi için hiçbir yerde dünyada olmayan ENDEMİK türlerin olması, sit alanı, milli park olması gerekir.
   Munzur Vadisi de, suyunda barındırdığı Kırmızı benek Alabalığı, vadisinde barındırdığı, dünya ölçeğinde zengin endemik türleri ile milli park ilan edilecek kadar dokunulmazdır. Bu endemik türlerden biriside, MUNZUR’U renkli kılan zengin kılan, KIRMIZI BENEK ALABALIĞIDIR.
   MUNZUR’U zenginleştiren Kırmızı Benek Alabalığı katleder, yok ederseniz, MUNZUR’DA katletmiş olursunuz. Öldürmüş olursunuz. MUNZUR, ölürse DERSİM Coğrafyası da ölür.
   DERSİMLİ olmakla övünenler, ne yazık ki DERSİMİ katletmek istiyorlar. MUNZUR’U milli yapan değerlerini, Kırmızı Benek Alabalığını, yok ederek MUNZUR’U öldürmek istiyorlar.
  Özellikle bu yaz mevsiminde, MUNZUR’UN Kıyısı, Kırmızı Benek alabalığı katletmek isteyenlerle dolar. Bunun ticaretini yaparlar. Zevk için, avlamak için yapmazlar. Pikniğe gitmiş. Pikniğin aktiviteleri arasında, sadece piknik çevresinde olta ile bir iki balık avlamaya katliam yapıldı demiyoruz. Hemen her gün ,bütün gün avlayıp satmak için acımasızca avlayanlara katliam yapıyorlar diyoruz.
   Milli Park olduğu için avlanma yasağına rağmen, yasağı dinleyen yok. Milli Park alanını, çevreyi korumakla sorumlu müdürlük bünyesinde sorumlu HAYDAR Bey, geçen yıllar, elindeki sınırlı personelle iki vadiyi, korumak, katliamları önlemek için koşturur, dururdu.
   Bu yılda aynı sorumlulukla koşturduklarından, görevlerini yaptıklarından eminim. Ne var ki yeterli personeli aracı olmadığından, bu katillerle, bu hırsızlarla başa çıkamamaktadırlar.
  Yinede çevreyi, doğayı korumakla görevli arkadaşları uyarıyorum. Kaçak avcılar, MUNZUR’U kurutmak üzeredirler. Lütfen buna izin vermeyiniz.
   Kırmızı Benek Alabalıkların yumurtlama mevsimi gelmek üzeredir, Yumurtlamak için OVACIK İlçesinin sığ, durağan sularına giderler. Geçen yıl, bir önceki yıllar. Orada pusuya yatmış katiller, Gece projektörlerin ışığında uykuda oldukları saatlerde acımasızca şişleyerek katlederlerdi. Kaymakamı, oradaki görevlileri,bu köşede defalarca uyarmış, bu vahşi katliamı engellemeleri çağrısını yapmış, telefonla da arayıp, ısrarda bulunmuştum. Gece yapıldığından başa çıkamadıklarını ifade etmişlerdi.
   Katlettikleri Kırmızı Benekleri, birkaç kontrol noktasından geçirerek, Tunceli deki restoranlara, hatta Elazığ’a, götürüp satarlarmış.
   Yinede yetkililer, bu konuda, korumada ısrarlı olurlarsa, yakaladıkları katilleri cezalandırıp teşhir edebilirlerse, Bunun bir doğa, bir DERSİM katliamı olduğunu, anlatabilirlerse bu katliamlar bir ölçüde dura bilir. Yoksa sürüp gidecektir.
   Biline
 + + +
AVUKAT BARIŞ YILDIRIMIN AÇIKLAMALARI
  Geçen yazımda,’resmi gazetede yayınlanan bir kararla bundan böyle, DERSİMDE, baraj ve HES’ler yapılmayacak .’Diye yazmıştım. Yazımı okuyan, barajlar konusunda büyük duyarlılık gösteren, engellemek için yıllardır büyük bir hukuk savaşı sürdüren, AV.BARIŞ YILDIRIM, aradı. MUNZUR Vadisi, endemik türleri barındırmasına, milli park olmasına rağmen Sit alanı olmadığından resmi gazetede yayınlanan karar, ne yazık ki HES’lerin, barajların yapılmasını engellemiyor. Aksine tuzak gibi yapılmasının önünü açmaktadır. Bölge kurullarının takdirine, iznine bırakılan, SİT alanı olmadığı gerekçesi öncelikle dikkate alındığından, endemik türler, milli park olması, yapımları engellemiyor. Biz MUNZUR Vadisinin SİT Alanı olması için dava açtık davayı kazandık, Dava şu anda Danıştay da, Danıştay da SİT Alanı olduğunu onaylarsa SİT Alanı olur bu da bir ölçüde yapımları engelleyici olur.’Diye açıklamalarda bulundu.
   DERSİMİN bu öncelikli var olma, yok olma davasını, yakından takip eden, engellemek için her türlü çaba sarf eden Avukat beyin açıklaması bizi tekrara umutsuzluğa düşürmesin.
   DERSİM Halkı, DERSİMİN, katledilmesine, yok edilmesine izin vermeyecektir.
  +  + +
   HES YAPIMINA ONAY VEREN CHP MECLİS ÜYELERİ, ALAL ACELE MÜZAKERE EDİLDİĞİNDEN BU YANLIŞI YAPMIŞLARMIŞ
   CHP Genel Merkezinin görevlendirdiği Yüksek disiplin Kurulu Başkan yardımcısı Avukat Saniye BARUT’A göre konu ikinci kez önlerine gelmesine rağmen alal acele müzakere edildiği için bu yanlış yapılmış. TEKRİRİ MÜZAKERE,(yeniden görüşülmesi ) teklif edilerek, idare mahkemesine gidilerek HES’lerin yapımına izin verilmeyecekmiş.
    Sorun çözülmüştür. DERSİME, CHP ‘ye geçmiş olsun.

Fikri TAŞ
Bu yazı toplam 1002 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim