• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 17 °C
  • Tunceli 24 °C

MUNZUR ÖZGÜR AKMALIDIR

Fikri TAŞ

Dünyada yaşamın, başladığı tarihten bu güne kadar, Doğu ANADOLUYA, MEZOPOTAMYAYA, can veren, yaşam veren, MUNZUR NEHRİNİN, özgürce akması, barajlarla, HES’lerle, engellenmek istenmektedir.
  MUNZUR Vadisi, Yalnız DERSİMİN, değil, bütün ülkenin, hatta bütün dünyanın, endemik,(başka bir yerde bulunmayan) türleri barındıran, bir doğa harikasıdır. İnsanlığın ortak değeri, ortak, milli parkıdır.
  Çevreci, bilim adamlarının, akademisyenlerin, çevreci, kurumların, doğaseverlerin, bir bütün halinde, DERSİMLİLERİN, karşı çıkmalarına rağmen, belli çevrelere rant sağlayacak bu projeleri, düzenleyenler, bu projelerinden bir türlü vaz geçmediler, ısrarını, sürdürdüler.
   İnsanlığın bu ortak değerinin, üstünde taşıdığı doğa zenginlikleri ile özgür kalmasını, Özgürce akmasını, engellemek isteyenlerle, özgürce akmasını isteyen DERSİMLİLER, arasında, onlarca yıldır, süren kavga, hala bütün şiddeti ile devam etmektedir.
   Bu kavgada, yıllardır, ısrarını, mücadelesini sürdüren Avukat Barış arkadaş gibi, Antalya da oturan Türkan AKTAŞ, adlı DERSİMLİ, hemşerimizde bu insanlığın yaşam kavgasına katılmıştır.
  TÜRKAN AKTAŞ, TUNCELİ Çevre Ve Şehircilik İl Müdürlüğünün, 27/10/2016 tarihinde, ilan ettiği OVACIK, MUNZUR Vadisinde yapılmak istenilen, KONAKTEPE,  barajı ile, HES 1-2,projelerine ait uygulama planlarına, Orman Ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma Ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne, verdiği, 17/02/2016 tarihli, dilekçe ile itiraz eder.
   Genel Müdürlük,7.03.2016 tarihli cevap yazısında, adı geçen MUNZUR VADİSİ milli park sınırları içersindeki her türlü faaliyetin,2873 sayılı MİLLİ PARKLAR Yönetmeliği ve yürürlükteki MUNZUR VADİSİ MİLLİ PARKI, uzun devreli revizyon karar ve hükümleri çerçevesinde yürütülmekte olduğundan, söz konusu projelere, ilişkin verilmiş kesin bir izin bulunmamaktadır. Diye cevap vermiş.
    Genel Müdürlük demiş ki, orası, MUNZUR VADİSİ, uzun yıllar önce ulusal milli park olarak ilan edilmiştir. Parklar yasasına göre de oraya bir çivi çakılamaz. Böyle bir izin de verilmemiştir. Demiştir.
   Yasalara uyan, Genel Müdürlük, MUNZUR VADİSİNE, baraj ve HES için izin verilmemiştir. Baraj ve HES yapılamaz. Demiştir.
    Buna rağmen, baraj yanlısı, doğayı umursamayan, tanımayan, bencil çıkarcı, çevreler o kadar çok ki, o kadar çok güçlüler ki. Daha öncede alınan iptal kararlarını tanımadıkları gibi bu kararı da tanımak istemeyebilirler.
   Onlar bu inatlarında direnirken, DERSİMLİLER, TÜRKAN AKTAŞLAR, BARIŞ YILDIRIMLARDA, direneceklerdir.
  DERSİM coğrafyasında, MUNZUR VADİSİNDE, Baraj projeleri gündeme geldiği ilk yıllarda, barajların, DERSİM Coğrafyasına, vereceği zararın, yıkımın farkına varmayan DERSİMLİLERİN, yanında, mahalli resmi makamlarda, barajların yapımından yanaydılar. Çevreci, bilinçli, çevrelerin, kişilerin, karşı çıkmaları, engellemek için hukuk mücadelesi vermeleri, düzenlenen toplumsal eylemler,  barajlar, sorununu, DERSİM Halkının bir bütün sorunu haline getirdi.   Yapımından yana olan mahalli resmi makamlarda, barajların doğaya, ülkeye vereceği zararı görerek, onlarda, baraj yapımından yana olmadıklarını, zaman, zaman gündeme geldiğinde, katılmayarak, vereceği tahribatı dile getirerek, karşı çıktılar. Bazıları da sessiz kalarak, onaylamadıklarını, gösterdiler. Buda mücadeleye, haklılık kazandırdı.
   MUNZUR, özgür aktıkça, DERSİMİN harika doğası da, özgürlüğünü koruyacak, bağrında yaşattığı, endemik zenginliklerle, özgür yaşamın, bin bir çiçekle, doğa zenginliğiyle, süslü bahçesi, parkı, olacaktır.
   Bu kutsal mücadelede, ısrarcı olan, DERSİMLİLERLE, övünüyorum.

bakanlik-munzur--vadisi-cevabi.jpg

Bu yazı toplam 1727 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim