• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C
  • Tunceli 22 °C

MÜJDE, DERSİMDE HES İNŞAATLARINA ARTIK İZİN YOK

Fikri TAŞ

   13 /Ağustos/2014 tarihli resmi gazetede yayınlanan kararla, artık bundan böyle DERSİM coğrafyasında HES inşaatları yapılamayacaktır.
   Dağ keçisi, Vaşak, ur kekliği, ayı, kurt, kırmızı benek alabalığın yaşadığı, dağ sarımsağının, Çarçur mantarının, yetiştiği coğrafyada HES inşaatına izin verilemeyecektir.
   Resmi gazetede yayınlanan karara göre, ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK, Bakanlığının, oluşturduğu Bölge komisyonları, yapılacak çevreyle ilgili temelli bilimsel araştırma raporu sonucunda, bölgesel, ulusal veya dünya ölçeğinde, olağan üstü eko sistemleri (türleri) bulunduran, özgün ekosistem yapısına sahip, doğal alanların, çevreyle ilgili bütünlüğünü sağlayan ve besin zinciri içinde yer alan kritik türleri barındıran doğal sit alanlarında, HES yapımına, izin verilmeyecektir.
   Yine resmi gazetede yayınlanan kararın devamında, Küresel ve ulusal ölçekte nesli tehdit ve tehlike altındaki ENDEMİK, (yalnızca belirli bölgede yaşayan, dünyanın başka bir yerinde yaşama, yetişme ihtimali olmayan türler.) tür veya türlerin üreme, beslenme yaşama ve göç yolu alanlarını içeren, istisnai özellikte olan sit alanlarında, HES yapımına izin verilmeyecektir.
  Resmi gazetede yayınlanan kararda, diyor ki, ENDEMİK. Yani başka bir yerde yetişmeyen, yaşayamayan, ender türlerin, dağ sarımsağının, konkur mantarının, guliğin yetiştiği, VAŞAGIN, GEYİĞİN, UR KEKLİĞİNİN,  SANSARIN yaşadığı yerlerde, HES inşaatı yapılamaz.
   Bu karar,1938 yılında, DERSİMDE, devlet tarafından yapılan katliamların, kurşuna dizilmek için bekletilen insanların, son dakikada, o günün Genel Kurmay Başkanı Fevzi Çakmağın bir emriyle, kurşuna dizilmeden,  durdurulmasına benzer bir karardır.
    Bu kararla da yapılacak HESLER tarafından, katledilmek istenilen DERSİM Doğasının, katliamı durdurulmuş oldu.
   Bacası fabrikası, sanayi işletmesi, olmayan yeterli tarım ve hayvancılık yapılmayan DERSİMİN tek serveti, bir başka coğrafyada olmayan doğa zenginliğidir. Bu zenginlik aynı zamanda bütün bir ülkenin zenginliğidir. Bu kararla yanalız DERSİM değil, ülkede kazandı. Çünkü Dersimde var olan hazine dünyanın bir başka yerinde yoktur.
    Afyonkarahisar’a atanan bir önceki Valimiz, Tunceli Halkı ile vedalaştığında, ‘DERSİMİ, DERSİM Doğasını tanıdıkça Dersim Halkının barajlar konusundaki hassasiyetine hak veriyor. Onları, destekliyorum .’Demişti. Umarım sayın Valimizde, DERSİM Doğasını tanıdıkça zenginliğini, ENDEMİK, bir doğa olduğunu gördükçe, o da Dersim Halkının barajlar konusundaki hassasiyetini paylaşır. Dersim Halkına hak verir.  Bu yanalız DERSİMİN iyiliğine değil, ülkenin de iyiliğinedir.            
    Barajların iptali için sürdürülen mücadelede payı olan, toplu gösteri ve tepkilerin yanında hukuki girişimlerde bulunan, bu mücadelede sürekli koşturan arkadaşların, resmi gazetede yayınlanan bu kararın takipçisi olmalarını, gerekli hukuki girişimlerde bulunmalarını bütün DERSİMLİLER gibi bende bekliyorum.

   +  +  +  +

DERSİM COĞRAFYASINA HES YAPILMASI İÇİN ONAY VEREN CHP MECLİS ÜYELERİ,
   Onay verdikleri HES’in, çevreye zarar vermeyeceğini iddia ederek kendilerini bir basın açıklaması ile savunmaya, kalkmışlar. Basın açıklamasını birlikte okuduğum bir okurum, gülerek,’buna yalnız ben değil kargalar bile güler. Bu adamlar, hala DERSİM Halkını, nasıl temsil ederler, Nasıl halkın huzuruna çıkarlar. Anlamıyorum. Dünyada en cahil insan bile HES’lerin doğaya zarar vermeyeceğini iddia edemez. Bunlar ediyorlar. Halktan özür dileyip istifa etmeleri gerekirken, hala kendilerini savunuyorlar.’ Diye tepkisini dile getirirken hala acı acı gülüyordu.
  CHP İl Başkanı Kemal Beyin dediği gibi,’ağacın kurdu içinde olurmuş.’


        Fikri TAŞ

*Sitemizde yayınlanan köşe yazılarının sorumluluğu yazarlarına aittir.
Bu yazı toplam 1150 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim