• BIST 10895.25
  • Altın 2506.447
  • Dolar 32.1743
  • Euro 34.9272
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C
  • Tunceli 16 °C

KORUNCUK GÜNÜ

Fikri TAŞ


   11 EKİM DÜNYA KIZ ÇOCUKLARI Günüdür. KORUNCUK Günüde, 11 Ekim 1979 tarihinde kız çocukları için kurulmuş, bir vakfın, adıdır. Günüdür.
  Risk altındaki çocukların korunması, güvenli bir gelecekleri olsun diye çalışmalar yürüten bir vakfın Yıldönümü, günüdür.
    Eğitime erişimi risk altında olan kız çocuklarının, eğitime ulaşmasını sağlamak, güvenli bir gelecekleri olsun diye çalışmalar yürüten bir kuruluşun günüdür.
   Koruma ihtiyacı olan kız çocuklarının, sorunlarına çareler üreten, önleyici, koruyucu, iyileştirici tedbirler alan, çalışmalar yürüten bir Vakfın günüdür.
   Vakıf her yerde, yardıma ihtiyacı olan çocukların yardımına koşan, eğitime erişmesini sağlamak için çalışmalar yürüten, bir vakfın günüdür.
   Annesi tutuklu veya hükümlü olan 0-6 yaşlarındaki çocuklarla, tutuklu veya hükümlü, hapiste olan 12 – 18 yaşlarındaki çocukların yaşam koşullarının iyileştirilmesi için çalışmalar yapan, Vakfın yıldönümü, günüdür.
    Vakıf 1979 yılında İstanbul da, Hüseyin BİLĞİN, öncülüğünde, gönüllülerin bir araya gelmesi ile kurulmuştur. Arnavut Köyde merkezi olan bu önemli bir yardım kuruluşunun, 200 çalışanı, sosyal medyada 7 Bini aşkın takipçisi vardır. Telefon adresi de 0212685 03 83 tür.
   Doğup büyüdüğüm köyde, okul yoktu. Okul komsu sayılan bir köyde vardı. İlkokula bu köyde başladım. Okula gidip gelmek, kışta, karda soğukta zor olduğundan ailem, ilçede oturan ablamın yanında okumamı sağlamıştı. Köyümüzde okul olmadığından, erkek çocukların dışında kızlar okula gönderilmiyordu. İki kız kardeşim, okul yüzü görmemişlerdi. Okuma yazmaları yoktu. Köyümüzdeki bütün kızlar, okula gönderilmemişti. Okuma yazmaları, yoktu. Bu büyük bir haksızlıktı. Cumhuriyet yönetiminde, kız erkek, eşit haklara sahip olması gerektiği halde bu eşitlik özellikle eğitimde, hiçbir zaman sağlanamamıştı. Halada kızlarını okutmak istemeyen aileler vardır.
    Kızlar, yaşamın, toplumun, açan renkleri, çiçekleridir. Onlar geleceğin mimarları, anneleridir. Toplumun şekillenmesinde en çok onların payı vardır. Onların eğitime kavuşması, eğitimden yararlanması, toplumun, uygarlaşmasında önemli bir kazanımıdır.
   KORUNCUK günleri, çokça yardım severlilerin, katıldığı, başarılı, bir gün olması dileğiyle, kutlu olsun.
    ALABALIK AVLAMAK YASAK
    Doğa Koruma Milli Parklar, Müdürlüğü, açıklama yapmış. Endemik türlerimizden biri olan Kırmızı benek alabalığın üreme mevsimi olduğundan, avlanması, yasaklanmıştır. Avlayanlara para cezası verilecekmiş.
   Umarız, Doğa Koruma Milli Parklar Müdürlüğü, görevini yapar, Endemik türlerimizin, alabalığımızın, avlanmasına izin vermez.
    İNDİRİM
    Lokantalar, yemeklerin, fiyatlarında indirim yapmış. Her alanda pahalılık, bütün şiddetiyle sürerken, lokantalarda yapılan indirim, parası olup lokantalardan yiyenleri birazcık olsun rahatlatmış. Açık ekmeğin 14 lira gibi hiçbir yerde satılmayacak pahalılıkta satılmasına seyirci kalan, indirim yapılmasını istemeyen, denetleme yetkili kurumu, lokantalarda, Şu kadar fiyata yemekleri vereceksiniz diye fiyat listesi astırmış. Lokantalarda, fiyat listesinin altında daha çok indirim yaparak, daha önce 220 liraya verdikleri etli yemekleri,120,140 liraya indirmişler. Ünlü bir lokanta, daha da indirim yaparak esnafa etli yemekleri 100 liraya indirmişler.
    Şehrin, çokça çeşitli unlu mamulleri olan, ünlü MERKİTLER Fırını da,7 liraya sattıkları ekmeği 5 liraya indirerek, yaşanan bu zor kötü günlerde, dar gelirlilere destek olmuş. Güzel bir örnek, olmuştur.
   Her alanda bu duyarlılık yaşansa, habira, hemen her gün zam yapmaktan, fiyat artırmadan kaçınılsa, dar gelirli vatandaş, rahatlayacağı gibi, pahalı bir şehir yakıştırmaları da azalmış olacaktır.
     Hazır içme suyu, esnafa hiç bir masrafa mal, olmadığı halde,0,5 pet suyu, 2 liraya alınıp, 3 liraya, 5 liraya, 7,5 liraya, pazarlanmaktadır. Bu keyfiliğe, esnaf, vicdani duyarlılık göstermediği gibi,’DUR DİYEN, denetleyen,’bir yetkili kurumda, yoktur.
    Bir başka okurum, engellilerin, kullandıkları arabaları ile 40-50 santimetre yükseklikteki kaldırımları aşmakta zorlandıklarını, belediyenin, gerekli kolaylığın sağlanmasında yardımcı olmalarını, istedi. Dile getirdi.   

  

  
 

Bu yazı toplam 4176 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim