• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 17 °C
  • Tunceli 24 °C

İKİNCİ DERSİM FESTİVALİ

Fikri TAŞ

Dersim Halkı, uzun yıllar süren çatışmalı kavgalı ortamda çatışmanın kavganın yaşandığı illerden biri olarak hep bilindi. Terör haberlerinin dışında dünyadan tecrit edilmiş, dünyaya kapalı bir il olarak hep kaldı. Devlet terörü önlemek gerekçesiyle bölgeye, hep güvenlik açısından baktı. İlin ekonomik sosyal yönden kalkınması için gelmedi. Köylerini terk edip göçenleri durdurmadı. Aksine köylülere köylerini terk edip gitmeleri için baskı yaptı. Göç Dersimi giderek yalnızlaştırdı.
        Dünyada çok az bulunan doğa güzelliklerine sahip Dersim, bu güzelliklerle gözden uzak daha fazla saklı kalmak istemedi. Güzelliklerini, kültürünü bütün dünyayla sevenleri ile paylaşmak için MUNZUR DOĞA FESTİVALİNİ gerçekleştirdi. Dersimde bir ilk olan festival, Dersimin dünyaya açılan penceresi oldu. O pencereden bakan herkes sevenleri, meraklıları, Dersimin güzelliklerini görüp Dersime koştular. Her yıl artan bir iğliyle Dersim sevenlerinin, görmek isteyenlerin,güzelliklerini,kültürünü paylaşmak isteyenlerin akınına uğradı.4 günlük festival aylara,mevsimlere taştı.Yayıldı.
        Artık Dersim, SAKLI KENT olmaktan çıkmış festivallere, önemli toplantılara ev sahipliği yapan bir kent olmuştu.
        Sosyal kültürel etkinliklere imza atan Dersim, tarihinde bir ilke daha imza attı. Büyük kentlere özgü olan kültürel etkinliği Dersimde gerçekleştirdi. SODES (sosyal destek projesi) kapsamında Belediye Başkanlığının organizasyonunda, Valiliğin desteği ile ‘DERSİM İNSAN HAKLARI FİLM FESTİVALİ’ düzenlendi. 10 gün sürecek festivalde, belgesel, çocuk filmlerinin yanında uzun kısa metrajlı ünlü oyuncuların, ünlü filmlerinden oluşan, 63 film, İl Kültür Müdürlüğü, Sinema 62  ile Belediyenin Gençlik Kültür merkezi salonlarında gösterime çıkmıştır.
        İl Kültür Müdürlüğü salonlarında gösterime giren FİLM FESTİVALİ’nin açılışına ilgi ve katılım büyüktü. İlk kez düzenlenen festivalin açılışında Dersimde çevrilen OĞUL filminin oynatılması büyük ilgi çekmiş, salon bütünüyle dolmuş ve izleyicilerin bir kısmı ayakta kalmıştı.
        Festivalin organizasyonunda büyük payı olan açılışı yapan koordinatör Salman Yeşilgöz festivalde sevdiğimiz sanatçıların Yılmaz Güney’in, Ahmet Kayanın, Halil Uysalın, Kazım Koyuncunun filmleri gösterime gireceğinden, ‘Festivalimiz zengin bir film festivali olacaktır.’dedi.
        Festivale ev sahipliği yapan Belediye Başkanı ikinci festivali gerçekleştirmenin sevinci içinde Uluslararası bir festivale dönüşen MUNZUR DOĞA FESTİVALİMİZE ikinci bir kardeşin geldiğini müjdeleyerek, ‘Adını insan haklarından alan 2.nci önemli festivalimizi Dersim Halkının inancı ve kültürü için çaba sarf eden, Dersimli sinemacılarla gerçekleştirecek. Birinci festivalimiz gibi Dersimin kapılarını bütün dünyaya ikinci kez açacağız.’ dedi. Şehrimizde bir sinema salonunun olmayışından dert yanan Belediye Başkanımızın, Vali Bey’den sinema salonu için terk edilmiş eski kütüphaneyi istemesine bende katılıyor. Sayın Valimizden, Tunceli’yi ihtiyacı olan bir sinema salonuna kavuşturmasını istiyoruz. Hunlardan kalan örf, adet, geleneklerimizde bir kadın birisinin kapısına gelir bir istekte bulunursa ona atta devede bağışlanırmış.
         Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı yapmış Sayın Valimizin katıldığı açılışta yaptığı konuşma bu güne kadar devlet adına yapılan konuşmalardan farklı değişimin koşulların, önemini vurgulayan gerçekçi düzeyli bir konuşmaydı. Sodes projelerinin toplumsal değişimi ve gelişimi gerçekleştirmesi için kurulduğunu ifade ederek başladığı konuşmasında, ‘Devlet uzun yıllar bölgeye hep güvenlik ekseninden baktı. Güvenlik ekseninden bakmak güvenliği tehlikeye düşürdüğü gibi, devletin güvenirliğini saygınlığını da zayıflattı. Devletin tek sermayesinin güvenlik olmadığını doğrunun sosyal ekonomik özgürlüklerden geçtiğini gören devlet dönüşümü, değişimi sağlamak için SODES, KÖYDES, BELDES, ELDES Projelerini hayata geçirmiştir. Konusunu İnsan Haklarından alan zengin programlı festivalimiz, ilimizin engin zenginliklerini dünyaya tanıtacağı gibi, barışı ve kardeşliği esas alan evrensel insan haklarını pekiştirecek, geçmiş yılların muhasebesini yaparken geçmişin acılarını, kin ve düşmanlığa dönüştürmeden geleceğe bakmamızı sağlayacaktır.’ diyen Sayın Valimiz, bu güzel etkinliğe ev sahipliği yapmanın gurur ve heyecanı içinde olduklarını, ifade etti.
        Festivalin ilk filmi OĞUL, yıllardır bölgede, Dersimde yaşananları, beyaz perdeye aktaran gerçekçi bir filmdi. Oyuncuların Dersimli olması filmde geçenleri yaşayanlar olması filme ayrı bir güzellik, ayrı bir sanat değeri katmıştı.
        Festivalin gerçekleşmesini sağlayan, çorbada tuzu olan herkes, Dersimi seven dostlarıydı. Onları gerçekleştirdikleri bu güzel projelerinden dolayı kutluyorum.

Bu yazı toplam 735 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim