Dersim Halkı, uzun yıllar süren çatışmalı kavgalı ortamda çatışmanın kavganın yaşandığı illerden biri olarak hep bilindi. Terör haberlerinin dışında dünyadan tecrit edilmiş, dünyaya kapalı bir il olarak hep kaldı. Devlet terörü önlemek gerekçesiyle bölgeye, hep güvenlik açısından baktı. İlin ekonomik sosyal yönden kalkınması için gelmedi. Köylerini terk edip göçenleri durdurmadı. Aksine köylülere köylerini terk edip gitmeleri için baskı yaptı. Göç Dersimi giderek yalnızlaştırdı.
Dünyada çok az bulunan doğa güzelliklerine sahip Dersim, bu güzelliklerle gözden uzak daha fazla saklı kalmak istemedi. Güzelliklerini, kültürünü bütün dünyayla sevenleri ile paylaşmak için MUNZUR DOĞA FESTİVALİNİ gerçekleştirdi. Dersimde bir ilk olan festival, Dersimin dünyaya açılan penceresi oldu. O pencereden bakan herkes sevenleri, meraklıları, Dersimin güzelliklerini görüp Dersime koştular. Her yıl artan bir iğliyle Dersim sevenlerinin, görmek isteyenlerin,güzelliklerini,kültürünü paylaşmak isteyenlerin akınına uğradı.4 günlük festival aylara,mevsimlere taştı.Yayıldı.
Artık Dersim, SAKLI KENT olmaktan çıkmış festivallere, önemli toplantılara ev sahipliği yapan bir kent olmuştu.
Sosyal kültürel etkinliklere imza atan Dersim, tarihinde bir ilke daha imza attı. Büyük kentlere özgü olan kültürel etkinliği Dersimde gerçekleştirdi. SODES (sosyal destek projesi) kapsamında Belediye Başkanlığının organizasyonunda, Valiliğin desteği ile ‘DERSİM İNSAN HAKLARI FİLM FESTİVALİ’ düzenlendi. 10 gün sürecek festivalde, belgesel, çocuk filmlerinin yanında uzun kısa metrajlı ünlü oyuncuların, ünlü filmlerinden oluşan, 63 film, İl Kültür Müdürlüğü, Sinema 62 ile Belediyenin Gençlik Kültür merkezi salonlarında gösterime çıkmıştır.
İl Kültür Müdürlüğü salonlarında gösterime giren FİLM FESTİVALİ’nin açılışına ilgi ve katılım büyüktü. İlk kez düzenlenen festivalin açılışında Dersimde çevrilen OĞUL filminin oynatılması büyük ilgi çekmiş, salon bütünüyle dolmuş ve izleyicilerin bir kısmı ayakta kalmıştı.
Festivalin organizasyonunda büyük payı olan açılışı yapan koordinatör Salman Yeşilgöz festivalde sevdiğimiz sanatçıların Yılmaz Güney’in, Ahmet Kayanın, Halil Uysalın, Kazım Koyuncunun filmleri gösterime gireceğinden, ‘Festivalimiz zengin bir film festivali olacaktır.’dedi.
Festivale ev sahipliği yapan Belediye Başkanı ikinci festivali gerçekleştirmenin sevinci içinde Uluslararası bir festivale dönüşen MUNZUR DOĞA FESTİVALİMİZE ikinci bir kardeşin geldiğini müjdeleyerek, ‘Adını insan haklarından alan 2.nci önemli festivalimizi Dersim Halkının inancı ve kültürü için çaba sarf eden, Dersimli sinemacılarla gerçekleştirecek. Birinci festivalimiz gibi Dersimin kapılarını bütün dünyaya ikinci kez açacağız.’ dedi. Şehrimizde bir sinema salonunun olmayışından dert yanan Belediye Başkanımızın, Vali Bey’den sinema salonu için terk edilmiş eski kütüphaneyi istemesine bende katılıyor. Sayın Valimizden, Tunceli’yi ihtiyacı olan bir sinema salonuna kavuşturmasını istiyoruz. Hunlardan kalan örf, adet, geleneklerimizde bir kadın birisinin kapısına gelir bir istekte bulunursa ona atta devede bağışlanırmış.
Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı yapmış Sayın Valimizin katıldığı açılışta yaptığı konuşma bu güne kadar devlet adına yapılan konuşmalardan farklı değişimin koşulların, önemini vurgulayan gerçekçi düzeyli bir konuşmaydı. Sodes projelerinin toplumsal değişimi ve gelişimi gerçekleştirmesi için kurulduğunu ifade ederek başladığı konuşmasında, ‘Devlet uzun yıllar bölgeye hep güvenlik ekseninden baktı. Güvenlik ekseninden bakmak güvenliği tehlikeye düşürdüğü gibi, devletin güvenirliğini saygınlığını da zayıflattı. Devletin tek sermayesinin güvenlik olmadığını doğrunun sosyal ekonomik özgürlüklerden geçtiğini gören devlet dönüşümü, değişimi sağlamak için SODES, KÖYDES, BELDES, ELDES Projelerini hayata geçirmiştir. Konusunu İnsan Haklarından alan zengin programlı festivalimiz, ilimizin engin zenginliklerini dünyaya tanıtacağı gibi, barışı ve kardeşliği esas alan evrensel insan haklarını pekiştirecek, geçmiş yılların muhasebesini yaparken geçmişin acılarını, kin ve düşmanlığa dönüştürmeden geleceğe bakmamızı sağlayacaktır.’ diyen Sayın Valimiz, bu güzel etkinliğe ev sahipliği yapmanın gurur ve heyecanı içinde olduklarını, ifade etti.
Festivalin ilk filmi OĞUL, yıllardır bölgede, Dersimde yaşananları, beyaz perdeye aktaran gerçekçi bir filmdi. Oyuncuların Dersimli olması filmde geçenleri yaşayanlar olması filme ayrı bir güzellik, ayrı bir sanat değeri katmıştı.
Festivalin gerçekleşmesini sağlayan, çorbada tuzu olan herkes, Dersimi seven dostlarıydı. Onları gerçekleştirdikleri bu güzel projelerinden dolayı kutluyorum.
- BIST 10358.46
- Altın 4336.357
- Dolar 40.1508
- Euro 47.0268
- İstanbul 22 °C
- Ankara 23 °C
- Tunceli 20 °C
- Fırat EDAŞ'tan doğaya duyarlı müdahale: Kuşlar güvende
- Kick Boks Antrenörü Tayam’dan açıklama
- Yol-İş Sendikası'ndan Tepki: "Zordayız, Geçinemiyoruz!"
- Munzur Ekmek Dünyası açıldı
- Ressam Doğan, ilk kişisel sergisini açtı
- FIRAT EDAŞ’TAN GENÇLERE TAM DESTEK
- Fırat EDAŞ’tan şebeke altyapısında çalışmalar
- “KİMLİK” Sinema filmi çekimleri Aralık’ta Dersim’de başlıyor
- TTSO yöresel ürün fuarına tepki gösterdi
- Zembul Kooperatifi Erasmus+ Projesiyle İspanya Yolcusu
- Hıdır Nergiz: Bu yatırım, doğaya uyumlu şekilde hayata geçirilmektedir
- Ak Parti İlçe Başkanı, CHP’li Başkanın fotoğrafını kırparak paylaştı
- Fırat EDAŞ, muhtarlarla bir araya geldi
- Fırat EDAŞ’tan bölgeye dev yatırım: Enerji altyapısı güçleniyor
- Bakan Yardımcısı Şatıroğlu’ndan Fırat EDAŞ’a ziyaret
İKİNCİ DERSİM FESTİVALİ

Fikri TAŞ
Bu yazı toplam 809 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
- SANAT SOKAĞINDA AŞURE DAĞITIMI08 Temmuz 2025 Salı 18:57
- YENİ FABRİKAMIZIN TEMELİ ATILDI05 Temmuz 2025 Cumartesi 19:26
- YENİ VALİMİZLE01 Temmuz 2025 Salı 18:58
- SON GÜNLERDE YAŞANAN ACILAR30 Haziran 2025 Pazartesi 09:45
- MİLLİ DOĞA PARKIMIZ19 Haziran 2025 Perşembe 10:29
- HALKIN DİLİNDEN16 Haziran 2025 Pazartesi 17:47
- GELİŞİ09 Haziran 2025 Pazartesi 10:55
- KUTSALIMIZ DÜZGÜN BABA'DA31 Mayıs 2025 Cumartesi 18:08
- ARDINDAN28 Mayıs 2025 Çarşamba 10:48
- YÖRESEL ÜRÜNLERLE BULUŞMA22 Mayıs 2025 Perşembe 12:22
- ANADOLUNUN KORUYUCU TILSIMLARI17 Mayıs 2025 Cumartesi 18:27
SON EKLENEN GALERİLER
GÜNDEM
Fırat EDAŞ'tan doğaya duyarlı müdahale: Kuşlar güvende
Ressam Doğan, ilk kişisel sergisini açtı
FIRAT EDAŞ’TAN GENÇLERE TAM DESTEK
Fırat EDAŞ’tan şebeke altyapısında çalışmalar
Fırat EDAŞ’tan bölgeye dev yatırım: Enerji altyapısı güçleniyor
Bakan Yardımcısı Şatıroğlu’ndan Fırat EDAŞ’a ziyaret
Fırat EDAŞ muhtarlarla bir araya geldi
YENİSİ VE ESKİSİYLE İNSAN KUŞAKLARI
Fırat Edaş arama kurtarma ekibi AFAD akreditasyon belgesi aldı
Dersim'de "ErasmusDays" kutlamaları
Yaşlı bakım evi çalışanları haklı fesih başvurusunda bulundu
İyi Parti İl Başkanı Köse mülteci sorununa dikkat çekti
Öğretmenlere STEM Eğitimi
Kureyşan İstişare Meclisi toplanıyor
DERSİM VE DEVRİM SEVDALILARINA..
ALİEKPER YÜREK’LERLE YAKIN GEÇMİŞTE GELECEĞİMİZİ ÖLDÜRDÜLER
Sendika, Zülfü’nün ölümünden sonra açıklama yaptı
Elektrik Dağıtım Şirketleri’nin Yeni Genel Müdürü Alper Erbaş Oldu
Vali Bülent Tekbıyıkoğlu’ndan trafik kazası için açıklama
Dersimli Mehmet için anma yapılacak
1/20
"EKİREK ŞELALESİ" DOĞA VE FOTOĞRAF TUTKUNLARINI AĞIRLIYOR
Ovacık'ta kış, zorlukları ve güzellikleriyle yaşanıyor
Dersim’in sonbahar renkleri fotoğraf tutkunlarını büyüledi
"Ağlayan Kayalar" ziyaretçilerin ilgi odağı
12345678
- Fikri TAŞSANAT SOKAĞINDA AŞURE DAĞITIMI
- GÜNDOĞDU YILDIRIMBİLGİ! BİLGİ! BİLGİ!
- YILMAZ ÇELİKAŞK-I BAKÜ
- YAKUP SOYDANDAĞLARIMIZ
- MUAZZEZ TOĞRULİŞİMİ YAPARKEN
- Sıddıka BALAKANSOSYAL ÇÜRÜME
- Bahar EKENGIDA KATKI MADDELERİ: GEREKLİ Mİ? ZARARLI MI?
- ZELAL KAYMAZKIZAMIK ALARMI: TÜRKİYE’DE VAKA ARTIŞI ENDİŞE VERİCİ SEVİYELERE ULAŞTI!
- UMUT AŞKINGerçekten Sağlıklı Yaşamın Formülü Mutlu Bağırsaklar mı?
- RIZA CANANKARA
- KENAN KANDİLDERSİMSPOR’DA OTOBÜS VAKASI GİBİ OLAY !
- Cihan SÖYLEMEZANAYASA MAHKEMESİ’NE KAYYUM ATANMASINA HAYIR!!!!
- Sabit MENTEŞEHOZAT Hak Ettiği Meslek Yüksek Okuluna Kavuşuyor mu?
- EZGİ EMİR2023 Eylül ayında burçları neler bekliyor?
- Prof.Dr.Uğur BatıYemek Yemenin Davranış Bilimleri
- Dr. Hüseyin ÇağlayanYerinde Yönetim, Demokrasi ve Dersim
- ÜNAL GÜNERDuygularının Efendisi Olabilirsin
- ALİ KAYAEğitim Hakkı İnsanlığın Hakkıdır
- Buket HarıkçıAyağını Hayaline Göre Uzat
- Caner AktanYapay zeka ChatGPT'ye "Dersim" soruları...
- Doç.Dr.Melih GörgünAynadan Geçerken
- Dr. Nil KESKİNŞimdi Birlik ve Şefkat Zamanı!
- Prof. Dr. Gülnaz KARATAYDersim'in deprem toplantısına ilgisi ve giderilemeyen kaygı üzerine
- YILMAZCAN ŞAREFETVA
- Dr.Eylem AcarAmeliyatsız Yüz Germe
- SÖNMEZ AYDINNasıl bir milletvekili?
- Klinik Psikolog Dr.Kahraman GülerKontrol Etmeyi de Kontrol Etmek İstiyorum
- Prof. Dr. Itır ErhartEverest’e Gittim, Annapurna’dan Döndüm
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim