• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C
  • Tunceli 22 °C

ETKİNLİKLERLE DOLU BİR HAFTA

Fikri TAŞ

  Her yıl, Nisan Mayıs ayları, günlerin, etkinliklerin, çokça kutlandığı aylar olur. Bu yılda öyle oldu. Hemen her gün gerçekleşen etkinlikleri izlemekte, takip etmekte zorlandık.

   Bu haftada öyle oldu. Peş peşe gerçekleşen etkinliklerin hemen hepsine katılamadık.
   Ülkenin en büyük kuruluşu, insan sağlığının en büyük koruyucusu, SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNUN, Sosyal Güvenlik haftasında, hafta boyunca düzenledikleri etkinlikleri izleyip paylaşamadık.
  Tunceli Sosyal Güvenlik il Müdürlüğü, hafta boyunca düzenledikleri bir dizi etkinlikle, kurumun çalışmaları, hizmetleri hakkında halkı bilgilendiren yayınlar, gösteriler, yapmış, il genelinde İlköğretim Okulu örgencilerine, sağlık, emeklilik, konulu kitaplar, animasyon çizgi filimler, CD LER dağıtılmıştı. İl bazında en yüksek pirimi ödeyen, borcu olmayan işverene plaketler verilmiş. ödüllendirilmişlerdi.
  Sosyal Güvenlik il binasında düzenlediği kahvaltıda, gazetecilere, Çalışmaları, hizmetleri hakkında bilgi veren İl Müdürü,’amacımız, kaliteli, adil, kolay erişilebilir insan odaklı hizmet veren, çalışmalarını mali açıdan sürdürebilir bir sosyal güvenlik sistemini yürütmek, geliştirmektir. Kurumumuz, nitelikli kamu hizmeti sunma verme anlayışı içinde, sosyal adaletin sağlanmasında kararlı, güler yüzle hizmet vermeye devam edecektir.’Diyerek kurumu hakkında açıklamalarda bulunmuştu.

   +  +  +

  NAMIK KEMAL ENDÜSTRİ MESLEK OKULUNUN
  Düzenlemiş olduğu, katılamadığım yılsonu etkinliği, eski adıyla Sanat Okulundan beklenmeyen, bu güne kadar yapılmamış zengin bir etkinlik olarak katılanlar tarafından övgüyle anlatıldı.
   Bütün yıl sürdürülen eğitim öğretimin çalışmalarının takdiri ödülü gibi hak edilmiş eğlenceli etkinlikte, okulun örgencileri, öğretmenleri, yöneticileri, davetliler, gönlünce eğlenmişler. Adeta yorgunluklarını gidermişler.
  Mevlana ‘dan şiir okuyan Milli Eğitim Müdürünün yanında, öğretmenler, örgenciler de ne kadar güzel şiir okuduklarını bir,bir sergilemişler.
  Müzik dinletisi, İngilizce şarkılarında söylendiği bir müzik ziyafeti gibiymiş.
  Halk oyunlarının coşkusuna davetlilerde katılmış. Etkinliğe katılan Vali Yardımcısı, Milli Eğitim Müdürü, öğretmenler, öğrenciler, hep birlikte kol kola girerek halaylar çekmişler. Bölgenin oyunu olmayan milli zeybek oyununu oynamışlar. 
  Küçük bir tiyatro,’skeç’ oyunu etkinliğe zenginlik katmış. 
  Okulun kuruluş tarihinden itibaren çekilmiş siyah, beyaz fotoğraflardan oluşan sergi, okulun tarihi gelişimi hakkında davetlileri bilgilendirmiş. Anıları tazelemiş. 
  Kısa bir müddet önce, meslek okulu olarak çivi çakılmasının bile öğretilmediği NAMIK KEMAL ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİNİN, yeni yönetimle kısa sürede üreten, yetiştiren, meslek sahibi yapan, bir okul olması, övgüye layık bir başarı olmuştur.  

 +  +  +

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ŞENLİKLERİ,
  Şehrin, en büyük en güzel, biricik parkı GOLE ÇETUDA düzenlenmişti. Valilik, Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen etkinliğe, şehrin hemen, hemen bütün çocukları katılmıştı.
   Torunlarım, günler öncesinden yakama yapışmış.’büyük baba bizi parka uçurtma uçurtmaya götür.’Demişlerdi. Onları kırmam mümkün değildi.
   Alıp GOLE ÇETUYA, götürdüm. Park, renk, renk açmış bir çiçek tarlası gibiydi. Parkın üstünde, çocukların misine ile yönettiği renkli uçaklar uçuyordu.
DENİZ’İN, yönettiği uçak, hava boşluğuna gelip düşünce,’büyük baba uçağım düştü.’Diye sızlanınca,’Üzülme, rüzgâr esince uçağın yine uçar.’Diyerek teselli ettim.
  RONYA ile ROŞVER, yüzlerini hayvan figürlerine boyatınca, ARYA, onlara puşo,puşo, diye çağırmaya başladı.
   Çocuklar, GOLE ÇETUDA, okul öncesi eğitim şenliğinde doyası eğlendiler.

   +   +  +

   ÜNLÜ SANATÇILARLA,
   Haftanın en anlamlı etkinliği, katılamadığım, TUNCELİ TÜRK TELEKOM FEN LİSESİNİN düzenlediği açılış oldu.
   Lisenin Müdür Yardımcısı Nermin Şen PEKMEZCİ, katıldığı bir kitap fuarında yeni ünlü şair yazarlarımızdan Namık KUYUMCUYA rastlar. Kitabını imzalattığı yazardan, Okulunda kurmak istedikleri kütüphane için kitap yardımında bulunmasını ister.
   Öğretmenin DERSİMLİ olduğunu öğrenen yazar, kolları sıvar, kendi kitaplarından, bağlı olduğu yayın evinin kitaplarından, fuardaki yayın evlerinden bağış olarak topladığı üç bin kitabı NERMİN Hanıma teslim eder.
  Nermin PEKMEZCİ, kuracakları kütüphaneye okulu bir kütüphaneye kavuşturan KUYUMCUNUN adını vermeyi önerir. Telefonla aradığı KUYUMCU, çok sevinir. Ülkenin ünlü yazarlarını, sairlerini, sanatçılarını, toplar, DERSİMİN PRENSİ dediği Hüseyin CENGİZİN, destek ve katkıları ile alır Tunceli’ye gelir.
   Tunceli Telekom Lisesin düzenlediği kütüphane açılışına, söyleyişe, İlin ileri gelenleri, Vali yardımcısı, Emniyet Müdürü, Milli Eğitim Müdürü çok sayıda davetli, basın mensupları katılır.
   KUYUMCU ile gelen ünlü sanatçılar, PEN Yazarlar temsilcisi Asuman SUSAM, Fotoğraf sanatçısı Hakan KUYUMCU, şair, yazar, Neşe YASİN, yazar Nermin BEZMEN, müzisyen Haluk ÇETİN, örgencilerin, gençlerin büyük ilği gösterdiği sinema, tiyatro oyuncusu Tolga SAVACI, ile şair, yazar Pelin BATU, yayıncı Yelda CUMALIOĞLU Tunceli’ye gelmenin sevincini yaşarlar.
   Söyleşide Kıbrıslı, Neşe YASİN, Kıbrıs’ta iki savaş gördüğünü, bu anlamda Dersim Halkını anladığını ifade ederken,
  Yayıncı Yelda CUMALIOĞLU, liseli gençliğe çağrıda bulunarak, ne istediklerini iyice anlayarak seçimlerini yapmalarının önerir.
   Davetlileri duygulandıran, etkileyen, bir konuşma yapan, Nermin BEZMEN, geçmişte yaşananların kin ve nefret duygularına evirilmemesini isteyerek, geçmişte acılar yaşayan Dersim Halkına, üretkenlikle yaşamın zorluklarını aşmalarını tavsiye eder.
   Dersimin güzelliklerine hayran kalan ünlü davetliler, Tuncelilerle kurdukları bu sıcak yakınlaşmayı, dayanışmayı sürdüreceklerini, ifade ederken, Tolga SAVACI, bir tiyatro oyunu ile tekrar Tunceli’ye geleceği sözünü verir.
   Öğretmen Nermin Şen PEKMEZCİYİ tebrik ediyorum. Bir öğretmen gibi bir öğretmene yakışanı gerçekleştirmiş. Tunceli Halkını, okulunu, örgencilerini, ülkenin aydınlarıyla, ünlü sanatçılarıyla buluşturmuş. Okulunu, yeni değerli kitapları ile donanmış bir kütüphaneye kavuşturmuş.
   İşte öğretmen.

 +  +   +
 
 DERSİME SADAKAT İÇİN
   Yapılan, DERSİM Halkı için çok anlamlı, katılımcı yürüyüş, şiddetli yağmur ve fırtına yüzünde, istenilen şekilde gerçekleştirilemedi.
   İl ve ilçe belediye başkanlarının, milletvekillerinin, sivil toplum örgütlerinin, siyasi partilerin katıldığı yürüyüşte, Dersimde yapılmak istenen barajlar, protesto edilecek, döşenmiş on binlerce mayınların imha edilmesi, çıkarılması, maden şirketlerinin, izinlerinin iptal edilmesi istenecekti. 
   Şiddetli yağmur, rüzgâr, büyük bir katılımı, tepkiyi engelledi.
   Dersim Halkı bir başka günde yine bu tepkisini daha büyük bir katılımla, daha büyük bir tepkiyle dile getirecektir.
   Kimsenin kuşkusu olmasın.    
   
     

 Fikri TAŞ
 [email protected] 

*Sitemizde yayınlanan köşe yazılarının sorumluluğu yazarlarına aittir. 

Bu yazı toplam 1651 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim