• BIST 10953.32
  • Altın 2511.801
  • Dolar 32.1907
  • Euro 34.9682
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 28 °C
  • Tunceli 26 °C

DERSİMİN SARMISAĞI

Fikri TAŞ

   DERSİM Doğası, endemik(başka bir yerde bulunmayan) türleri ile ünlü zengin bir doğadır.
   Dağ Sarımsağı da DERSİM Doğasına özgü ünlü bir endemik doğa türü, harikasıdır. Tek dişlidir. Mevsiminden önce çıkarılmazsa, büyümesine izin verilirse, büyür. Bir meyve büyüklüğüne, kuru soğan büyüklüğüne ulaşır.
  Her derde devadır. Doğal, koruyucu bir ilaçtır. Öncelikle mikropları yok eder. Kalbi korur. Kalp krizini önler. Kansere yol açan tümörleri yok edebilir. Kolesterolü düşürür. Kan şekerini düzenler. Acısı yoktur. İstediğiniz kadar çiğ de yiyebilirsiniz.
   DERSİM Doğasında geniş bir alanında yetişen bu ünlü doğa ilacını, neredeyse bitirmek, yok etmek üzereydik. Daha henüz yenilebilir, ,olgunlaşır, hale gelmeden, tohumlarını doğaya bırakmadan, çıkarılıp tezgâhlarda pazarlandığından, neredeyse bu ünlü doğa harikası yok olup gitmekteydi.
   Doğayı korumakla görevli kurumlar, yetkililer, Bu yıl henüz katledilmeye başlanmadan, yasaklama kararı aldılar. Bu yasağa uymayan, bu ünlü endemik türü, çıkaranlara, yok etmek isteyenlere, 244 Bin lira ceza keseceklerini ilan ettiler.
   Bu yıllardır alınması istenilen, beklenen, doğayı, endemik bir türü, koruma kararıdır. Yıllarca, bu kararın alması için doğrudan yetkililere uyarılarda bulunduğum gibi köşemde çağrılarda bulunmuştum. Önleyici yasaklama kararı alınmamıştı. Gerekli kontroller yapılmamıştı. Şehrin hemen her köşesinde, DAĞ SARMISAĞI mevsiminden önce Olgunlaşmadan, tezgâhlarda görücüye çıkmıştı.
    Geçen yıl yine uyarımı yapmıştım, Yetkili makamlar, bu yıl için gerekli tedbirleri vaktinde alacaklarını ifade etmişlerdi. Bu yıl vaktinde yasaklama kararını aldılar. Karar, büyük ölçüde, doğa katliamını, endemik türün yok edilmesini önleyecektir. Buna rağmen gerekli kontroller, sürekli yapılmazsa, kaçaklar, yine durmayacaklardır.   
   Yıllar önce bu ünlü endemik türün yok olmasını engelleyici önlemler, Tarım il Müdürlüğü tarafından alınmıştı. Emekli tarım uzmanı, gazeteci ERGÜDER ÖNERİN, keşfi teşvikiyle, endemik türün ekilerek üretilmesi için gerekli çalışmalar yapılmıştı. Pertek Termal Otelinin arazisinde ekilerek istenilen ürün elde edilmişti. Giderekte Pertek köylerinde ekimi yaygınlaşmıştı. Edindiğim bilgiye göre, halada köylerde yer, yer, ekimi yapılmaktaymış.
   DAĞ SARMISAĞI, bölgemizin DERSİM Coğrafyasının, kıymetli bir endemik türüdür. Bunun yok olmasını önleyici tedbirler, yetkili kurumlar tarafından her yıl mevsiminde alınmalıdır. 
   Alınan yasaklama kararına sevindim.
   
      
 

Bu yazı toplam 2458 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim