• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 26 °C
  • Ankara 24 °C
  • Tunceli 32 °C

DERSİM’DE ŞİFA

Fikri TAŞ

 DERSİM’DE en çok üreten, DERSİM ekonomisinde önemli bir yeri olan, dünya sıralamasında ön sıralarda olan DERSİM, arıcılığının temsilcileri ARI YETİŞTİRİCİLER BİRLİĞİNİN düzenlediği ŞİFA GELENEĞİ sempozyumu 4 gün sürdü.
  Müzisyen Metin KAHRAMAN’IN, alanlarında (ekolojik) uzman, Kızılca YÜRÜR, Hilal YÜRÜR ve Gül HÜRÜN’ün koordine ettiği, Sanayi Ticaret Odası Başkanlığının ev sahipliği yaptığı ve salonlarını açtığı bu önemli organizasyona, dallarında uzman akademisyenlerin, Milletvekillerinin, DERSİM sivil toplum örgütlerinin, temsilcilerinin ve DERSİMİN saygın dini bilgin yaşlılarının katıldığı tarihi sayılacak önemli bir buluşma olmuştur.
   Dört gün süren bu önemli toplantıda, günümüzde yaşamın temel değerleri olan ekolojik bitki çeşitliliğin yaşamdaki önemi, talan edilmesine karşı verilmesi gereken hukuk mücadelesi, Ekoloji kültürü, hakkındaki bilgilendirmeler yapıldı. DERSİM’DE Alternatif tarım uygulamaları, fidancılık, arıcılık, şifa bahçeleri ile ilgili uzmanlarından sunumlar, yapıldı.
   DERSİMİN, harika doğasını zenginleştiren, süsleyen, kutsal dağları, ırmakları, gölleri, üstündeki kutsal hayvanları, endemik bitlileri tanıtım sunumlar, Yapıldı.   Bir başka coğrafyada bulunmayan endemik türlerin, insan yaşamındaki, sağlığındaki, şifa rolü, konusunda, sunum yapan, Müzisyen Metin KAHRAMANIN, DERSİM Ocaklarının, 80 yıl öncesinden, yalnız dini ibadet merkezleri olarak görev yapmadıklarını, aynı zamanda, şifa dağıtan merkezler, olduğunu, yaptıkları araştırmalarda, onlarca ocağın bu işi yaptığını, hatta binlerce yıl önce bunun yapıldığını, bununda DERSİMİN, endemik bitkileriyle yapıldığını, şimdilerde ise, HES’lerle, barajlarla, bu zenginliğin yok edilmek istendiğini, bu talana karşı mücadelenin sürmesi gerektiğini, devletin, yatırımlarını, doğayı bozmadan, yapmasını öneren, açıklamaları, konuşması,
  Ülke ve ülke dışında, ziraat tarım alanında, ünlü Ziraat Mühendisi, CHP, Bursa Milletvekili Orhan SARIBALIN, katıldığı sempozyumda, uzman olduğu, tarım alanında, bilimsel açıklamaları, DERSİME, özgü, önerileri, örnek alternatifleri,
   Kemal KAHRAMAN ve DERSİMİN saygın dedelerinin, Alevilik, Alevilikte, doğa ve insan konularında değerlendirmeleri, toplantıyı, zenginleştiren, açıklamalardı. Sunumlardı.
  Yrd. doç. dok.Kızılca,YÜRÜRÜN,DERSİM Coğrafyasında,doğa turizminin önemi,önemli  mekanlarından ANA BUYARE Gölünün Kırk Hurisi Mahir POLATIN, sır oluştan,yok oluşa, sunumları toplantıyı zenginleştiren ve renkli kılan anlatımlardı.
  Toplantıya katılıp, bilgilerini, önerilerini, katılımcılarla, DERSİM Halkı ile paylaşan, çok sayıda, akademisyen, uzman konuşmacılar, tarihi bir toplantıya katılarak, günümüz koşullarında, çokça, ihtiyaç duyulan bir süreçte, üstlerine düşeni yaptılar.
   Onlar bunu, gönüllü olarak gelip yaparken, bizler DERSİMLİLER, bu tarihi anlamlı, buluşmada, beklendiği kadar, onlarla aynı salonda bulunmadık. Onların DERSİM Halkına duydukları yakınlığı, gözleyemedik. Paylaşamadık.
  Bu toplantıyı düzenleyenleri ve bu toplantıya ev sahipliği yapan Sanayi Ticaret odasını, davetlileri yalnız bırakmayan Sanayi Ticaret Odası Başkanı Yusuf CENGİZ’İ ve toplantıya katılıp, toplantının DERSİM için önemini paylaşan, yapılacak girişimler için girişimciler için her türlü ekonomik desteği sağlayacağını ifade eden, il dışından gelen misafirleri ağırlayan Gürsel EROL’u, köylerinden gelen saygın Dedeleri ve konularının uzmanlarını KAHRAMANLARI içtenlikle kutluyorum.
   Çok anlamlı, bir buluşmayı, gerçekleştirdikleri için.

Bu yazı toplam 2252 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim