• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C
  • Tunceli 22 °C

TRAFİK KURALLARI YAŞAMIN KENDİSİ, GÜVENCESİDİR

Fikri TAŞ

Taşıt sayısının insan nüfusuna yaklaştığı günümüz dünyasında, trafik kuralları, onun önemini topluma anlatan “TRAFİK GÜVENLİĞİ HAFTASI” İnsan yaşamında öne çıkan önemli bir hafta oldu. Taşıtların sokakları doldurup, geçilmez yapmadığı yaşamı tehdit etmediği günlerde Trafik Haftası öncelikli hafta olmadığı gibi,  toplumun haberdar olmadığı bir haftaydı. Bugün giderek unutulan kutlanmayan, Yerli Malı Haftası, Kızılay Haftası gibi haftalar o günün koşullarında öncelikli kutlanan haftalardı.


      Bütün dünyada Mayıs Ayının ilk Cumartesi günü kutlanmaya başlanan “TRAFİK GÜVENLİK HAFTASI” Emniyet Müdürlüğümüz tarafından, 9-15 Mayıs-2011 tarihleri arasında çok çeşitli yararlı etkinliklerle kutlandı. Emniyet Müdürlüğümüzün gerçekleştirdiği etkinlikler amacına uygun haftanın anlam ve önemini pekiştiren toplumu bilgilendiren etkinlikler oldu.
     Otomobil üreten bütün dünyaya pazarlayan, kalkınmış uygar Ülkeler, yıllar öncesinden varılan bugünkü koşulları görebildiklerinden gerekli tedbirleri almış, kendilerini bugünkü koşullara göre hazırlamışlardı.
     1974 Yılında gittiğim Almanya’da, Ünlü havaalanlarının, Tren istasyonlarının, temiz şehirlerinin yanında, Uçakların konacağı genişlikteki oto yolları, titizlikle uygulanan trafik kuralları en çok ilgimi çekenler olmuştu. 1940’lardaki HİTLER bile tankların geçişini gerekçe olarak söyleseler de geleceği görmüş, bugün hala Almanya’da kullanılan en geniş en sağlam oto yollarını yaptırmıştır.1950’li yıllarda Menderes Hükümetleri tarafından yapımına başlanan Topkapı Sahil yolu için, geleceği göremeyenler. ‘Ne o hava alanımı yapıyorsunuz.’ demişlerdi.  Bu gün o yol, günümüz koşullarında en yetersiz dar yollardan biri olmuştur herhalde.
      Son yıllarda ülkemizde de günün koşullarına uygun otoyolların yapımına ağırlık verilmiş, Trafik akışında büyük ölçüde rahatlık, güvenlik sağlanmıştır. Ne yazık ki; şehirlerarası bir ölçüde sağlanan trafik rahatlılığı, güvenliği şehirlerde, özellikle büyük şehirlerde sağlanamamıştır. Gittiğim Ankara’da, kullanmam için verdikleri arabayı Ankara’nın o dar yoğunluklu trafiğinde kullanmaya cesaret edememiştim.
     Tunceli Emniyet Müdürlüğümüzün, TRAFİK GÜVENLİK HAFTASINDA, gerçekleştirdikleri etkinlikler içinde, daha önce kültür eğitim, faaliyetleri kapsamında 3240 öğrenciye, yaş ve eğitim seviyelerine göre gerçekleştirdikleri film gösterilerinin benzeri, 3000 öğrencinin trafik eğitiminden geçirilmesi için, TRAFİK, HOŞGÖRÜ, SAYGI VE EĞİTİM PARKININ düzenlenmesi açılışı alkışlanacak bir projeydi, etkinlikti. İlköğretim okulları arasında düzenledikleri, TRAFİK BİLGİ YARIŞMASI DA, bir o kadar yararlı haftanın anlam ve önemini pekiştiren etkinlikti.
      SODES (sosyal destek projeleri) kapsamında sergiledikleri, YARINLARDA GEÇ KALMADAN, tiyatro oyunu da günümüz koşullarında geleceğimiz için, çocuklarımız için oldukça yararlı bir eğitim projesiydi.
      Emniyet Müdürlüğümüzün, daha önce geç kaldığımız için bütünü ile izleyemediğimiz YARINLARDA GEÇ KALMADAN tiyatro oyununu, bir kez daha Trafik Haftasının anlam ve önemini anlatan film gösterileri ile birlikte esnaflar için sahneleyeceğini duyunca, esnaf olan eşimle, daha önce izlediğimiz oyunu bir kez daha izlemeye gittik. Tanıdığımız sanatçıların trafik haftası kapsamında trafik kurallarına uymanın önemini, söyleyişlerini, yansıtan film gösterilerinin ardından izlediğimiz oyundan üç kez izlemiş olan Emniyet Müdürümüzün ifade ettiği gibi daha önce alamadığımızdan daha büyük bir keyif aldık. Oyuncuları daha çok alkışladık. Hepsi birer gerçek karakterlerdi. Hepsi birer profesyonel oyunculardı. Daha önce izlediğimde, oyunculuğuna hayran kaldığım anne gibi uyuşturucuya alışmış genç kız rolündeki oyuncunun oyunu da bir o kadar güzel seyredilmeye, övgüye değerdi.
      Sosyal içerikli projelerinden dolayı,  Emniyet Müdürünü,  şahsında Emniyet mensuplarını bir kez daha kutladım.
       İlklere, toplum için yapıcı, yararlı projelere imza attıkları için.
       Trafik kurallarına uymak, yaşamın güvencesidir. Trafik kurallarına uymak, başkalarının da yaşam güvencesidir. Trafik kurallarına uymak ölüm getirmez, Yaşam getirir. Trafik kurallarına uymamak, kemer takmamak, ölüm getirir. Arkada öksüzleri, sevenleri bırakır. Yıkım getirir. Büyük acılara yol açar. Trafik kurallarına uymamak intihardır. İntihar etmek istemeyenler trafik kurallarına mutlak uymalıdırlar.
       Kendileri için, sevenleri için.

Bu yazı toplam 610 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim