• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C
  • Tunceli 22 °C

TEŞVİK YASASI

Fikri TAŞ

      Yatırımları teşvik etmek sanayide kalkınmayı sanayi ürünlerinin üretimini arttırmak, güneş, rüzgâr, su gibi enerji kaynaklarından enerji üretmeyi teşvik etmek için YENİ TEŞVİK YASASI düzenlenmiştir.
     Daha önce 2009 yılında çıkarılıp uygulamaya konulan teşvik yasası ile büyük başarı elde edildiğini, 157 milyarlık yatırımın yapıldığı, 375 bin kişiye iş bulunduğu açıklanmıştı.
    Yatırımları teşvik etmek, istihdam sağlamak için çıkarılmak istenen yeni teşvik yasası daha geniş kapsamlı olduğu gibi, daha geniş alanlara hitap etmekte, devletin desteği daha büyük ölçüde sağlanmaktadır. Ülke 81 bir il tespit edilen ekonomik-sosyal konumlarına göre 6. ayrı bölgeye ayrılmakta, devlet tarafından sağlanacak destek illerin bölgesel olarak girdiği derece üzerinden teşvik yasasından yararlanmaktadır. Birinci derecede kalkınmış iller en az destek alırken 6.ıncı derecedeki iller en büyük desteği almaktadırlar.
   Yeni Teşvik Yasasında yatırımcılardan K.D.V. alınmayacak. Vergi indirimi yapılacak. Gelir Vergisi stopajında sigorta priminde destek sağlanacak. Dahası en önemlisi de, yatırımcıya yer bulunacak, yer desteği sağlanacaktır. Yapılacak yatırımlarla da istihdam sağlanacak işsizlik büyük ölçüde çözülmüş olacaktır.
   Henüz yasallaşmamış Yeni Teşvik yasasında, İlimiz Tunceli, Kahramanmaraş, Adıyaman, Giresun, Ordu gibi illerle 5.inci kategoriye konulurken, bizden kat kat kalkınmış Urfa 6.ıncı dereceye konulmuştur.
    Dersim Halkı, Teşvik Yasasının çıkmasına sevindiği gibi 5.inci sıraya alınmasına da
o kadar üzüldü. Dersim Halkının tepkisini, Başbakan yardımcısı Ali BABACANIN katıldığı Sanayi ve Ticaret Odaları konsey toplantısında, Sanayi Ticaret Odası Başkanımız Yusuf CENGİZ dile getirmişti.
   Sanayi Ticaret Odası Başkanlığında bir araya gelen Siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, esnaf ve iş adamları, temsilcileri açıklanan henüz kesinleşmeyen Yeni Teşvik Yasasındaki sıralamada Tunceli’ye haksızlık yapıldığını ortak bir bildiri ile kamuoyuna açıkladılar.
   Düzenlenen toplantıda alınan ortak kararların ilimizin sorunlarının, beklentilerinin Ankara’da düzenlenecek Bakanlarla, Sanayi Ticaret Odası Başkanımızın da katılacağı toplantıya sunulması kararlaştırılmıştır.
   Ortaklaşa yapılan toplantıda, İlimizde su, süt ve süt ürünleri, un fabrikası gibi çok küçük işletmelerin dışında sanayi kuruluşlarının olmadığı, Ülkede Organize Sanayi Bölgesinin olmadığı tek il olduğu vurgulanmıştır.
    Hesler, barajlar, askeri birlikler için gönderilen ödeneklerin, Tunceli ekonomisine bir katkı sağlamadığı refah düzeyini yükselmediği, yanıltıcı olduğu aksine heslerin ve barajların büyük ciddi tahribatlara yol açtığı vurgulanmıştır.
    Çatışma ortamının yarattığı koşullarda yeterli desteği alamadığından iflas eden Tunceli esnafının mal ve mülklerini sattığını, perişan olduklarını, başka illere göç etmek zorunda kaldıklarını bütün bu kötü gidişe rağmen Tunceli Esnafının, Devlete bankalara olan borçlarını ödemede hep ön sıralarda olduğu vurgulanmıştır.
   Ortak açıklamada, İlimizin bütün bu sorunlarının yanında çözülmesini istediği en büyük sorununun, BARIŞ ORTAMININ sağlanması, çatışmalı ortamın son bulması, bunun gerçekleşmesi için de gerekli anayasal düzenlemenin acilen yapılmasıdır.
   Fabrikası, Havaalanı, Demiryolu, Limanı, Sanayisi, Tarımı ve Hayvancılığı olmayan onlarca yıldır süren çatışmalarda en çok zarar gören illerden biri olan yoksul Tunceli ilini, Fabrikası, Havaalanı, Limanı, Demiryolu olan İllerle eşleştirmek, aynı kefeye koymak doğru bir tespit değil, haksızlıktır. Gerçeği görmeyi engelleyen ön yargıdır.
   Sanayi Ticaret Odası Başkanımız yapılmak istenen bu haksızlığı gidermek için yoğun bir çaba içindedir. Umarız devlet büyükleri dile getireceği gerçekleri duyarlar. Tunceli’ye üvey evlat muamelesi yapmaktan vazgeçerler.


Fikri TAŞ

Bu yazı toplam 1822 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim