• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 16 °C
  • Tunceli 21 °C

Pertek Belediyesi takasla fazladan yer verdi: 70 bin metrekare yer şahıslara verildi

Pertek Belediyesi takasla fazladan yer verdi: 70 bin metrekare yer şahıslara verildi
Pertek Belediyesi, belediye mülkünden fazladan 70 bin metrekare yeri özel şahıslara verdi. Belediye Başkanı, belediyenin bir zararının olmadığını savunurken STK'ler suç duyurusunda bulunacak.

Pertek Belediyesinde mayıs ayının 11’inde Belediye Meclisi, arıtma tesisi yapılmasına dair yer takası gündemiyle toplandı. Toplantıda takas işlemlerinin gerçekleştirilmesi için Belediye Başkanı'na yetki verildi. Bu takas işlemine göre belediye mülkünden 106 bin 681,25 metrekarelik yere karşılık 37 bin 34,56 metrekare yer alındı. Yapılan takas sonucunda belediyenin mülkünden fazladan 70 bin metrekare yer özel şahıslara verildi. Belediye Başkanı, yapılan işlemde belediyenin bir zararının olmadığını savunurken edinilen bilgilere göre belediyenin takasla verdiği yerlerin imarlı olması nedeniyle takas işleminin belediyeyi 100 milyon liraya yakın zarara uğratıldığı iddia edildi. Pertek’teki sivil toplum kuruluşları da yaşanan duruma dair Pertek Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmak üzere bir imza metni kaleme aldı. Bu imza metninde takas işleminin yapıldığı belediye meclis toplantısında, alınan bu kararın sonradan eklendiği, bazı belediye meclis üyelerinin haberi olmadığı belirtilerek durumun incelenmesi ve haberi olan belediye meclis üyeleri hakkında da gerekli işlemlerin yapılması talebi yer alıyor.

106 BİN METREKAREYE 37 BİN METREKARE TAKAS

Pertek’te bir kişiye ait, Murat Mahallesi’ndeki 1 ada 962 parsele karşılık Pertek Belediyesine ait Kaledibi Mahallesi 313 ada 129 No’lu parselin takas edilmesine, yine özel bir şahsa ait Kaledibi Mahallesi’nde ki 311 ada 7 No’lu parsele karşılık Belediyenin mülkiyetinde olan Camikebir Mahallesi’ndeki 253 ada 52 parsel, İstiklal Mahallesi’ndeki 121 ada 51 parsel, Kaledibi Mahallesi’ndeki 313 ada 126-127-128-46-48-59 ve 57 No’lu parseller ile Kaledibi Mahallesi’ndeki 495 ada 1 No’lu parseller takas edildi. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne ait online parsel sorgulama sayfasından yapılan incelemeler sonrasında, belediyenin mülküne ait 106 bin 681.25 metrekareye karşılık özel şahıslara ait 37 bin 34.56 metrekarenin takas edildiği görüldü.

BELEDİYE BAŞKANI: BELEDİYENİN ZARARI YOK

Duruma dair görüştüğümüz Pertek Belediyesi Başkanı Ruhan Alan, yapılan takasın normal olduğunu, kamu yararı gözettiklerini, Pertek için arıtma tesisinin ihtiyaç olduğunu, bu tesis için de baraja yakın Belediyeye ait bir yer olmadığı için takasla yer alındığını söyledi. Alınan yeri sadece 37 bin metrekare olarak görmemek gerektiğini söyleyen Alan, alınan yerin içerisinde 2 katlı bir yapının da olduğunu söyledi. Takas işlemi için fiyat tespit komisyonu tarafından belirlenen fiyatlar üzerinden takas işleminin gerçekleştiğini söyleyen Alan, takasla belediyenin zarar etmediğini söyledi. Fiyat tespit komisyonunca belirlenen miktarlara göre belediyenin takasla aldığı yerin değerinin 26 milyon 950 bin 738 lira olduğunu söyleyen Alan, takasla verilen yerin değerinin ise 26 milyon 718 bin 676 lira olduğunu söyledi. Alan, arıtma tesisi için ilgili yerlerle yazışmalar yapıldığını ve yerin, tesis için uygun olduğunu söyledi.

PERTEK’TEKİ STK’LER SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAK

Öte yandan Pertek’te ki Sivil Toplum Kuruluşları  (STK) da bu takas işlemine dair Pertek Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunma hazırlığı yapıyor. STK’lerin imzaya açtığı metinde Pertek Belediyesinin belediye meclis üyelerinin bir kısmının haberi olmadan, ek gündem eklenerek bu takas işleminin yapıldığı iddia edilerek alınan kararın sahte olduğu ileri sürüldü. Talep dilekçesinde karardan haberi olan belediye meclis üyesi varsa onlardan da imarsız arsanın yaklaşık üç katı kadar imarlı alanlar ve imara girebilecek arsa vasfında alanlar ile takas edilmesi sonucunda kamu zarara uğratıldığı için onlar hakkında da gerekli işlemlerin yapılması talep edildi.

 

"BELEDİYENİN HARCAMALARI İNCELENSİN"

Takasın, meclis kararına sonradan eklenerek gerçekleştirildiğinin iddia edildiği dilekçede ayrıca şu talepler yer aldı : “Takas edilen arsaların büyüklükleri ve imar durumları göz önünde bulundurularak kamuyu zarara uğratma durumunun incelenmesi, Belediyenin yaptığı büyük harcama kalemlerinin (ihalelerin vb.) incelenmesi,  herhangi bir usulsüzlük varsa veya bu olayla bir bağlantısı varsa gereğinin yapılması, takasın nedeni olan aArıtma tesisi projesi için alınan tarım arazisinin arıtma tesisine uygun olup olmadığının araştırılması ve arıtma tesisi için bu kadar büyük bir alana gerek olup olmadığının araştırılması.”

 Kaynak:Evrensel Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim