• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 19 °C
  • Tunceli 26 °C

Dersim’de büyük deprem tatbikatı

Dersim’de büyük deprem tatbikatı
Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür'ün, "Tunceli uykularımı kaçırıyor. En az 7.4 büyüklüğünde deprem tehlikesi var" sözlerinin ardından Tunceli Valiliği, olası depreme karşı hazırlıklarını yoğun bir şekilde sürdürüyor.

Doğu Anadolu Fay Hattı ile Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın kesiştiği noktada bulunan ve sürekli bilim insanlarının ‘deprem’ uyarısında bulunduğu Dersim’de, Valilik,  Jandarma Komando birliklerinden 60 tim ve Polis Özel Harekat ile Polis Çevik Kuvvetlerden 20 tim olmak üzere toplamda 1600 personele arama kurtarma eğitim çalışmaları veriyor.

1600 kişinin eğitim gördüğü enkaz alanında deprem tatbikatı yapıldı. Ovacık, Nazimiye fay hatlarını içinde bulunduran ve Doğu Anadolu Fay hattı ile Kuzey Anadolu Fay hatlarının kesiştiği noktada bulunan Dersim  için bir çok bilim insanı sürekli ‘deprem’ uyarısında bulunuyor.

whatsapp-image-2024-01-24-at-20-59-11.jpeg

“Valilik olası deprem için hazırlıklarını sürdürüyor”

Fay hatlarının ortasında bulunan kentte depreme karşı konteynır kentler kurulma çalışmaları devam ederken,  deprem tehlikesi altında bulunan kentte gerekli önlemlerin alınması için yoğun çalışmalar yürüten Vali Bülent Tekbıyıkoğlu’nun talimatıyla Jandarma komando birliklerinden ve Polis Özel Harekat ile Polis Çevik Kuvvet’ten 1600 kişilik personele deprem eğitimleri verilmeye başlandı.

whatsapp-image-2024-01-24-at-20-59-12.jpeg

Şehir merkezinde eski vali konağı olarak bilinen bina yıkılarak enkaz alanları ve parkurlar oluşturuldu. Deprem tatbikatının startının verilmesi ile bazı ekipler araçlarla binanın çöktüğü alana hızlıca geçerek koordinasyon sağladı. Ardından genel kontrol, fiziki arama, köpekle ve cihazlı arama ile aletlerle enkaz çalışması yapıldı. Tatbikatta 3 kişi yaralı kurtarılırken, ölen bir vatandaşta enkazdan çıkarıldı. Tatbikat alanında, ekiplerin enkaz altındaki yaralı kişiyi kurtarma çalışmaları gerçeği aratmadı. Tatbikatı vali Bülent Tekbıyıkoğlu, İl Emniyet Müdürü Hakan Duman, AFAD İl müdürü Cem Erdoğan’da izledi.

whatsapp-image-2024-01-24-at-20-59-12-1.jpeg

Deprem tatbikatına katılan Vali Bülent Tekbıyıkoğlu, “Deprem Anadolu’nun neredeyse tamamını saracak bir şekilde tehdit ediyor. Bu tehditle mücadele için bütün kuvvetimizi göstermemiz lazım. Bölgemizde tehdit eden başka bir fay hattı var. Henüz kırılmadığı kırılma ihtimalinin yüksek olduğunu bir kısım bilim adamları basında ve kendi iletişim araçlarında duyuruyor.Erzincan ile Karlıova ve Yedisu hattında kırılmamış bir fay hattından bahsediliyor. Biz henüz tehdit önümüze gelmeden ilimizin kapasitesiyle bir şeylerin yapılacağı kanaatine vardık”dedi.

whatsapp-image-2024-01-24-at-20-59-13.jpeg

“İlimiz bu işin okulu olacak”

Önlem ve eğitimleri sürdürmeye devam edeceklerini ifade eden Vali Tekbıyıkoğlu, “Bununla beraber hem Jandarma hem de polis mevcudiyetimiz oldukça diğer illere göre fazla. Bunun bir hesabını yaptık arkadaşlarımızla beraber. Polis Özel Hareket ile Çevik Kuvvet ve Jandarma Özel Hareket ile Komando birliklerimizden toplamda 80 tim bunu 20 kişiyle çarptığımızda 1600 kişilik ekip, başka kolay kolay muadili yakalanmayacak bir hazır profesyonel arama kurtarma birimini oluşturduk. İlimizde arkamızda bulunan eski valilik konağı burayı yıktık ve burası bir tatbikat alanı olarak belirledik. 3 ayda bir tekrarlama eğitimlerini devam ettireceğiz. Tayinler ve atamalar olsa bile bunları diri tutacağız. İçişleri bakanlığımız bu konunun üzerinde çok duruyor. Yaptığımız görüşmeler neticesinde hem yeni parkurlar oluşturacağız. Tunceli bu işin okulu olacak”diye konuştu.

Haber:Ali Haydar Gözlü

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim