• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C
  • Tunceli 30 °C

İHD Dersim Şubesi’nden Cumartesi Anneleri açıklaması

İHD Dersim Şubesi’nden Cumartesi Anneleri açıklaması
Cumartesi Anneleri eyleminin 965. haftasında İHD Dersim Şubesi yaptığı açıklamada, “Kaç yıl geçerse geçsin; Yahya Yakut İçin Tüm Kayıplarımız İçin Adalet İstemekten Vazgeçmeyeceğiz” ifadelerine yer verdi.

İnsan Hakları Derneği Dersim Şubesi, Cumartesi Anneleri eyleminin 965. haftasında basın açıklaması gerçekleştirdi. Seyit Rıza Meydanında yapılan açıklamaya siyasi parti ve kurum temsilcileri katıldı.

Açıklamayı okuyan İnsan Hakları Derneği Dersim Şube yöneticisi Nilüfer AKtağ, “Türkiye’de yüzlerce insan bir devlet politikasının sonucu olarak gözaltında kaybedildi. Gözaltında kaybetmelerle ilgili başvuruların büyük bir kısmı soruşturma ve yargılama konusu olmadan kapatıldı. Şeklen soruşturma yapılanlar ve dava açılanların neredeyse tamamında zamanaşımı ve beraat kararları verilerek süreç cezasızlıkla sonuçlandırıldı. Kayıpların izini sürenler ise hukuksuz yasaklamalar, polis şiddeti, gözaltılar, soruşturma ve kovuşturmalara maruz bırakıldı” ifadelerini kullandı.

Aktağ, kayıp Yahya Yakut’un durumuna dair şunları aktardı:

“23 yaşındaki 5 çocuk babası Yahya Yakut Mardin/Dargeçit/Altınoluk (Gêra Cafer) Köyü’nde yaşıyordu. Korucu olmayı reddettiği için güvenlik güçleri tarafından tehdit ediliyordu. Yakut Ailesi bu nedenle köyü terk ederek, Dargeçit’e taşındı. Yahya Yakut, Köyündeki geçim olanaklarından mahrum kalan ailesinin geçimini sağlayabilmek için, Konya’da inşaat işlerinde çalışan akrabalarının yanına gitmeye karar verdi. 5 Eylül 1993 tarihinde Konya otobüslerinin kalktığı Midyat Otogarı’na gitmek üzere evden çıktı.

Yahya Yakut’un Midyat’a gitmek için bindiği dolmuş yol güzergahında iki kez askerler ve korucular tarafından durduruldu ve tüm yolculara GBT işlemi yapıldı. Yahya Yakut’a; ”Nereye gidiyorsun, ne yapacaksın?” gibi sorular sorulduktan sonra dolmuşun geçmesine izin verildi.

Midyat Otogarı’na ulaşan Yahya Yakut, Konya otobüsünün kalkış saatini beklemek üzere otogarda çay içebileceği bir mekanda oturdu. Kısa bir süre sonra silahlı, sivil giyimli, özel harekat timlerinin kullandığı kar maskeli kişiler yanına gelerek ondan kimliğini istedi. Kimlik kontrolü sonrası “ifade vermek için bizimle geleceksin” denildi. İfade vermesini gerektirecek bir durum olmadığı için Yahya Yakut gözaltına direndi. Ancak şiddet uygulanarak zorla gözaltına alındı. Olay otogarda bulunan çok sayıda kişinin gözleri önünde gerçekleşti.Yahya Yakut’un gözaltına alındığını haber alan eşi ve annesi Dargeçit İlçe Jandarma Komutanlığına ve Midyat Jandarma Karakoluna başvurdu, ancak bir sonuç alamadı. Dargeçit Cumhuriyet Başsavcılığına verdikleri dilekçenin ise işleme konulup konulmadığını bile öğrenemediler. Yahya Yakut’tan bir daha haber alınamadı.”

Aktağ, “965. haftamızda Yahya Yakut’un akıbetinin açığa çıkartılması ve işlenen bu insanlığa karşı suçun şüphelileri hakkında etkin soruşturma ve kovuşturma yürütülmesi talebimizi yineliyoruz. Kaç yıl geçerse geçsin; Yahya Yakut için tüm kayıplarımız için adalet istemekten, devletin hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan ve kayıtlarımızla buluşma mekanımız olan Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.

Açıklama sonrası beş dakikalık oturma eylemi gerçekleştirildi.

Haber:Kenan Korkmaz

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim