• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Tunceli 21 °C

ÖNEMLİ GÜNLERDEN, ÇEVRE GÜNÜNDE

Fikri TAŞ

  Daha önceki bir yazımda da ifade etmiştim. İlkbahar ayları önemli günlerin haftaların çokça kutlandığı, mevsimdir. Birleşmiş Milletlerin, çevre kirliliğini korumak için ilan ettiği 5 Haziran, DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ DE kutlanan bu önemli günlerden biridir.
   Giderek artan nüfusu ile daralan, sanayi kuruluşu fabrikalarla, insan sayısına yaklaşan motorlu taşıt araçlarıyla, nükleer denemelerle, tarım alanlarında kullanılan gübreler, ilaçlar ile kirlenen dünyamızda, çevreyi korumak insanlığın, yaşamsal, önemli görevi, olarak öne çıkmıştır.
   Sayın Valimizin Çevre Günü için yayınladığı, mesajında dediği gibi ‘çevre Dünyada mevcut tüm değerleriyle birlikte korunması gereken bir bütündür. Dünya Çevre Günü, küresel bilinçlendirme günü olarak, çevreyi, korumak, sorunlarını aza indirmek, çağdaş insan olarak kaçınılmaz görevimizdir.’Sözleri, çevrenin insan yaşamındaki önemini, çevre sorunlarına karşı sorumluluklarımızı, ifade eden bir gerçekliktir.
   Çevrenin sağlığı, yaşamın sağlığı ile eş anlamlıdır. Kirlenmiş bir çevrede yaşamda, kirlenir. Sağlıkta.
    Çevrenin önemini anlamak içinde insanoğlunun bu bilinci alması, kendini, çevreyi, yaşamı, korumakla sorumlu tutmasıdır. Geçmişte, bu günkü kadar, önemli olduğu bilinmeyen, öne çıkmayan, çevreyi, korumak, sorunlarını, çözmek için bugün, bakanlıklar, çok çeşitli çevre örgütleri kurulmuştur.
     Hala çevrenin önemini kavramayanların, çevreyi kirletmek, yok etmek, için bencilce eylemlerini sürdürdükleri bir gerçektir.
     Park ve bahçelerde, piknik alanlarında gözlenen kirlilikler, tahrip edilen, yakılan, yeşil alanlar. Katledilen yaban hayatı, çevre bilinci olmayanlar tarafından, hala sürdürülen çevre katliamlarıdır.
     Dersim doğası, doğal güzellikleriyle, çok çeşitli bitki ve yaban hayvan türleri, ile,yaşam için büyük bir çevre zenginliğidir.Bu zenginliği hoyratça yok etmek isteyenler,hala katliamlarını sürdürmektedirler.
     Mazgirt İlçemiz, AKPAZAR Beldesini çevreleyen baraj gölünün kıyısına yumurtlamak için gelen Aynalı Sazanlar, Av yasağı olduğu halde, herkesin gözü önünde, katliam boyutlarında avlanmakta, karakolu olan beldede, çevre köylerde satılmaktadır.
   Ovacık İlçemizin, Gözelere, yakın KOYUNGÖLÜ, çevresine, yumurtlamak için giden doğa zenginliğimiz Kırmızı Benek Alabalıklarımız, aynı şekilde gece projektörler, ışığında katliam boyutunda avlanmaktadırlar. Defalarca bu köşede dile getirdiğimiz halde, bu katliam bir türlü önlenemedi. Bizim kadar duyarlı olduğuna inandığım, Ovacık Kaymakamı da, bu çevre, doğa, katilleriyle, başa çıkamadı. Av yasağı, Kırmızı beneğin avlanması, yasak olduğu halde, polisin, zabıtanın olduğu, şehir merkezimizde, bazı lokantalarda, çarşıda, hemen her gün kırmızı benek alabalığın satıldığı söyleniyor.
     Şehrin, kanalizasyonlarının, döküldüğü, şehrin, içine kadar sokulmuş baraj gölünün çevresinde, bu köşede uyarılarımıza rağmen, insan pisliği ile beslenen balıkların avlanmasına hala devam edilmektedir.
     Ronya ile köye gidiyorduk. Bir dikkatsiz sürücü yoldan geçmekte olan bir kediyi ezmiş. Ezilen kedi, yolun ortasında öylesine bırakılmış. Ezilmiş kediyi gören RONYA, adeta şoka girdi. Küfür etmesini bilmeyen RONYA, ‘Büyük baba, o kediyi ezen adamı yakalarsam, sallayıp sallayıp, ta uzaya fırlatacağım. Gitsin oradan bir daha dünyaya dönemesin. Kedileri ezmesin.’ dedi.
   Ronya, bir çocuktu Aynalı sazanları, Kırmızı Benekleri kuluçkada, uykuda katledenler, kadar büyük değildi.
   +     +   +
 PEMBELİK BARAJINI PROTESTO EDEN KÖYLÜLERİN YANINDA OLMAK
    Gece geç saatlerde bizim Akşam Gazetesi Muhabiri Kadir MERKİT’İ aradım. ‘Neredesin?’ dedim.’ Şehir dışında, PEMBELİK’TEYİM’ dedi. PEMBELİĞİ, hatırladım. Dersim Sinema Festivali ile ilgili yazdığım yazımda geçmişti. Belediye Başkanımız Edibe Şahin, PEMBELİK baraj yapımına karşı direnen köylülere destek olmak için, Festivale gelen misafirleri birlikte gittiğini yazmıştım.
   Kadire, ‘Sen ne arıyorsun orada? Yoksa sendemi onlara destek için gittin.’ dedim. ‘Evet.’ dedi. ‘Bende onlara destek için gittim. Yalnız değilim. Milletvekilimiz Hüseyin AYGÜN, İstanbul Milletvekili Melda ONUR’DA PEMBELİK Barajına karşı direnen köylülere destek olmak için buradalar’ dedi.
    Kadir ve Milletvekilleri de, 5 Haziran Dünya çevre gününde çevreyi tahrip eden barajlara karşı 10 aydır AŞAĞIDOLUCA’DA direnen, çadırlarda kalan, köylülerin yanında olmak için gitmişler. Geceyi onlarla beraber çadırlarda nöbet tutarak geçirmişler.
   Dünya çevre gününde, çevreyi korumak için 10 aydır direnen bu çevre dostlarının yanında olmak insan olmanın, çevreci olmanın bir erdemidir. Kadir’i, milletvekillerini bu erdemlerinden ve duyarlılıklarından, dolayı kutladım.


FİKRİ TAŞ

Bu yazı toplam 2221 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim