• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C
  • Tunceli 22 °C

MİLLETİN İRADESİ, SEÇİMLER

Fikri TAŞ

   Yıllar öncesi, özellikle öğrencilik, yıllarımda İlimizden milletvekili seçilenleri, seçim propagandasına çıktıklarında zaman halk onları görürdü. Ondan önce, seçilmek istedikleri ilde oturmadıkları için, kimse onları tanımazdı. Ankara’dan memur atar gibi atanırlardı.
   Seçildikten sonrada onları yine kimse görmezdi. Ankara’da işi olanlar Ankara’ya gittiklerinde, işlerini yaptırmak için onlara giderlerdi.
  O yıllarda, diğerleri gibi oda Tunceli’de hiç oturmamış, Tunceli’yi tanımamış, Ankara’dan seçilmiş. FETHİ ÜLKÜ adlı bir milletvekilimiz vardı. Ankara’ya gidip gelenler anlatırlardı. Seçmenlerine, kapısını çalanlara, çok sıcakmış.,işlerini takip edermiş. Misafirpervermiş. Gidip gelenler, onu övmekle bitiremezlerdi.
   İlde oturmadıkları, ildeki yaşamı paylaşmadıkları, ilin sorunları ile yüz yüze gelmedikleri için, İlin sorunlarını, bilmezlerdi. Kulaktan duydukları ile bilgi sahibi olurlardı.
  O yıllarda, ilin sorunları da bu günkü kadar çok değildi. Devlet baba, baba olmanın büyüklüğü ile, üvey evlat sayılacak düzeyde, kenarda köşede kalmış, kaderine terk edilmiş, bizim gibi illere, zorunlu ihtiyaç duyulan, kalkındırmayan, ufak tefek yatırımlarla, harcamalarla, idare ederdi.
    Milletvekilleri, ilin değil, seçmenin bireysel sorunlarını çözmekle kendilerini sorumlu bilirlerdi. İl’e, yabancı oldukları için ilin sorunlarına da, ili kalkındıracak projelere de, yabancılardı.
    Bu günde, değişen bir şey yok. Bütün partilerin başkanları, oturdukları yerden, kişisel iradeleri ile, demokrasiye aykırı, canları istediği, o ilde oturmayanları, ilin sorunlarını yaşamayanları, görmeyenleri, bilmeyenleri, kendilerine bağımlı, kulluk, edecek kişileri aday gösterip seçtirmektedirler.
    Dünyada, demokrasi ile yönetilen uygar ülkelerin hiç birinde, atama ile halkın temsilcileri, iradesi, belirlenemez. Halk, özgür iradesi ile seçtikleri kişileri, temsilcileri olarak parlamentoya gönderirler. O ülkelerde hiç kimse, hiç bir makam, benim irademi seçeceksiniz dayatmasını yapamaz. Bu bir evrensel haktır. Bunun ihlal edilmesine izin verilemez.
   Geçen milletvekili seçiminde, bu köşede ısrarla dile getirmeme rağmen DERSİMDE DE bunun örneği yaşandı. DERSİM Halkının özgür iradesi yok sayılarak, merkezden, başkentten, atama yapılarak milletin temsilcileri seçildi.
    Bunun yanında, yine demokrasi kurallarına aykırı, DERSİM DE, hiç ikamet etmemiş, yaşamamış. DERSİMİN,, zorluklarını paylaşmamış,onlarca yıl süren çatışmalı süreçte,büyük kentlerde,kendini güvenceye alışmış uzaktan seyretmiş kişilerin de,tanımadıkları, bilmedikleri, yüzleşmedikleri, DERSİM Halkının iradesi, temsilcisi, olmak istemektedirler.
    DERSİM Halkının sorunlarına, yabancı bir adayın seçilmesi, Dersim Halkının sorunlarını çözemeyeceği gibi, DERSİMİN YAŞADIĞI, bütün zorlukları yaşamış, DERSİMİN, iyi gününü, kötü gününü, DERSİM Halkı ile birlikte paylaşmış, gerçek DERSİMLİLERE, haksızlık olacaktır.
   Merkezden atama da, çağdaş DERSİM Halkının, çoğulcu demokrasi kültürüne, yakışmayanıdır. Bu DERSİM Halkının en kutsal, en demokratik, seçim hakkını, elinden almaktır.
   DERSİM Halkının iradesini, DERSİM Halkı belirlemelidir. Seçmek, aday belirlemek, DERSİM Halkının, özgür iradesi ile yapmalıdır.
  DERSİM Halkına da, demokrasiye de yakışanı budur. Atamayla DERSİM Halkının iradesi yok sayılmamalıdır.

Bu yazı toplam 1111 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim