• BIST 10082.77
  • Altın 2428.149
  • Dolar 32.3702
  • Euro 34.6846
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • Tunceli 12 °C

Mersin Dersimliler Derneği Başkanı’ndan Vatan Partisi’ne Tepki: Arşivler Açılsın

Mersin Dersimliler Derneği Başkanı’ndan Vatan Partisi’ne Tepki: Arşivler Açılsın
Vatan Partisinin bir dilekçeyle Dersim’de bulunan Seyid Rıza büstünün kaldırılması talebine tepki gösteren Mersin Dersimliler Derneği Başkanı Hasan Tanrıkut, “Böyle bir girişim yapacaklarına, Dersimin ismi iade edilmelidir.

Dersim arşivleri açılmalı, geçmişle yüzleşilmelidir” dedi.

Vatan Partisi, geçtiğimiz hafta Dersim Belediyesi ve Tunceli Valiliğine verilen dilekçede Seyid Rıza heykelinin kaldırılmasını istemiş ve bu girişim Dersim halkı ve dostları tarafından sert tepkiyle karşılanmıştı.

Konuya dair PİRHA’ya konuşan Mersin Dersimliler Derneği Başkanı Hasan Tanrıkut, belli kesimlerin özellikle Kürtlerin, Alevilerin, Dersim halkının inancına, kültürüne, değerlerine ve kutsallarına zaman zaman saldırıda bulunduklarını belirtti.

“1938 SOYKIRIMININ TEKRAR YAŞATILMASI ARZUSU VAR”

Vatan Partisinin bu girişiminin farklı kültürlerin bir arada yaşamasına yönelik bir saldırı olduğunu dile getiren Tanrıkut, bunun yerine Dersim arşivlerinin açılıp geçmiş ile yüzleşilmesi çağrısında bulundu. Tanrıkut, “Vatan Partisi tarafından Dersim’de Seyit Rıza heykelinin kaldırılması ve isminin verildiği cadde sokak ve meydanlardan sökülmesine dair bir dilekçesi söz konusu oldu. Biz bu kesimlerin niyetlerini öteden beri biliyoruz. Dersim halkına, kültürüne, inancına bakış açılarını gayet iyi biliyoruz. Heykeli 2010 yılında Dersim halkının özgür iradesiyle seçilen Dersim Belediyesi tarafından yaptırıldı. Dersim halkının büyük desteğini alan ve benimsenen Seyit Rıza heykelinin kaldırılması istemi, 1937-38 soykırımının tekrar yaşatılması arzusunu taşımaktadır. Vatan Partisinin bu girişimi farklı kültürlerin bir arada yaşamasına yönelik bir saldırı olduğunu düşünüyoruz. Vatan Partisinin bu girişimi şaşırtmadı. Gündeme gelmek, kalmak, gündemi değiştirmek için yapılan bu tür girişimlere Dersim halkı olarak prim vermeyeceğiz. Bunu asla gerçekleştirmeyecekler. Dersim halkının talepleri bellidir. Her 15 Kasım’da 4 Mayıs’ta dile getiriyoruz; idam edilen seyitlerimizin ve katledilen insanlarımızın mezar yerleri açıklansın. Öteden beri böyle bir girişim yapacaklarına, Dersimin ismi iade edilmelidir. Dersim arşivleri açılmalı, geçmişle yüzleşilmelidir” ifadelerini kullandı.

“DERSİM HALKI İRADESİNE SAHİP ÇIKACAK”

“Dersim halkı ve dostları bu girişime karşı seslerini yükseltecektir” diyen Tanrıkut, “Başta Dersim halkı olmak üzere tüm demokratik kamuoyunun bu faşizan ve barbarca saldırıya karşı ses vermeye çağırıyoruz. Dersim halkı Seyit Rıza’nın baş ve boyun eğmeme iradesine sahip çıkmaya devam edecektir” dedi.

Diren KESER/MERSİN

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim