• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C
  • Tunceli 22 °C

KARNE SEVİNCİ

Fikri TAŞ


    İlköğretimde okumuş, okuyan, hemen herkesin, hayatta yaşadığı unutulmaz anılardan sevinçlerden biridir.
   Her yıl, eğitimin sona erdiği yılsonunda, eğitim gören öğrencilerin, başarı seviyelerini ölçen süslü, bir kâğıt parçası, belgedir.
   Okulluların, öğrencilerin, heyecanla beklediği, ödüldür. Aynı heyecanı herkes gibi bende yıllarca yaşadım. İlkokulda aldığımızda, yaşadığımız heyecan, diğer büyük okullarda aldığımız, yaşadığımız, heyecandan daha büyüktü.
 Bugünkü gibi başarıyı ÇOK İYİ ölçüsü ile değil ‘PEKİYİ ile belirlenirdi.’ Kimin PEK İYİSİ, fazla ise o daha çok başarılı sayılırdı. HAL VE GİDİŞ, hemen herkesin PEKİYİ olduğundan, PEKİYİLERİ olmayanlar, HAL VE GİDİŞİ, övünerek gösterirlerdi.
   Karnelerimde HAL VE GİDİŞİN dışında, fazla pekiyi olmazdı. Onun içinde ilkokulda karne heyecanı pek fazla yaşamazdım. Ortaokul, lisede, resim ve edebiyattan pekiyi karşılığı 9,10 ALIRDIM. Fransızcam hep zayıftı.
    Yaklaşık 30 yıl süren öğretmenliğimde, O heyecanı öğrencilerimle hep yaşayarak paylaştım.
    MUHABBET Hanım köyden aradı.’Karne sevincini torunlarınla birlikte yaşadın mı?’Diye sordu. Karne aldıklarında yanlarında olmamıştım. Karnesini alan RONYA, karnesi ile takdir belgesini Büyük Babasına göstermek içi gazete yerime koşmuş. ROŞFER, başarısını gösteren karnesinden övünerek Büyük Babasından ödül olarak okuma için TRT ÇOCUK Dergisini alarak, paylaştı.
   Sevgisine doyamadığımızın, bize bıraktığı emaneti, DENİZ, ELİF GÜNTAŞ Okulu birinci sınıfta okumaktadır. Karnesini Sayın Valimizin, elinden almış. Gidip kendisini evinde tebrik ettim. ÇOK İYİ lerin sıralandığı süslü karnesini bana gösterirken, sevinci, yüzüne, bulunduğumuz odanın her yerine yansımış gibiydi.
  Doyasıya öptüm kokladım. Babasının kokusunu aldım. O sevinci birlikte oyunlar oynayarak paylaştık.
   Karne sevincini, bizimkilerle torunlarla paylaşırken, ülke çapında, eğitim öğretimde, giderek uygulamaya, sokulmak istenen çağ dışı, gerici eğitim programları, uygulamaları, gelecek adına, ülkem adına, beni korkutmakta endişelendirmektedir.
  Yazık olacaktır. 100 yıllık CUMHURİYETİN değerlerine,kazanımlarına.

Bu yazı toplam 1302 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim