• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C
  • Tunceli 22 °C

ERGÜDER ÖNERİN KEŞİFLERİ

Fikri TAŞ

  DERSİMDE İKLİM Gazetesinin sahibi, başyazarıdır. Emekli Ziraat uzmanıdır. DERSİMİN, DERSİM Doğasının, sevdalısı, aşığıdır. Çıkardığı DERSİMDE İKLİM Gazetesi de, bu sevdanın eseridir.
   DERSİMİN, ulusal düzeyde yayın yapan, dağıtılan, ilk yerel gazetesidir. Ülke içinde büyük kentlere dağıtımı yapıldığı gibi, ülke dışında Avrupa ülkelerinde de okuyucusu vardır. İnternet iletişimi bugünkü gibi yaygın olmadığı yıllarda, yurt dışında okuyucuları ile de buluşan DERSİM adını alan ilk gazetedir.
  Emekli olan tarım uzmanı ERGÜDER Bey, köşesine çekilip oturmamış. DERSİM DE olup bitenleri DERSİMLİLERE, DERSİM’İ, merak edenlere, sevenlerine duyurmak, sorunlarını tespit edip yetkililere iletmek için, DERSİMDE İKLİMİ, yayın dünyasında okurlarıyla buluşturmuş.
   DERSİM sevdalısı, DERSİMDE İKLİMİ, DERSİMLİLERLE buluşturmayı yeterli bulmamış. Daha büyük keşiflerle DERSİME, hizmet etmek istemiş.
  Dalında uzman ERGÜDER Bey, bu kez DERSİMİN, ender bulunan, hatta DERSİM doğasından başka doğada bulunmayan zenginliklerin, endemik türlerin, tükenmesini engellemek, koruma altına almak, daha da zenginleştirmek için çalışmalar yapmış.
  Yanlızca DERSİM Doğasında bulunan, tek diş soğan büyüklüğünde, kokusuz, insan sağlığı için etkili bitkisel ilaç bir olan, Tarım Bakanlığı tarafından tescil edilen ünlü dağ sarımsağını kültür ortamında üreterek, dağdan ovaya indirmiş. Çiftçinin tarlasına bahçesine taşımıştır.
   DERSİM Tarım üreticilerine, yeni üretim, gelir kapısı açmıştır. Bu ünlü bitkinin tükenmesini önlemiş koruma altına almıştır. İsteyen herkes bu endemik, başka yerde olmayan bitkiyi tarlasında bahçesinde, hatta balkonunda yetiştirebilecektir.
   Bu tarım alanında bir devrimdir. Bu DERSİM Halkına bir fabrika açmak kadar hayırlı bir projedir.
  Bu keşfiyle yetinmeyen ERGÜDER Bey, DERSİM Doğasının ikinci endemik türü ÇARÇUR MANTARINI, koruma altına almayı hedefler. Bu tür de, DERSİM Doğasının önemli endemik zenginliğidir. Mantarların şahıdır. O da sağlık için bir ilaç gibidir. Koruma altına alınmazsa aşırı talepten tükeneceğinden korkulur.
   ERGÜDER Bey, onun içinde keşif yapmaya karar verir. Bu iş için Denizli de uygun bir laboratuar, bulur. ÇARÇUR Mantarını, orada kültür ortamında, üretmeye çalışır. Uğraşı, çabası, boşa gitmez. ÇARÇUR Mantarını kültür ortamında üretmeyi de başarır. Artık ÇARÇUR Mantarı da, iki bin rakamlı yükseklikten, düz ovaya inmiş, Koruma altına alınmıştır.
   İsteyen, kilosu 50-60 liradan satılan bu mantarı Kapalı ortamda bağında, bahçesinde, balkonunda, bodrumunda, üretebilecektir.
  Bu keşifte ERGÜDER Beyin ikinci devrim niteliğindeki keşfidir. DERSİM Halkına hediye ettiği İkinci fabrikasıdır.
  ERGÜDER ÖNER, DERSİMLİ olmanın, DERSİMİ sevmenin örneğidir.
  İşte DERSİMLİ olmak budur.

 

 

FİKRİ TAŞ

Bu yazı toplam 2186 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim