• BIST 10218.58
  • Altın 2444.587
  • Dolar 32.193
  • Euro 34.7877
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C
  • Tunceli 18 °C

En Doğru Egzersiz Zamanı Sabah mı Akşam mı?

Buket Harıkçı

En doğru egzersiz zamanı, egzersizi yaptığın zamandır. Zaman mevhumu, niteliği, kişinin yaşam şekline, mesleğine ve ihtiyacına göre değişmektedir. Bundan sebep ne zaman hareket ve egzersiz yapacağına kişinin karar vermesi birçok konuya bağlıdır.

Zaman ile ilgili salt söylemler bireyi kısıtlayacağı ve engelleyeceği için amacın önüne geçen konulara dönüşmektedir.

Tabi bilim ve sporun iç içe olması, araştırmalar, veriler bizleri yol aldıran ve sonuca ulaştıran konulardır fakat yaşam şekli değişiklikleri de bireyi önemli ölçüde etkiler.

Gelin beraber son araştırmalar bu konuda ne diyor biz göz atalım;

Eğer profesyonel – atletik performans sergileyen birisiyseniz vücudun kas-kemik ve damar adaptasyonu için hazırlık yapacağını düşürsek öğleden sonra ikindiden önce olması hem antrenman kalitesi hem de dinlenme süreci için oldukça önemli ve etkin olduğu söylenmektedir.

Biyolojimiz, uyguladığımız hareketleri destekleyici nitelikte olmalıdır. Atletik egzersizde eklem ve kas sisteminin uyandıktan sonra sert oluşu performansı doğrudan etkilemektedir.

Yine uzmanlar tarafından belirtilen benzer bir konu da kalbin ve akciğerin akşam saatlerinde daha aktif olduğunu ve performansı önemli ölçüde etkilediğini iletiyor.

Şunu eklemek mümkün; kişi sabah daha aktif ve enerjikse antrenmanını sabah, akşam daha aktif ve enerjikse akşam yapabilmelidir. Keyif almak ve bunu yaşam şekline dönüştürmek, işin en önemli aşamasıdır.

Önemli başka bir konuya daha değinelim; egzersizin düzenli oluşu, hangi zaman aralığında yaptığımızdan daha değerli bir konu.

Elde edeceğimiz sonuç düzenli oluşuyla doğrudan bağlantılıdır.

Kalp-damar sağlığı kalbi uygun şartlarda aktif çalıştırdığımızla alakalı olarak gelişmektedir. Bedene özellikle bu işten sorumlu kalbe -hadi sana her zamankinden daha fazla ihtiyacım var demektir.

Bunu ister sabah diyelim ister akşam.

Fakat gece yatmadan en az iki saat önceden Hit Cardio içerikli bir antrenmanın yapılmamasının önemli olduğunu belirtmeliyiz. Kalbi, dinlenik nabıza indirmeden uyumak her açıdan olumsuz sonuçlar yaratabilmektedir. İlk konu uykudur. Direkt olarak uykuyu derinleştirmemeye neden olabilir bu da uyku sağlığını etkilemekte ve yorulan kasların dinlenme sürecini doğrudan laktik asitlerin vücuttan atılması sürecini zorlaştıracaktır.

Ez cümle uykudan en az iki saat öncesi kardiyovasküler sistemi strese sokan, nabzı oldukça yükselten egzersizleri bitirmiş, iki saat sonra uykuya geçmiş olmak gerekmektedir.

Ve eğer şeker, tansiyon, kolestrol, vertigo veya herhangi bir immün sistem rahatsızlıkları yaşıyor iseniz mutlaka doktorunuza ve doktorunuzun onayı dahilinde spor eğitmeninize danışmanız buradaki en önemli konu. Kaş yaparken göze neden olacak her şey spora ve egzersize karşı bizi demotive edecektir.

Sağlıkla ve sporla kalın.

Bu yazı toplam 1064 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim