• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C
  • Tunceli 22 °C

DOLANDIRICILIK MI?

Fikri TAŞ

   Günlük basın haberlerini izlemek için bilgisayarı açmak istedim. Ekranı bütünü ile kaplamış, bir uyarı,’bilgisayarınız, emniyet müdürlüğü tarafından kapatılmıştır. Verilen numaraya, 48 saat içinde 200 lira yatırmadığınız takdirde internetiniz açılmayacaktır.’Diye yazılı.

   Bayram tatili, her taraf kapalı, para yatırmamız söz konusu değildi. Ne yapmamı düşünürken, sokaktan geçen bilgisayarcı komşumu gördüm. Koşarak çağırdım.’Gel şu bilgisayara bir bak .’ dedim. Geldi. Baktı. Güldü. ’Soygunu, dolandırıcılığı, bu kez bilgisayarla yapmak istiyorlar. Sizinki gibi daha birçok bilgisayarları da bu şekilde virüsle kapatmışlar, dolandırmak istemişler. ’Dedi. Ustalığını kullanarak, dolandırıcıların engelini kaldırarak bilgisayarımızı açtı.

   Dolandırıcılar, geçen yıllarda, telefonla,’emniyetten arıyoruz.’diye Tunceli de bir sürü insanı dolandırmak istemişlerdi. Hatta yüz binlerce lira dolandırmışlardı. Deşifre olan, haklarında soruşturma açılan dolandırıcılar, bu kez internet üzerinden dolandırmaya çıkmışlardı.

   Yeni bir iş yeri açmış, esnaf arkadaşla konuşuyorduk.’nasıl işlerin iyimi’ diye sordum.’Yok.’Dedi. Ekledi.’vatandaş, Elazığ’dan, internetten, televizyon kanallarından sipariş verir. Alışveriş ederse, bizde iş olmaz.’ dedi.

    Haklıydı. Daha ucuzunu almak isteyen vatandaş, Gittiği Elazığ veya başka illerde alışverişini yaptığı gibi, internet televizyon kanalları aracılığı ile de siparişlerini vermekte, alışverişlerini yapmaktadır.

    İnternetten sipariş veren, çok kimsenin, gelen ürünlerden memnun olmadıklarını, İnternette reklamı yapılan ürünlerin, reklamda yapıldığı kalitede özelikte, olmadıkları hakkında çokça şikâyetler duymuştum.

   Bunun bir bezeri de ben yaşadım. Eşimin telefonu bozulmuştu. Yeni bir telefon almayı düşünürken, televizyonda birkaç kanalda birden reklamı yapılan cep telefonu dikkatimi çekmişti. Birçok teknik özelliği sayılan cep telefonunun bedeli 750 lira olduğu halde kendilerinin büyük bir indirimle 199 liraya vereceklerinin reklamı yapılıyordu.

    Ekranda verdikleri telefonla sipariş verileceğini siparişin kargo ile verilen adrese en kısa zamanda teslim edileceği açıklanıyordu. İsmini açıklayamayacağım bir kaç kanalda yapılan bu reklamın inandırıcı olacağını düşünerek bende verilen telefondan reklamını yaptıkları telefonun siparişini verdim.

    Aradan yaklaşık 15 gün geçti. Kısa sürede teslim edileceğini söyledikleri telefon bir türlü gelmedi. Tekrar aradım, isteksiz bir ifade ile’ ilgileneceğiz.’ dediler. Aradan bir hafta geçti. Tekrar aradım. Aynı isteksiz ifade ile cevap verdiler. Kendileri hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacağımı söyledim. Göndereceğiz dediler. Bir kaç gün sonra telefonumdan beni arayıp gönderdikleri kargoyu bildirdiler.

   Gelen kargo paketini, oğlum parasını ödeyerek açmadan almış. Açıp baktık. Gönderilen telefon kanallarda reklamı yapılan telefon değildi. Kanallarda reklamı yapılan telefonun faturası düzenlenmiş. Reklamlarında belirttikleri garanti belgesi de yoktu. Telefon faturadaki yazılı telefon olmadığı gibi reklamı yapılan telefonda değildi. Onun yerine ÇİN markalı sıradan bir telefon gönderilmişti. Parasını ödediğimizden. İade edemedik.

  Bir başka kanalda aynı benzer telefonun reklamı yapılmaktaydı. Sipariş verilecek telefon numarası farklıydı. Verilen telefondan arayarak, aynı telefon için bir başka telefon numarasından sipariş verdiğimi, gelen telefonun reklamı yapılan telefon olmadığını ifade ederek, kendilerinin böyle bir şey yapıp yapmayacaklarını sordum. Reklamını yaptıkları telefonu göndereceklerini ifade ettiler.

   Bu kez verdiğim sipariş, bir önceki verdiğim sipariş gibi geciktirilmeden, reklamı yapılan telefonun aynısını, faturasında yazıldığı gibi garanti belgesi ile birlikte kargodan teslim aldım.

   Bu kez kandırılmamış, dahası dolandırılmamıştık.

   Büyük ihtimalle, bir önceki sipariş verdiğim, telefon numarasından, telefon pazarlamaktan çok, sipariş için yapılacak telefonlardan kazanç sağlamış olmalılar ki, verilen siparişleri yerine getirmiyorlardı veya ekranda reklamını yaptıkları ürünün aynısını göndermiyorlardı.

   Bu tüketiciyi, kandırmak, aldatmak, hatta dolandırmak olmalıdır. Bununda kanunlarda cezayı yaptırımı, karşılığı olmalıdır.

   Bilgilendirmek, bu konuda, gerekli önlemlerin alınması, işlemlerin yapılması için yazdım.

 

  Fikri TAŞ
  [email protected] 

*Sitemizde yayınlanan köşe yazılarının sorumluluğu yazarlarına aittir.
Bu yazı toplam 1907 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim