• BIST 11053.05
  • Altın 2501.684
  • Dolar 32.1908
  • Euro 35.0157
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 24 °C
  • Tunceli 25 °C

DOĞA KATLİAMIDIR

Fikri TAŞ


   Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, bir türlü vaz geçmediği, doğa katliamını, bu yıl yine yapacağını, resmen ilan ederek yapıyor. Sayılarını vererek yapıyor.
   Yaptıkları açıklamaya göre, yaptıracakları doğa katliamında, Bizim DERSİM Doğasında da benzeri bulunan 225, yaban keçisi,57,  kızıl renkleriyle doğayı renklendiren, süsleyen KIZIL GEYİK, 17,  doğayı süsleyen Çengel Boynuzlu Dağ Keçisi,17 doğayı süsleyen KARACA, 1 tanede, nesli nadir yetişen ancak belli bölgelere özgü yaşayan ANADOLU YABAN KOYUNU. Toplamda 317 doğa canlarına,12 Milyon, Altı yüz Seksen Beş Bin, 336 lira para karşılığı, kıyacaklardır.
   Katliamın gerekçesi olarak ta, yaşlandıkları için katledildikleri, gösterilmektedir.
   Para karşılığında spor adına gelip katliama katılan uygar ülke insanı vardır. Doğasında katliam yapan uygar ülke yoktur. Bizde, uygar ülkeler, topluluğuna katılmak isteyen hukuk devletiyiz.
   Doğayı, süsleyen, zenginleştiren, doğasal gelişmelere, doğa yaşamına, katkıda bulunan, halkın tanımı ile bu mübarek yarattıkların kime ne kötülüğü vardır ki katledilmektedirler.
    Yaşadıkları yer, doğa, onların tapulu mekânları, yuvaları, evleridir. Ne hakla onları, evlerinde katledersiniz. Hani siz, onları koruyordunuz. Korumak içinde bir yığın görevliyi, görevlendirmişsiniz. Onlar, Doğanın, canlarıdır. Değerleridir. Sizin malınız değillerdir. Onların yaşamalarına, yaşamlarının sonlandırılmasına, yaşadıkları doğa karar vermelidir. Başkaları değil. Bu yaptığınız, doğayı korumak, düzenlemek, değildir.
   Halkın deyimi ile üç Beş, Kuruş,12 Milyon Lira karşılığı doğayı katletmek, DEVLET BABAYA, hiç ama hiç yakışmamaktadır. Devlet Babanın görevi, onları koruyup kollamanın yanında, para karşılığında satılmalarına, katledilmelerine, izin vermemektir.
   Katledilmek istenen doğa değerlerinin içinde belki de bizim Tunceli Doğasında yaşayan, Halkın, kutsal saydığı, kıyamadığı, dağ keçileri de vardır. Tunceli Halkı, onları, kutsal sayar. Onlara, HIZIR Babanın, DÜZGÜN BABANIN, sahipliğinde, gözüyle bakarlar. Sahiplenirler. Onlara kıymazlar. Umarız bu katliam DERSİM Doğasında yapılmaz.
   Bakıp göreceğiz.

****
   DERSİM MÜZESİ AVRUPA İKİNCİSİ OLDU.
   Filenin sultanları, Avrupa’yı sallayıp, Avrupa şampiyon olup, ülkemizi onurlandırıp, yüceltirken, kadın düşmanlarını çıldırtırken, TUNCELİ DERSİM MÜZESİ de, Avrupa da düzenlenen KALİTESİ YÜKSEK MÜZELER seçiminde AVRUPA ikincisi olarak ülkemizi onurlandırdı. Yüceltti.
   İki Bin tarihi eseri ile Binlerce yıllık tarihe ışık tutan TUNCELİ DERSİM MÜZESİ, Avrupa’nın, 14 ülkesinin, 14 ünlü müzesiyle yarışarak ikinci olmuştu. Bu seçim, ülkemizi onurlandırıp yüceltirken, Tunceli Halkını sevindiren, gururlandıran, bir haber olmuştu.
   3 yıllık bir tarihi olan müzemiz, kısa sürede topladığı, gün yüzüne çıkardığı, sergilediği tarihi eserleriyle, Tunceli’nin gururu ilgi odağı olmuştu. Her gün gazete yerime giderken müzenin yanından, SEYİT RIZA Parkından, geçip giderim. Bu yıl, bütün bir Yaz mevsiminde, müze, SEYİT RIZA Parkı, görmeye gelen, ziyaretçilerle doluydu. Her iki mekân Tunceli’nin Turistik yeri, mekânı olmuştu. Tunceli’yi, ünlü doğasını, ziyaret yerlerini, görmeye gelenlerin önceliği, bu mekânları gezip görmek olmuştu.
    Müzemizi,3 yıllık gibi kısa bir sürede, dünyanın, en ünlü müzelerinin, katıldığı, yarıştığı, bir seçimde, ikinci olmasını,  sağlayan, bu başarıda büyük payları olan, Tunceli Kültür Turizm Müdürü, İsmet Hakan ULAŞOĞLUNU, sürekli yeni tarihi eserleri, gün yüzüne çıkarıp müzeye katmak için, koşturan, çalışan, müze Müdürü, Kenan ÖNCELİ arayıp, sevinçlerini paylaştım. Kendilerini içtenlikle tebrik ettim.
   Bu seçim Sonrası TUNCELİ DERSİM MÜZESİ, bütün Avrupa’nın, Dünyanın, görmek istediği, ilgi odağı bir müze olacaktır. Tunceli Turistik bir kent kimliğine daha çok kavuşacaktır.
   Payı olanları, tekrar tebrik ediyorum.Teşekkür ediyorum.


  
   

  

   

Bu yazı toplam 4290 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim