• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C
  • Tunceli 22 °C

DERSİM, DERSİM OLALI

Fikri TAŞ


  Sabah, henüz kahvaltıya oturmamıştık. Kapı çalındı. Kapıyı açtım. Ellerinde çiçeklerle Küçük kızım la, onun kızı,  torunum ROŞVER, kapıda. Her ikisinin de yüzlerinde güller açmıştı. ROŞVER, içeri girmeden ‘Büyük Baba, biliyormuşsun bugün annelerin günüymüş. Ben anneme çiçek aldım. Annemde anneanneme çiçek aldı.’ Elinde çiçekle anneannesine koştu.
  Ayazlı gecenin sabahında, güneşli bir gündü. Dersim, Dünya Kadınlar Gününü kutlayacaktı. Günlerdir süren hazırlıklar tamamlanmıştı. Eski kışla meydanı,yeni adı ile, SEYİT RIZA PARKI kutlamaya hazırdı.
   DERSİM, tarihi bir gün daha yaşayacaktı. Sokaklarda, insan seli Seyit Rıza Parkına akıyordu. Deniz’e gitmek için elinden tutup birlikte yürüdüğümüz ROŞVERLE, Seyit Rıza Parkından geçerken, her gün geçtiği parktaki kalabalığı gören ROŞVER,’Büyük Baba, bunlar niye toplanmış burada.’Dedi .’Hani anneler günüydü ya, annene çiçek almıştın ya. İşte o, anneler gününü kutlamak için toplanmışlar.’Dedim.’Ya.’Dedi.
   İlerleyen saatlerde sokaklarda, akan kadın seli giderek artmış. Kabarmıştı. Adeta bütün şehre yayılmıştı. Sokaklar, kadınların, anaların, selinden geçilmez olmuştu. Seyit RIZA parkı akan selle dolmuş. Taşmıştı. Meydan, günün anlamı ile süsleyen renk, renk pankartlar, annelerin başındaki renkli yazmalar, meydanı bin bir rengin açtığı çiçek tarlasına çevirmişti. Kadınların sığmadığı meydanı erkeklerin terk etmesi istenmişti. ‘Bu meydan bugün kadınlarındır’ anonsu yapılmıştı.
   GÜNEY DOĞUNUN, onlardır yıl, acı çekmiş. Gözyaşı dökmüş, yazmalı kadınları, anaları, Dersim sokaklarında, Dersimli Kadınlarla,  el ele tutuşmuşlardı.
   DERSİM KADIN PLATFORMUNUN düzenlediği tarihi kutlamada, sahnenin arkasında asılı dev pankartta,’ÖRGÜTLENEREK DİRENECEGİZ. DİRENEREK KAZANACAĞIZ. Yazıyordu.
    Onlarca yıldır, ROBOSKİ'de, hayatını kaybeden çocuklarını aramak için oturan anneler, SEYİT RIZA parkında, kaybolan çocuklarının resimlerini bağırlarına basmış. Oturuyorlardı. Onları gören, yakın zamanda oğlu GÜRAY’I kaybetmiş, anne MUHABBET HANIM. Koşup onlara sarılarak acılarına ortak olmuş. Gözyaşı dökmüştü.
    Roboski katliamında çocuklarını kaybetmiş annelerde, Dersimdeydi. Acıları hala dinmeyen annelerin feryadı Dersimde de yürekleri yakmıştı.
    BARIŞ DEMOKRASİ Partisinin kadın Genel Başkan yardımcısı,’güzel kadınlar,’diye hitap ettiği kadınlara, eşitlik, özgür kimlik,örgütlülük, istediği konuşmasında,özlenen beklenen barışın gelmesini istemeyenlerin,engellemek isteyenlerin olacağını,barışın gerçekleşmesi,sürecin sürmesi için üstlerine düşeni yapacaklarını, vurguluyordu..
    Cennetin onların ayakları altında olduğu söylenen DÜNYA KADINLARININ (ANALARIN) GÜNÜ,1910 yılında DÜNYA SOSYALİST KADINLAR konferansında DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ olarak ilan edildi. İlk kez 1911 yılında kutlandı.
   Ülkemizde, Türkiye de, 1921 yılında, EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ olarak kutlanırken, Birleşmiş Milletler tarafından 1975 yılında 8 Mart DÜNYA KADINLAR GÜNÜ olarak ilan edildi.
   DERSİM, DERSİM olalı, kadınlara özgü on binlerin katıldığı, renkli, coşkulu, bin bir çiçeğin açtığı, böyle tarihi bir toplantıya tanık olmamıştı.
  Dersim Dersim, olalı, böyle, sorgusuz sualsiz, yasaksız, engelsiz, özgürce, büyük bir buluşmaya tanık olmamıştı.
   Kadınlar, DÜNYA KADINLAR GÜNÜNDE, Dersimde, bir araya gelmiş. Tarih yazmışlardı.
   Onların gününü, onları, büyük bir sevgiyle, saygıyla kutluyoruz.
   

           Fikri TAŞ
           [email protected] 

*Sitemizde yayınlanan köşe yazılarının sorumluluğu yazarlarına aittir.
Bu yazı toplam 2258 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim