• BIST 10208.65
  • Altın 2395.066
  • Dolar 32.3403
  • Euro 34.7603
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 11 °C
  • Tunceli 11 °C

Çiftçiler dertli: Sıkıntı içindeyiz

Çiftçiler dertli: Sıkıntı içindeyiz
Yurttaşın alım gücünün her geçen gün düştüğü Türkiye’de köyde yaşayan yurttaşlar da gelen zamlarla birlikte tarla ekmekte, hayvanlarına yem almakta zorlanıyor.

Dersim’in Çemişgezek ilçesinin Gözlüçayır köyünde hayvancılık yaparak yaşamını sürdürmeye çalışan Ulaş Yıldırım, devletin uyguladığı politikalardan dolayı hayvancılık sektörünün sıkıntı içerisinde olduğunu belirtirken, Enver Yıldız da, “Giderlerimiz artıyor ama kazancımız her geçen gün düşüyor. Tarım ve hayvancılık bilinçli bir politikayla bitirilmek isteniyor” dedi.

Yurttaşın alım gücünün her geçen gün düştüğü Türkiye’de köyde yaşayan yurttaşlar da gelen zamlarla birlikte tarla ekmekte, hayvanlarına yem almakta zorlanıyor.

Dersim’in Çemişgezek ilçesinin Akîrek (Gözlüçayır) köyünde hayvancılık yaparak yaşamlarını sürdürmeye çalışan Ulaş Yıldırım ve Enver Yıldız ekonomik kriz nedeniyle yaşadıkları sıkıntıları anlattı.

“KÜÇÜK ÜRETİCİYİ DÜŞÜNEN YOK”

Devletin uyguladığı politikalardan dolayı hayvancılık sektörünün sıkıntı içerisinde olduğunu belirten Ulaş Yıldırım, “Ben hayvanlarıma şu anda arpa alamamış durumdayım, kuru saman veriyorum. Hayvancılık yapan arkadaşlarımızın yayla ve ulaşım sorunu var. Dersim’de insanlar kendi dağlarını parayla satın alıyor. 150 tane hayvanımı satmak zorunda kaldım çünkü arpa ve saman alamadım. Devletimiz dışarıya bağımlı hale getirdi bizi. Küçük üreticiyi düşünen yok. Peynirin kilosu 36 TL, bir ton peynir satmam lazım ki bir ton arpa alayım. Yani benim hiçbir kazancım yok” dedi.

“GİDERLERİMİZ ARTIYOR, KAZANCIMIZ HER GEÇEN GÜN DÜŞÜYOR”

Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü mezunu olduğunu ancak atanmadığı için köyünde hayvancılık yaptığını söyleyen Enver Yıldız da, “Eskiden hayvancılık yapmaya çalışıyorduk şimdi ise hayvanları hayatta tutabilmeye çalışıyoruz. Kış aylarında hayvanlar 3-4 ay içeride kalıyor ve bu süreçte hayvanlara arpa ve saman veriyoruz. Geçen sene tonunu 2500 TL’ye aldığımız arpanın bu sene en düşük fiyatı 6500 TL oldu. Sattığımız peynir ve hayvanların parasıyla bile almak zorunda olduğumuz arpayı alamıyoruz. Giderlerimiz artıyor ama kazancımız her geçen gün düşüyor. Hayvancılığın devam etmesi için maliyetlerin düşmesi gerekiyor. Kazancının olmadığı bir işte kimse o işi yapmaz. Tarım ve hayvancılık bilinçli bir politikayla bitirilmek isteniyor” diye konuştu.PİRHA

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim