• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C
  • Tunceli 22 °C

BEBEKLERİN, MESLEK SEÇME YASASI (4+4+4)

Fikri TAŞ

    Daha önce bu köşede, HAYDİ BEBEKLER SEÇİN MESLEK OKULLARINIZI, başlıklı bir yazı yazmış, getirilmek istenen 4+4+4 kesintisiz eğitim sisteminin yanlışlığına, bir eğitimci olarak dikkat çekmiştim.
    Ülke bütününü kapsayan sorunlar hakkında değil de, çevremin ve ilimin sorunlarını dile getiren yazılar yazmaya özen gösteririm.
    KESİNTİSİZ EĞİTİM adı altında getirilmek istenen, 4+4+4 toplumu, özellikle eğitimcileri yakından ilgilendirdiği için konuya duyarlı olduk.
    Getirilmek istenen eğitim sisteminin yanlışlığına dikkat çeken sivil Toplum Örgütleri, EĞİTİM-SEN, KESK gibi büyük toplum örgütleri, yasanın parlamentoda görüşülmesi sırasında ülke çapında tepkilerini, dile getirmek için iki gün grev kararı alıp, alanlara çıktılar.
    Bizim Sanat Sokağında toplanıp, yürüyüşe geçen eğitimcilere, işçilere annelerinin, babalarının ellerinden tutmuş çocuklarda katılmıştı.
    Yeraltı Çarşısının üstünde toplanan, Eğitimciler, İşçiler onlara katılan halktan insanlar, yapılan konuşmalarla getirilmek istenen yeni eğitim sistemine tepkilerini dile getirdiler.
    Eğitimcilerin temsilcisi yaptığı konuşmada, getirilmek istenen eğitim sisteminin gerici bir eğitim sistemi olduğunu, ülkemizi çağın dışına iteceğini, Kız çocuklarının okumasını engelleyeceğini, bebek yaşında çocukların iradesi dışında meslek seçmeye, açık öğretim adı altında özellikle kız çocuklarının eve kapanmalarını, erkek çocuklarında, küçük yaşta sokağa bırakılıp işçi olmaya zorlanacaklarını, bunun bir ideolojik bir dayatma odluğunu, dile getirirken;
   İşçileri temsil eden KESK temsilcisi, yaptığı konuşmada Eğitim-Sen Temsilcisinin, dile getirdiklerini paylaştıklarını ifade ederek, getirilmek istenen yasa ile sendikal haklarında, ortadan kaldırılacağını, çocuk işçiliğini, yasallaştırıp artıracağını, ülkeyi demokrasi ile yöneltilen bir ülke olmaktan çıkaracağını, baskıcı bir yönetimi egemen kılacağını, tek kişinin, tek başına yönettiği bir ülke olacağını, Başbakanın, bugün ülkenin geleceğini ilgilendiren hayati kararları tek başına aldığı bunun yanlışlığını dile getirip engellemek isteyenleri, ‘Hangi dilden anlarlarsa’ diye açıkça tehdit ettiğini dile getirdi.
   Konuşmaların ardından 15 dakika oturma eylemi yapan eğitimcilerle, işçiler eylemlerine son verdiler.
  Anneleri yerlerde otururken, ayakta onları şaşkınlıkla izleyen çocukları, gülüyordu.
  Biz, bir önceki yazımızda yazmıştık. Liseyi bitiren çocuklarımıza, bile özgürce istediği okulu, üniversiteyi, mesleği seçmesine izin vermez iken, ilkokul dördüncü sınıfı bitiren hala çocuk yaşında olan, çocukluğunu yaşayan, çocuğumuza ‘istediğin mesleği seçebilirsin.’ diyebilir miyiz?
   Hâşâ, hiçbir baba, hiçbir anne o yaştaki çocuğuna seç diyemez. Bu yasayı yapanlarda bunun böyle olmadığını, kendilerinin de çocuklarına ‘Seç’diyemeyeceklerini çok iyi biliyorlar.
   Yazmıştım. Onlar, bu yasayı kendi çocukları için getirmiyorlar. Yoksul ailelerin, çoğunluğun çocukları için getiriyorlar. Onlar okumasınlar yüksek okullara gidip aydınlanmasınlar eve kapansınlar, sokakta işçi satıcı olsunlar, diye getiriyorlar. Onların çocukları, yine anne babalarının seçim yaptıkları yönlendirdikleri özel okullarda okuyacaklar.
   Onlar, kendilerine oy verecek bir toplum, yaratmak için bu yasayı getirmektedirler.
   Ülkeye, geleceğine Cumhuriyetin, bu kadar yaşına, kazanımlarına yazık olacak.

Fikri TAŞ

Bu yazı toplam 1313 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim