• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 19 °C
  • Tunceli 24 °C

BACASIZ FABRİKAMIZIN, KUZEY KAMPÜSÜNDEYDİK

Fikri TAŞ

    Fabrikasız şehrin, gerçekleşen rüyası bacasız Fabrikası, ÜNİVERSİTESİ kısa sürede büyüdü. 4600 nüfusu ile. Şehre sığmadı, taştı. Şehrin girişindeki AKTULUK köyüne, (Belediye sınırları içine alındı) taşınmanın hazırlığına başladı. Küçük bir şehir büyüklüğündeki KAMPÜS İnşası için büyük ihalenin yapıldığını, resmi törenin yapılmamasına rağmen inşaat temelinin atıldığını, inşaatına başlandığı biliniyordu.
    Sık sık geçtiğimiz Aktuluktan, Bacasız Fabrikamızın yerini merak ederdik. Bölgeye, manzaraya, hâkim yüksek bir tepeye kurulduğundan, kara yolundan göremezdik. Bizim, halkın bu merakını gidermek isteyen fabrikamızın Genel Müdürü Rektörümüz, Basın mensupları gazetecileri, kampüste yapılan inşaat çalışmalarını, kampüs alanını, görmeye davet etti.
   Üniversitenin yeni satın aldığı otobüsle, günün geç saatlerinde gittiğimiz kampüste inşaat çalışmaları hala sürüyordu. Liseyi okuduğum yıllarda, şehrimizde, Tunceli’de ilk kez yapılacak olan bir lisenin, eski adı ile Cumhuriyet lisenin temel atma törenine biz öğrencileride götürmüşlerdi. Zamanın Milli Eğitim Bakanının da katıldığı temel atma töreni meşelerin içinde yapılmıştı. Ona benzer temeli açılmış, inşaat yeri göreceğimizi beklerken, karşımıza bir futbol sahası büyüklüğünde bir inşaat alanı çıkmıştı. Yakın zamanda temeli atılıp başlandığından, ummadığımız beklemediğimiz kadar mesafe alınmış, iş yapılmıştı. Yapılanlar, gördüklerim beni büyülemişti. İlk işim mütaahidin temsilcisini görüp kutlamak oldu.
   Üniversitemizin REKTÖRÜ, kampüsün gerçekleşecek inşaatı ile ilgili ayrıntılı açıklamalar yaptı. Toplam 150 000 m2’lik kapalı alanı olacak, kampüsün yapımı, inşası, 5 bölümde, düzenlenecek 5 ihale ile yapılacakmış. İlk etapta yapılmış olan ihale ile 60 000 m2’lik kapalı alanını kapsamakta olup, inşaatı hızla sürmektedir. İhalesi yapılan ilk etapta, derslikler, öğretim görevlilerinin büroları, küçük Şehre yakışır, modern, büyük bir spor kompleksi var. Sonradan yapılacak ihalelerle yurtlar, lojmanlar, kütüphaneler, yemekhaneler, kafeteryalar yapılacak ihtiyaç duyuldukça yeni yapılarla küçük şehir daha da büyüyecektir.
   Gözlemlediğimiz küçük şehir büyüklüğündeki kampüsü, KUZEY KAMPÜSÜ olarak adlandıran REKTÖR, ‘GÜNEY KAMPÜSÜNÜ DE Baraj Gölünün öte yakasında Hukuk ve Edebiyat fakültelerini kurarak gerçekleştireceğiz.’ diyordu. Bu, geleceğe yönelik müjdeli bir haberdi. Sayın Valimizin büyük çabası ile kurulması kesinleşen AKYÜNLÜ Köprüsü gölün öteki yakasını şehrimize bağlayacak. Büyük bir yerleşim alanları açacaktı. Gölün, öteki yakasında TOKİ tarafından dar gelirli aileleri konut sahibi yapacak 1000 konutluk projenin gerçekleşmesi için de çaba sarf ettiklerini, edeceklerini ifade eden REKTÖR, ‘Biz Tunceli’nin bütün sorunlarında Tunceli Halkının yanında olacağız’ derken, yüzünde mutlu bir ifade vardı.
   *****
Basın mensupları, REKTÖRE, Ülke gündemine bomba gibi düşen DERSİM KATLİAMI’NIDA sordular. Devletin, DERSİM KATLİAMI ile yüzleşmesinin mutluluk verici olduğunu ifade eden REKTÖR, Dersime, katliamdan dolayı devlet özrünün yazıldığı bir heykelin dikilmesini, Tunceli’ye yeniden Dersim adının verilmesi için referanduma gidilmesini, TBMM’de bir komisyonun kurularak katliamı bütün ayrıntıları ile açığa çıkarmasını istedi. Bir soru üzerine, Dersim adının iadesi için üniversite olarak kendi içinde gerekli görüşmeleri, değerlendirmeleri yapacaklarını da ifade etti.
  DERSİM, gündeme bomba gibi düşmeden iki yıl önce tarihi Dersim açılımının, ilk adımını DERSİM adı ile DERSİM SPORUN kurulmasına izin veren Sayın Valimiz atmıştı. O günlerde çokça konuşulan cesur tarihi bir açılım olmuştu. Peşinden üniversitemizin DERSİMDE, düzenlediği DERSİM SEMPOZYUMU ikinci tarihi bir adım, açılım olmuştu.
  Bütün basın mensubu arkadaşların katıldığı, hazır bulunduğu kampüs ziyareti, Üniversitemizin Rektörünü çok memnun etmiş, sevindirmişti. Yapılan başarılı çalışmalardan halkı haberdar edecek olan basın mensupları da gördüklerinden memnundular. Şehrimize yeni bir şehir katacak şehrin temelinin atıldığına tanık olmuşlardı.
  Dersimin kaderini büyük ölçüde değiştirecek bacasız fabrikamız, hızla büyümekte, yayılmaktadır. Buda bizi sevindirmekte, gelecekten yana daha çok umutlandırmaktadır.
  
Fikri TAŞ


Bu yazı toplam 1274 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim