• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 26 °C
  • Tunceli 27 °C

Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) -2014 Üzerine Kısa Bir Değerlendirme

Sabit MENTEŞE
ÖSYM tarafından yapılan 2014 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), 23 Mart Pazar günü Türkiye genelinde sınav merkezlerinde ve Lefkoşa'da gerçekleştirilecek.
Önceki benzerlerinden farklı olmayacak bu sınavında eğitimde fırsat ve imkân eşitliğini temsil etmediği otoriterlerce kabul edilmektedir. Esasında Türkiye hala yüksek öğretime geçişte standart ve öğrencileri yetenekleri yönüyle yüksek öğretime yerleştirememekle ciddi sorunlar yaşamaktadır. Eğitimde yaşanan sorunlar toplumun tüm kesimlerine olumsuz yansımakta, en önemlisi ise insan kaynakları yanlış eğitilerek, heder etmektedir. Bu nedenle okul öncesinden başlayarak çocuk ve gençleri tanıyacak, özelliklerine göre eğitip yetiştirecek yol ve yöntemlerin bulunup uygulamaya konulması gerekmektedir. Ancak nerede, , hesap-kitap eğitimi özelleştirip işin içinden çıkmak. 
Çocuk ve gençlerin bu koşullarda üniversitelerin iyi bir bölüm/programına girebilmeleri sürekli ve sistematik çalışmalarıyla mümkün görünmektedir. Buna göre her kim sürekli ve sözgelimi uyku, yemek ve su ihtiyacı gibi sürekli ve düzenli öğrenme isteğini de karşılar ise o çocuk ve genç mutlaka başarılı olur.  Başarının yolu bu şekilde olabilmektedir.  Yoksa perakende ve akla gelince ya da ite tepe ders çalışmakla üniversitelerin iyi bir programına girmek mümkün görünmemekte. Sınav stresi, korku ve kaygı ister istemez çalışan bir öğrenci için sorun olmazken, çalışma ortamı bulamayan ya da diğer nedenlerle yeterince sınava hazırlanamayan bir çok çocuk için korkulu rüya olabilmektedir. 
Sınavda, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen ortak müfredata dayalı Türkçe Testi, Sosyal Bilimler Testi, Temel Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi yer alacak. YGS’de Türkçe’den 40, tarihten 15, coğrafyadan 12, felsefeden 8 ve din kültürü ve ahlak bilgisi veya ilave felsefe sorularından 5, temel matematikten 40, fizikten 14, kimyadan 13, biyolojiden ise 13 soru sorulacak.
Önemli Not
Öğrenciler, sınava giriş belgelerini T.C kimlik numaraları ve aday şifreleri ile ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden öğrenebilir. Adayların 23 Mart’ta sınava giriş belgeleri ile birlikte fotoğraflı ve onaylı özel kimlik belgelerini de yanlarında bulundurmaları gerekiyor. Belgelerini eksiksiz olarak yanında bulundurmayanlar mazereti ne olursa olsun, sınava alınmayacak. Alınsa bile sınavı geçersiz sayılacak.
Nüfus cüzdanı olmayan veya nüfus cüzdanında T.C. kimlik numarası, soğuk damga veya güncel bir fotoğrafı bulunmayan adayların, kimlik belgesi nedeniyle sınavda bir hak kaybına uğramamaları, mağduriyet yaşamamaları için sınav kurallarına uygun kimlik belgelerini edinerek sınava girmeleri gerekiyor.

Tüm öğrencilerimize başarı ve güzellikler dileklerimle..
Bu yazı toplam 1434 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim