• BIST 8718.11
  • Altın 2240.877
  • Dolar 32.3243
  • Euro 35.1697
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • Tunceli 8 °C

Milletvekili Şaroğlu, arazilerin tahsis edilmesini sordu

Milletvekili Şaroğlu, arazilerin tahsis edilmesini sordu
CHP Milletvekili Polat Şaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı doğrultusunda Erzincan, Bingöl, Erzurum, Kars, Kayseri, Muş ve Sivas illerinde hazine arazilerinin bedelsiz olarak çiftçilere tahsis edileceği konusunu Meclis gündemine taşıdı.

 Şaroğlu, Tunceli’nin bu uygulamadan muaf tutulma sebebini sordu.

CHP Milletvekili Polat Şaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı doğrultusunda Erzincan, Bingöl, Erzurum, Kars, Kayseri, Muş ve Sivas illerinde hazine arazilerinin bedelsiz olarak çiftçilere tahsis edileceği konusunu Meclis gündemine taşıdı.

Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren Şaroğlu, ‘Erzincan, Bingöl, Erzurum, Kars, Kayseri, Muş ve Sivas illerindeki hazine arazilerinin İl Müdürlüklerine tahsisi sağlanarak çiftçiye hazineden ücretsiz arazi verilmesi uygulamasından Tunceli ilinin muaf tutulmasının sebebi nedir’ diye sordu.

Milletvekili Şaroğlu, Ovacık’ta köylüler tarafından tarım ve meracılık amaçlı kullanılan oldukça geniş bir arazinin özel bir firmaya kiralandığına dönük iddiaların da gündemin sıcak tartışma konularından biri haline geldiğine değinerek, ‘bu arazilerin de özel firmalar yerine köylülere tahsis edilmesi, üretime ve kamu yararına dönük bir çalışma olmayacak mıdır’ dedi.

Yıllardır yürütülen yanlış tarım politikaları nedeniyle tarımın bitme noktasına geldiğini vurgulayan ve yalnızca belirlenen 7 il değil, ülke genelindeki tüm tarım üreticilerinin acil bir eylem planına ihtiyaç duyduğunu beliren Şaroğlu’nun Meclis’e verdiği önerge şu şekilde;

Basında yer alan haberlere göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı doğrultusunda Erzincan, Bingöl, Erzurum, Kars, Kayseri, Muş ve Sivas illerinde hazine arazilerinin İl Müdürlüklerine tahsisi sağlanarak, çiftçiye hazineden ücretsiz arazi verileceği belirtilmektedir. Buna göre, ekilmeyen, atıl durumdaki boş arazileri üretime kazandırmak amacıyla 14 bin dekar hazine arazisinde uygulanacak olan proje kapsamında arazilerin bedelsiz olarak çiftçilere tahsis edileceği ifade edilmektedir.

Buna karşın, gelinen nokta itibariyle, yıllardır yürütülen yanlış tarım politikaları nedeniyle çiftçi sayısı azalmış, borç ve ithalat artmıştır. Tarımdaki gübre, tohum, mazot ve elektrik gibi girdi fiyatlarının yükselmesi çiftçiyi üretimden çekmiştir ve çoğu arazi atıl durumda beklemektedir.  Bunun bir sonucu olarak, yalnızca belirlenen 7 il değil, ülke genelindeki tüm tarım üreticileri acil bir eylem planına ihtiyaç duymaktadır.

Aynı şekilde, ekonomisi büyük ölçüde tarım ve hayvancılığa dayanan ilimizdeki üreticiler de bu olumsuz tablo karşısında mağduriyet yaşamaktadır. İlimiz, devlet hibe ve teşvikleri ile Avrupa Birliği’nce tarımsal kalkınmayı destekleyen hibe programlarından yeterince yararlanamadığı gibi son dönemde Ovacık ilçemizde köylüler tarafından tarım ve meracılık amaçlı kullanılan oldukça geniş bir arazinin özel bir firmaya kiralandığına dönük iddialar da gündemin sıcak tartışma konularından biri haline gelmiştir.

Bu bağlamda;

1-      Ülke genelindeki tarım üreticileri acil çözüm önerileri beklerken, hazine arazilerinin Cumhurbaşkanının talimatıyla 7 il ile sınırlı olmak kaydıyla çiftçilere bedelsiz olarak dağıtılması bir eşitsizlik doğurmayacak mıdır?

 

 

 

2-      Söz konusu uygulamanın, TBMM’de ilgili komisyonlarca görüşülerek, gerekli yasal düzenlemeler kapsamında eşit, adil ve mevzuatlara uygun bir biçimde hükme bağlanması gerekmez midir?

3-      Erzincan, Bingöl, Erzurum, Kars, Kayseri, Muş ve Sivas illerindeki hazine arazilerinin İl Müdürlüklerine tahsisi sağlanarak çiftçiye hazineden ücretsiz arazi verilmesi uygulamasından Tunceli ilinin muaf tutulmasının sebebi nedir?

4-      Bahsi geçen 7 il, hangi kriter ve uygulanabilirlik açısından tespit edilmiştir?

5-      Tunceli İli, son dönemde çeşitli sermaye gruplarınca çevreye ve doğaya zarar veren / verecek olan projeler ile gündeme gelmektedir. Bu tür gelişmeler bilginiz dahilinde midir ve bu durumun aksine ilimiz özelinde tarımsal kalkınmayı sağlayacak faaliyetler geliştirmeyi düşünüyor musunuz?

6-      Geçmişte, Tunceli’deki köylerin bir kısmının orman arazisi haline getirilmesi bölge halkına ve üreticilere büyük zarar vermiştir. Bu arazilerin 2B kapsamına alınarak, orman vasfından çıkarılması ve eski sahiplerine tahsis edilmesi konusundaki çalışmalar Bakanlığınızın gündeminde midir?

7-      Ovacık ilçemizde, köylüler tarafından tarım ve meracılık amaçlı kullanılan 2 milyon 297 bin 700 metrekarelik alanın 49 yıllığına özel bir firmaya tahsis edildiği iddiaları kamuoyunun gündemindedir. Söz konusu uygulamada olduğu gibi bu arazilerin de özel firmalar yerine köylülere tahsis edilmesi, üretime ve kamu yararına dönük bir çalışma olmayacak mıdır?

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim