• BIST 8869.4
  • Altın 2238.686
  • Dolar 32.3365
  • Euro 35.0967
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 11 °C
  • Tunceli 9 °C

KÖY ENSTİTÜSÜ ve ÖĞRETMEN OKULLARI

ADİL YETER

    Çekimine 12 yıl önce, Köy Enstitüleri üzerine bir belgesel olan “imece” adlı filmin altı bölümü 20 Nisan’dan başlayarak pera müzesinde seyrettim.Bu altı bölüm şöyle sıralanıyor.

   21 köy Enstitüsünden görüntülerin yer aldığı belgeseli zevkle seyretmiştim. Beş öğretmen arkadaştık. Genel toplamda 23 Enstitülü öğretmenin kısa röportajları yer almaktaydı. Belgesel 1936 yılında Mahmudiye köyünde de eğitim kursu olarak açılan okula ertesi yıl Hamidiye köyünde inşa edilen binaların eklenmesiyle kurulan öğretmen okulunu anlatıyor. Belgeseli satır satır izlemeye başlamıştım. Unutmadan söyleyeyim gazeteci Ahmet SONER’in yönetiminde hazırlanmıştı iyi bir gazeteciydi.Bugün 24 Kasım Öğretmenler günü öyle görülüyor ki bu yılda öğretmenler günü sönük ve cansız geçecek.Neden; çünkü ekonomik şartların altında maaş veriliyor. Gazete ve kitap alıp okuyamıyorlar. Hayat seviyesi düşük limon ve simit satıyorlar, bir Öğretmen olarak bu arkadaşlarımın bu işleri yaptıklarını ailesinin geçim derdinde, eğitim öğretim ikinci planda.Okullarında  çalışan  öğretmen arkadaşlarımın öğrencilere nasıl faydalı olacak. Problemleri nasıl geçineceklerini düşünmek oluyor.Öğrencilerimize eğitim ve öğretim acısından yararlı alacaklarına inanmıyorum .Ben altı yıllık öğretmen okulunda okudum üçyüzelli lira ile göreve başladım.

  O zamanlarda öğretmenlerin müsbet değer yargıları çok üstündeydi yumurta yoğurt köylü tarafından getirilirdi  şimdi ise 24 kasım öğretmenler günüdür her yıl bu günün geçen yıllar gibi anlam ve öneminin kalmadığını anlamış oluyorum.

Türkiye de şu durumda bir milyon öğretmen görev başında, bakanımızın bir sürprizi olabilir mi.Bütün zorluklar öğretmenlerin sırtında yani ki öğretmenlerin koşulları oldukça zor.Bir emekli öğretmen olarak tüm emekliler aynı koşullar ile geçinmediklerini anlıyorum. Ben istiyorum ki tekrar öğretmen okullarını ve eğitim enstitüleri programına alınmasını çok istiyorum inanıyorum ki halen saygı ve minnettarlığı koruyorum ve sunuyorum.Binbaşı  Osman Tolga komutanımın rütbesi Canabı Hakkın  yüksek mertebeye ulaşmasını Rabbim’den temenni ediyorum.Çalışmalarım bir kat  daha artı yetiştirdiğim fidanlar görev başında sayısını vermem gerekirse 72 kişi 3 ü bende toplam 72 insan telefonlarım susmuyor.Beni arıyorlar  hatta yanlarına gelmemi istiyorlar.

   Bir örnek sunacak olursam;Buğday ekersen bir yılda mahsül alırısın, bir bahçe fidan ekersen aynı yıl mahsul alırsın.Bir insanı yetiştirmek asırlar ister öğretmenler çeşitli  fikir ve düşüncelere sahip olabilir.Suçlu görülürse elbetteki cezasını çekeceklerdir.Öğretmen kıyımlarına olmamalıdır  ben şahit olmuşum gördüğüm bazı öğretmelerin  çilelerini feryatlarını gördüm.Demirel milliyetçi cephe hükümeti kurarken  öğretmenlerden  adeta alırcasına yoğun bir baskı  ve kıyım kampanyası yürütmeye başlamıştı  ne zaman yaptı 1977 de TOB-DER polis  arkadaşla izinsiz arama yapıldığını bu günkü  gibi hatırlıyorum.TOB-DER yöneticileri çok zor durumlar geçirdiler  baskın ve sürgün  edilen öğretmen  arkadaşları gördüm  dünya öğretmenler günü haftasıydı  öğretmenler  haftası dolasıyla bütün öğretmen  arkadaşlarımın öğretmen günün sayı ve sevgilerimle  kutluyorum.

Not düşüyorum: Öğretmen arkadaşlar sınıftaki öğrencilerin başarılı olması,

1-Grup çalışmalarına yer verilmesi

2-Seviye gruplarının oluşturulması

3-Ünite konuları işlerken metod ve tekniklere göre işlenmesi (Soru-cevap yaparak, yaşayarak, yakından uzağa doğru derslerin işlenmesi, eğitim-öğretimin başarılı olacağına inanıyorum.)

Bu yazı toplam 63171 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim