• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C
  • Tunceli 14 °C

İNANÇ BOYUTU İLE ONİKİ HİZMET ve KERBELA VAKASI

ADİL YETER

İmam Cafer-in yaşadığı dönemin ayrıntılı olarak incelemeye başlamadan evvel İmam Zeynel Abidin ve İmam Muhammed Bakır dönemlerini kısaca değerlendirmede fayda vardır.

Bu dönem, İmam Hüseyin'in Hicri 61.yılında şehid edilmesi ile başlar.

İmam Zeynel Abidin'in babası Hz.Hüseyin şehid edildikten sonra şu durumla karşı karşıya gelmiştir.

Ehl-i Beyt'e yönelik yoğun bir duygusal bağlılık, öte yandan Hz.Hüseyin'i sahipsiz bırakan ümmetin içine düştüğü suçluluk psikolojisi ayrıca münafıklık hareketleri çıkar.Çıkar amaçlı isyanlar, intikam amaçlı hareketler vs…

İmam, insanlardaki bu suçluluk nedenler, yeni bir toplum kurma hedefine yönlendirmeye çalıştı.Öte yandan İmam Zeynel Abidin İslamı hedef alan sapık akımlara karşı mücadele verdi.Yöneticilere karşı açıktan bir direniş içine girmemiş olmasına rağmen Emeviler Kerbela Vakası'nın intikamını almak için yapılan her türlü hareketin sorumlusu olarak İmam Zeynel Abidin'i gördüklerinden dolayı ağır bir baskı altına aldılar.

İmam Zeynel Abidin Hicri 95.yılında Velid Abdülmelik zamanında şehit edildi.

Ve İmam Muhammed Bakır, babasının vasiyeti üzerine emanet sorumluluğunu yüklendi.Babası diğer oğullarının ve aşiretin ileri gelenleri önünde onun imamlığını ilan etmişti.İçinde Resulüllah'ın silahıda bulunan sandığı ona teslim etti ve şöyle dedi;

"Ey Muhammed! Bu sandığı evine götür" ve şunu ekledi: içinde dinar yada dirhem yok, ama içi ilim doludur.

Bu dönem Kerbela Vakası'ndan sonra isyanların ard arda patlak verdiği dönemdi.Ve Muhammed Bakır, bunların hepsine şehit olmuştu.

Cümle alem on iki İmam-ı hak bilmektedir.

Oruç muharrem ayının birinci günü başlanır.Birgün öncesi akşamı yemekten sonra "MATEM ORUCU" niyet ederek başlanır.Erenler Himmetine Hak Muhammed-Ali aşkına İmam Hüseyin Efendimizin sussuzluğuna ve Kerbela'da şehit olanlarının ruhlarına niyet ederek matem günü olarak kabul edilir.Burada şuna vurgu yapalım.Hz. Fatima-i Zehra'nın şefaatine…Ve on iki İmam on yedi Kemerbest, on dört Masum-u Pak-ın tüm İmamların şevkine…Bunların hürmetine gerçek erenlerin yüce himmetleri üzerinde hazır ve nazır ola.Oruca devam edilir.

Bir önceki imanın imametini açıklaması yolla ispatlanmıştır.Hem Hz.Resulüllah (sav) rivayetlere göre, onların imametini açıklamıştır ve hemde her imam, kendisinden sonraki imamı tanıtmıştır.Bunlar hiçbir vesile ile biribirinden ayrılmamıştır.

Bu nedenle 12 İmam imanı kamil kimselerdir.Alevi toplum olarak inancımızı büyük bir bölümü bildiğimiz halde, icraatını ortaya koyamıyoruz.Bir kesimi de sanki bu inanca yabancıymış gibi görünümdeyiz.Gereği gibi okumadık, dedelerde kayıtsız kalmışlar.Tam bir bilgi alamamışız.Burada bir suçlama ve kusurlu olarak söylemem.Öğrenmemiz gereken bir olgudur.

Hoca Ahmet Yesevi NE DİYOR?...

Ey dostlar! Sakın cahil ile yakın olmayın, canınız yanar.Cahiller ile geçen ömür insana ateş kazandırır.Cehennem bile ondan korkar.Örneğin devam edip gidiyor.Herkesin bunları bilmesi gerekir.Alevilik esasında İslamın özüdür.Muharrem orucu Hicri 10 Miladi 61 benim bildiğim muharrem orucu.Ramazan orucundan 2 ay sonra başlayan ilk birinci gün olarak tutulur.Yani 60 gün sonra.Kimi 61 gün diyor.Kimi de 60+10=70 gün olarak söylemler var.Bu orucumuzun net bir şekilde söylemek lazım.Ola ki yanılgıya düşebilirim.Birbirimize tahammül edelim.

Erenler demine Hu!..er hak muhammed Ali aşkına İmam Hüseyin sussuzluğuna ve Kerbela'da şehit düşenlerin ruhuna niyet ederek (matem-yas) Hz.Fatima-Zehra-nın sefaatine!...Dahada söylersek on iki İmam, aşkına ve 17 kemerbest hazretleri de eklersek Himmetine orucun hazır ve nazır ola….Gerçek demine Hu-Bismillah Allah Allah diyerek, orucunuz nail ola.

İrdelediğim Konular:

1-İmam Muhammed Bakır dönemi

2-Bu dönemde İmam Cafer'in tutumu

3-On ikiler-ondört masum-u paklar

4-İmam Ali ve şehadeti

5-ABBASİ HAREKETİ-DOĞUŞU ve GELİŞMESİ

6-Ebu Müslim Horasan'ın özellikleri

7-EL-MANSUR DÖNEMİ

8-Şiir ve şairlerin toplumdaki rolü

9-İmam Cafer'in oğlu Musa Kazım'ı kendisinden sonraki imam olarak tanıtması

10-İmam Cafer'in ilim medreseleri

11-Hz.Ali'nin Mushafı ve özellikleri

12-İmam Cafer'in güzel Ahlak ve Sosyal yardımlaşma ile ilgili nasihatları

13-Kaza ve kader

14-On iki imam

15-12.nci imam

Bu yazı toplam 64247 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim