• BIST 9079.97
  • Altın 2323.714
  • Dolar 32.3523
  • Euro 34.949
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • Tunceli 5 °C

Dünya Engelliler Günü; ‘Biz haklarımızı istiyoruz, ayrıcalık istemiyoruz’

Dünya Engelliler Günü; ‘Biz haklarımızı istiyoruz, ayrıcalık istemiyoruz’
Dünya Engelliler Günü’nde, yaşadıkları sorunları, sıkıntıları, karşılaştıkları zorlukları PİRHA’ya anlatan Görme engelli Ali Arslan, “Engelli olduğumuz için bizi ayrıcalıklı yapın demiyoruz sadece haklarımızı istiyoruz” dedi.

3 Aralık, Birleşmiş Milletler tarafından engellilerin politik, ekonomik, sosyal ve kültürel hayattaki görünürlüğünü sağlamak, daha rahat bir yaşam sürmeleri için çözüm üretmek, sahip oldukları haklara dair farkındalığı arttırmak, yaşadıkları zorluklara son vermek adına Dünya Engelliler Günü olarak kabul ediliyor. Dünyanın her yerinde engellilerin istihdamı, eğitimi, sosyal ve kültürel hayata katılımı için farkındalık yaratılmaya çalışılıyor.

Türkiye ve dünyada yaşayan engelli yurttaşlar yaşadıkları alanlarda birçok engel, sorun ve sıkıntı ile karşılaşıyorlar. Her alanda karşılaştıkları sorunlar, sıkıntılar ve duyarsızlıklar onlar için daha büyük engel yaratıyor.

Görme engelli Ali Arslan ve Tunceli Bedensel Engellileri Destekleme Derneği Başkanı Nazım Kayar, engellilerin Dersim’de yaşadıkları sorunları PİRHA’ya anlattılar.

 

“İNSANLARIN DAHA DUYARLI OLMASINI İSTİYORUZ”

En büyük dezavantajlarının engelli olmaları olduğunu söyleyen Ali Arslan, “Coğrafi sıkıntılardan ve altyapı eksikliğinden dolayı sorunlar yaşıyoruz. Biz valilik erişilebilirlik komisyonundayız ama iki yılıdır erişilebilirlik konusunda hiçbir çalışma yapılmadı. Doğalgaz, elektrik ve kanalizasyon çalışmaları nedeniyle bir sürü yol düzeltilmemiş. Engelli rampalarının önüne ve sarı şeritli yollara araç park ediliyor peki bu engelli nasıl geçecek? Engelli olduğumuz için bizi ayrıcalıklı yapın demiyoruz, sadece haklarımızı istiyoruz” dedi.

Tunceli Bedensel Engellileri Destekleme Derneği Başkanı Nazım Kayar ise, “Engellilerin en büyük sorunlarından biri istihdam sorunu, bu konuda ciddi anlamda sıkıntılar var. Fiziksel durumlarından dolayı her işte çalışamamalarından dolayı iş bulma olanakları kısıtlı. Bize acıyla bakmamaları lazım, engellilerin bütün işlerin üstesinden gelebilecekleri unutulmamalı” diye konuştu.

Cihan BERK

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim